Omgaan met eenzaamheid guide: alle tips, vragen en antwoorden verzameld
De cijfers liegen er niet om: 1 op de 10 Nederlanders heeft wel eens ‘sterke gevoelens van eenzaamheid’ en meer dan een kwart voelt zich enigszins eenzaam, stelt het CBS. Eenzaamheid onder jongeren groeit, maar het is vaak omgeven door schaamte. En dat is nergens voor nodig! Daarom deze guide met uitleg over wat eenzaamheid nu precies is, wat kun je er tegen kunt doen? En wat zegt de wetenschap over eenzaamheid?
Durf jij te delen met je vrienden dat je je weleens eenzaam voelt? We zijn tegenwoordig druk-druk-druk en veel in contact met andere mensen via social media, WhatsApp, op vriendenweekenden en werkborrels? Eenzaam zijn is een taboe onder jongeren, maar komt toch steeds vaker voor.
Wat is eenzaamheid
First things first: wat verstaan we precies onder eenzaamheid? Volgens onderzoeker gedragswetenschap en ontwikkelingspsycholoog Gerine Lodder is eenzaamheid het gevoel dat je nergens bij past. Het is een signaal om verbinding te maken.
Drie procent van de jongeren in Nederland voelt zich chronisch eenzaam blijkt uit onderzoek zegt Lodder. Eenzaamheid onder jongeren is volgens haar in te delen in drie categorieën. Welke drie lees je in dit artikel.
Lees meer → Dit zijn de drie verschillende categorieën eenzaamheid die bestaan onder jongeren
Verschil tussen alleen en eenzaam zijn
Maar wanneer ben je nu precies eenzaam en wat is het verschil tussen eenzaam zijn en alleen zijn? Alleen zijn vertelt iets over het aantal mensen rondom jou (dit is een objectieve weergave van de werkelijkheid), terwijl eenzaamheid een gevoel van isolatie uitdrukt (wat dan weer een subjectieve weergave van de werkelijkheid is).
Wil je nog meer verschillen lezen om beter te herkennen of jij last hebt van eenzaamheid?
Lees meer → Dit is het grootste verschil tussen alleen en eenzaam zijn
Tips tegen eenzaamheid
Volgens neuropsychiater Dilip Jeste kunnen zelfreflectie, empathie, mededogen en spiritualiteit eenzaamheid tegengaan. Ook blijkt uit zijn onderzoek dat wijsheid kan helpen bij eenzaamheid.
Wijsheid komt met de jaren, dus hoe ouder hoe minder eenzaam? In dit artikel deelt Jeste een aantal van zijn bevindingen over hoe je wijsheid kunt gebruiken om eenzaamheid te bestrijden.
Lees meer → Tips van een neuropsychiater tegen eenzaamheid
Dé oplossing volgens psychiater Dirk de Wachter
Volgens psychiater Dirk de Wachter hebben veel mensen ook niet door dat ze eenzaam zijn. “Veel mensen kunnen de illusie volhouden dat het alleen wel gaat”, legt De Wachter uit. “Of dat ze economisch succesvol en onafhankelijk zijn, maar heel vaak lopen ze daar toch wel tegenaan. Dat zie ik ook vaak in mijn praktijk: lonely at the top. Alles is goed gedaan: studies, carrière, alles is fantastisch.”
Maar dan ineens breekt de relatie en zijn ze helemaal alleen. Dan vragen ze: ‘Alles was fantastisch en nu sta ik hier alleen met mijn succes en ik voel me slecht. Wat is er nu toch, dokter?’
Volgens De Wachter is verbinding met andere mensen essentieel om eenzaamheid tegen te gaan. “Daar zit de sleutel.” De Wachter hanteert ook nog een bijzonder concept als oplossing voor deze ‘existentiële eenzaamheid’: alleenigheid. Wat de psychiater daarmee bedoelt, lees je in dit artikel:
Lees meer → Niet alleen, maar je toch eenzaam voelen: psychiater Dirk De Wachter legt het uit
Ode aan eenzaamheid
Eenzaamheid hoeft niet per se een slecht ding te zijn. Eenzaamheid wordt vaak gezien als iets kwaads waar we tegen moeten strijden. Marinus van den berg is dichter, priester en auteur van het boek ‘Ode aan eenzaamheid’ en ziet dit anders.
Volgens hem is het essentieel om onderscheid te maken tussen gewenste en ongewenste eenzaamheid. “Door het in kleinere stukjes te hakken, wordt het minder overweldigend en kunnen we erover praten,” aldus Van den Berg. Wat het verschil tussen die twee soorten eenzaamheid is, legt hij uit in dit artikel.
Lees meer → Marinus schreef het boek Ode aan eenzaamheid