Hoe je tegen je baas kan vertellen dat je ontslag neemt
Je hebt een nieuwe baan gevonden en kan niet wachten om daar aan de slag te gaan. Maar net als je de champagne ophebt en denkt dat het moeilijkste – het hele sollicitatieproces – achter de rug is, realiseer je je dat je nog één moeilijk gesprek moet voeren: je moet je baas vertellen dat je ontslag zal nemen en weggaat.
Zo’n gesprek is altijd lastig en oncomfortabel, of je nou een goede band met je baas hebt of niet. Daarnaast wil je natuurlijk op goede voet weg.
Hoe baas vertellen dat je ontslag neemt (in verschillende situaties)
In dit artikel geven we daarom tips over hoe je je baas het best kan vertellen dat je ontslag neemt.
Wanneer je niet blij was met je baas/het bedrijf/je werk/je collega’s
Hoe vreselijk je baan of baas ook was, er is geen reden om bruggen te verbranden. Vermijd daarom negativiteit of zogenaamde ‘constructieve’ feedback. Het is namelijk zonde om de professionele relatie die je in de afgelopen tijd hebt opgebouwd, in één gesprek te vernietigen.
Werken in duurzaamheid? 3 tips om een baan met betekenis te vinden
Het zou namelijk zomaar kunnen dat je baas, leidinggevende of collega’s in de toekomst voor een nieuwe carrièrekans zorgen. En zelfs als je dit niet verwacht omdat de relatie tijdens het werk al niet goed was, wil je anderen geen reden geven om negativiteit over jou te verspreiden bij mensen die wél nog iets voor je zouden kunnen betekenen in de toekomst.
Reageert je baas of leidinggevende vervelend op het feit dat je ontslag neemt? Probeer ook dan rustig te blijven. Je weet in ieder geval dat je de juiste beslissing hebt gemaakt.
Wanneer je wel blij was met je baan
Een gesprek waarin je vertelt dat je weggaat is altijd spannend. Ook als je het juist erg naar je zin hebt gehad bij deze werkgever. Maar vergeet niet dat je waarschijnlijk niet de eerste werknemer bent die zijn ontslag heeft ingediend. Natuurlijk kunnen je baas of collega’s het jammer vinden, maar als het goed is willen ze het beste voor je. Niet alleen op persoonlijk gebied (geluk), maar ook op professioneel vlak.
Tips bij het ontslag nemen
In welke situatie jij je ook bevindt, deze tips helpen je ontslag te nemen en op goede voet weg te gaan.
1. Vertel het je baas eerst
De verleiding is waarschijnlijk groot om het eerst aan je BFF’s op werk te vertellen, maar je baas is toch echt de eerste persoon die het moet weten. Anders bestaat de kans namelijk dat er geruchten komen.
2. Vertel waarom je weggaat
Het is een vraag die sowieso gaat komen als je ontslag neemt, dus wees ‘m voor en bedenk van tevoren wat je hierover kwijt wil. Misschien is het tijd voor de volgende stap, ga je verhuizen, wil je een heel nieuw carrièrepad gaan bewandelen of kwam de kans op je pad en moest je ‘m wel grijpen. Wat de reden ook is, zorg dat je geen bruggen verbrand door negatieve uitspraken te doen over het werk of het bedrijf.
3. Wees dankbaar
Om het gesprek met een goed gevoel af te sluiten is het verstandig om dankbaar te zijn voor de kansen die je binnen dit bedrijf hebt gekregen. Laat zeker weten wat je er hebt geleerd en wat je meeneemt naar je nieuwe werk.
4. Bied aan te helpen met de verandering
Wees proactief door je hulp aan te bieden met het zoeken naar en misschien zelfs het inwerken van vervanging. Je kunt misschien denken dat het niet meer jouw probleem is als je ontslag neemt (en dat is het ook niet), maar het is wel netjes. Laat in ieder geval een goede overdracht achter voor de volgende persoon die jouw oude baan gaat vervullen.