Tips om je telefoon mindful in te richten
We zijn 24/7 connected. Onze telefoon helemaal uitzetten, dat doen we (met een uitzondering voor de bioscoop en het vliegtuig daargelaten) bijna niet. Je kan er natuurlijk voor kiezen om je telefoon vaker uit te zetten, maar dan verlies je ook de voordelen van technologie. Een alternatief is om je telefoon mindful in te richten. We laten zien hoe dit moet.
Gedurende de hele dag (en soms ook nacht) krijgen we meldingen op onze telefoon binnen: een appje van je moeder, een mailtje van een collega of een notificatie van Instagram, dat je weer 5 nieuwe likes op een foto hebt gekregen.
Lees ook: Hoe verslaafd ben jij aan social media? Deze apps houden het voor je bij
Bij iedere melding licht ons scherm op, waardoor onze nieuwsgierigheid wordt gewekt om te kijken wat er aan de hand is. En dat maakt onze telefoon één grote bron van afleiding. Met deze detox tips voor je telefoon zorg je ervoor dat je geen belangrijke dingen mist, maar ook niet voor ieder wissewasje wordt gestoord.
Zo richt je je telefoon mindful in
- Zet notificaties van bedrijven en apps uit. Stel in dat je alleen notificaties krijgt van mensen die je aandacht willen, bijvoorbeeld via Whatsapp of Facebook messenger. Notificaties van bedrijven of apps hebben vaak geen directe urgentie, dus die kan je prima uitschakelen.
- Beperk de tools op je beginscherm tot 4 à 6 tools die je regelmatig gebruikt om iets gedaan te krijgen. Verplaats de overige apps van de eerste pagina naar andere mappen.
- Open de apps die niet op je beginscherm staan door de naam van de app in te tikken. Het typen van apps filtert onbewuste keuzes eruit, waardoor je alleen de bewuste keuzes behoudt.
- Houd het bij twee pagina’s met apps. Als je 6 pagina’s vol hebt staan blijf je heen en weer swipen. Het is veel overzichtelijker om het bij 2 pagina’s te houden. Op de eerste pagina plaats je apps die je regelmatig gebruikt, op de tweede pagina plaats je mappen waar je de overige apps in onderverdeeld.
- Vermijd kleurrijke pictogrammen. Kleurrijke pictogrammen triggeren onze geest (onbewust) om apps te gebruiken. Zet deze daarom op de tweede of derde pagina binnen mappen en open ze door de naam van de app in te tikken.
- Open je alarm of camera zonder je telefoon te ontgrendelen, zodat je telefoon automatisch weer op zwart gaat als je klaar bent. Veeg het slotje op je telefoon omhoog om snel toegang te krijgen.
- Stel herkenbare, eenduidige geluiden in zodat je een berichtje van je vriend kan onderscheiden van een notificatie van spotify.
- Meteen je telefoon checken als je wakker wordt is een slechte start van de dag. Koop daarom een aparte (reis)wekker en leg je telefoon buiten de slaapkamer aan de oplader.
- Ken de valkuilen van sommige apps, zoals Facebook. Voor je het weet blijf je doorklikken op foto’s, berichten en evenementen, en ben je een half uur verder. Zet deze, en ook apps die constant checken hoe het met je gaat, daarom niet op de eerste pagina.
Kortom: met een paar kleine ingrepen kan je een groot verschil maken.
Meer lezen over het minderen op je telefoon?
- Is de straling van je mobiele telefoon gevaarlijk voor je hersenen?
- De nadelen van technologie: je telefoonverslaving en hoe die je productiviteit naar beneden haalt
- Waarom jouw telefoon je leven verwoest