Hoe beoefen je zelfliefde? 4 tips om meer liefde voor jezelf te creëren
Je hoort het veel: je moet eerst van jezelf houden voordat je van een ander kunt houden. Maar wat betekent dat precies, en sterker nog: hoe doe je dat dan, van jezelf houden? Zelfliefde is meer dan op de bank zitten met een gezichtsmasker en een chippie.
Wij spreken met coach Jennifer du Floo over zelfliefde en hoe je dit doet.
Wat is zelfliefde?
Zelfliefde gaat om het leren houden van jezelf zoals je bent, dus ook de mindere kanten. Dat kan een heel proces zijn. Je kan bijvoorbeeld wel zeggen dat je van jezelf houdt maar voel je dat ook echt? Uit je gedrag kan namelijk blijken dat je eigenlijk helemaal niet zoveel van jezelf houdt.
Hoe zit het met jouw zelfliefde? Doe de test en beantwoord deze 12 vragen
‘’Hoe kun je van iemand houden die je niet kent?,’’ vraagt Jennifer. Iedereen zal waarschijnlijk antwoorden dat dit niet kan. Maar ondanks dat we altijd met onszelf zijn, kennen de meeste mensen zichzelf helemaal niet. En als je jezelf niet kent, hoe kun je dan van jezelf houden?
‘’Wat je vaak ziet, vooral bij mensen die niet van zichzelf houden, is dat ze heel ver van zichzelf verwijderd zijn. Zij durven geen grenzen aan te geven of zorgen niet goed voor zichzelf.’’ Als dit herkenbaar is, dan wordt het tijd om aan je zelfliefde te werken en dat kan maar op een manier, door jezelf te leren kennen.
Hoe krijg je zelfliefde?
Meer zelfliefde krijgen, is een proces. Je mag gaan kijken naar jouw patronen en overtuigingen. Jennifer geeft tips hoe je dit kunt doen:
1. Gebruik affirmaties
‘’Zelfliefde gaat over bepaalde overtuigingen die we over onszelf hebben. Bijvoorbeeld dat je geen liefde waard bent, dat je niet goed genoeg bent of niks kan. Dit mag je gaan her-programmeren met affirmaties. Herhaling hierbij is key. Het liefst elke dag waarbij je bijvoorbeeld een reminder op je spiegel hangt,’’ vertelt Jennifer.
Dit zijn mooie zelfliefde affirmaties:
- Ik accepteer mezelf zoals ik ben
- Ik ben goed genoeg zoals ik ben
- Ik houd van mezelf zoals ik ben
- Ik geloof in mezelf
- Ik richt me op waar ik blij van word en waar ik blij van word
- Het is oke om keuzes te maken die goed voor mij zijn
- Ik ben het waard om liefde te ontvangen
2. Word je eigen beste vriend(in)
‘’Je beste vriendin komt naar je toe en het gaat niet zo goed met haar. Hoe zou je dan reageren?’’ Als we tegen onze vrienden en familie praten, zijn we vaak heel aardig en zeggen we dingen als: ”het komt wel goed”, ”maak je niet druk” of ”je hebt zoveel talent.”
‘’Maar waarom zeggen we dat niet tegen onszelf? Het lijkt wel een taboe om jezelf complimenten te geven. Voor meer zelfliefde, zou ik dus aanraden om je eigen beste vriend(in) te worden en ook zo naar jezelf te praten,’’ aldus Jennifer.
3. Maak een moodboard
Wil je jezelf echt beter leren kennen? Maak dan eens een moodboard van jezelf. Wie ben jij? ‘’Doe een muziekje op en ga vanuit plezier bladeren in tijdschriften. Zoek niet naar plaatjes maar laat je onderbewustzijn z’n gang gaan. Misschien wil je wel woorden uitknippen, kleuren of bepaalde plaatjes.”
Meer zelfliefde of dankbaarheid ervaren? Dit is waarom je gedachten veranderen zo moeilijk is
”Pas als je allerlei plaatjes hebt uitgeknipt, ga je het op een vel plakken en ga je schuiven waar je de plaatjes wilt hebben.’’ raadt Jennifer aan. Op deze manier kan je goed zien wie jij eigenlijk bent, waar je voor staat en waar je je goed bij voelt. Het is een mooie oefening om je onderbewuste naar boven te halen en het visueel te maken.
4. Waar word ik geraakt?
Iedereen wordt per dag weleens geraakt, dan kan je boosheid voelen, angst of verdriet. ‘’Je kan bijvoorbeeld angst voelen omdat je je niet goed genoeg voelt. Maar waar raakt jou dit? Dit is even oefenen en misschien krijg je niet meteen antwoord.”
”Maar op een gegeven moment krijg je intern antwoord. Misschien raakt het je wel in je emotionele pijn. Door dit te oefenen, kan je erachter komen wat jij nodig hebt om je weer oké te voelen. Dit kunnen kleine dingen zijn zoals een warme douche nemen of een ommetje maken. Telkens wanneer jij dus op een manier geraakt wordt, leer je daar steeds beter op te anticiperen omdat je jezelf beter leert kennen.”
In deze situaties wil je jezelf niet afvallen. Je kan jezelf blijven herinneren dat je oké bent, dat je precies goed bent zoals je bent ook met je gebreken. Het klinkt heel cliché maar het is een heel mooi begin om jezelf beter te leren kennen en dus (nog meer) van jezelf te leren houden.