Hatsjoe: met deze tips van Sophie Meurs ben je hooikoorts de baas
De lente is begonnen: de zon gaat weer schijnen, het gras weer groeien en de bomen staan in bloei. Heerlijk! Of ben jij het type dat zijn adem inhoudt als je vers gras ruikt? Zo ja, dan behoor je waarschijnlijk tot de groep die minder dol is op de lente: mensen die last hebben van hooikoorts. Maar wat is hooikoorts eigenlijk en hoe ontstaat het? En misschien nog wel belangrijker: welke aanpassingen kun je in je levensstijl doorvoeren om er zo min mogelijk last van te hebben?
Sophie Meurs, orthomoleculair diëtist, deelt tips.
Wat is hooikoorts?
Hooikoorts is een allergie die ontstaat door een overgevoeligheid voor het stuifmeel (de pollen) van planten, grassen en/of bomen. En dat wordt geproduceerd als alles in bloei komt te staan. Niet gek dus dat hooikoorts een seizoensgebonden allergie is. De meest voorkomende klachten zijn jeukende of tranende ogen, een verstopte neus, veel niezen, benauwdheid en vermoeidheid. Maar ook hoofdpijn, een droge keel en een koortsig gevoel kunnen veroorzaakt worden door hooikoorts. Al met al voel je je dus totaal niet fit als er hooikoortsklachten opspelen.
Wat veel mensen niet weten, is dat hooikoortsklachten vaak oorzaak vinden in de darm en een overactief immuunsysteem. De klachten komen doordat de mestcellen in onze weefsels en organen histamine gaan produceren.
Dit is het stofje dat vervolgens voor onder andere jeukachtige klachten zorgt. De darm bevat een groot deel van het weefsel waar deze mestcellen in geborgen zijn. Is je darmgezondheid niet op orde, dan is de kans dus groot dat je last hebt van hooikoortsklachten.
Darmflora trainen
Normaal gesproken vormen je darmen en ook je huid, ogen, neus en genitaliën, de eerste beschermlaag om virussen en bacteriën buiten de deur te houden. Bij hooikoorts dringen pollen echter zonder enige moeite onze eerstelijns afweer door. Een belangrijke speler binnen de eerstelijns afweer is de darmflora. Als deze optimaal werkt, zijn onze darmslijmvliezen, die de afweer aanzetten, beter beschermd tegen allergenen.
De antistoffen die vervolgens aangemaakt worden, beschermen alle slijmvliezen in het lichaam en voorkomen zo een overreactie of mogelijke allergenen. Bij een gezonde darmflora is de kans op een overreactie op histamine bovendien beperkter, omdat ze de histamineniveaus reguleert.
Wat is histamine?
Histamine is een lichaamseigen stof die helpt lichaamsvreemde stoffen te bestrijden, zoals allergenen of andere schadelijke stoffen. Daarnaast zit de stof ook in bepaalde voedingsmiddelen, zoals avocado, kurkuma en gefermenteerde producten.
Histamine is altijd in ons lichaam, en dat is maar goed ook, want de stof bekleedt een aantal belangrijke functies: de productie van maagzuur, waardoor we een goede spijsvertering hebben, en de stimulatie van de bloedsomloop, waardoor voedingsstoffen goed bij de cellen aankomen en zuurstoftransport mogelijk is.
Als de hoeveelheid histamine in ons lichaam echter te hoog wordt, en de ‘histamine-gevoeligheidsdrempel’ overschreden wordt, kan dit zorgen voor eerdergenoemde klachten.
Je kunt je dus goed voorstellen dat het niet zo verstandig is om histaminerijk voedsel te eten als jouw lichaam door de reactie op allergenen – in dit geval hooikoorts – ook al histamine produceert. Let er dus goed op dat je bepaalde voeding, zoals hierboven vermeld, tijdens de hooikoortsperiode mijdt.
Maar ook alcohol, energiedranken en koffie zijn boosdoeners. Deze dranken blokkeren de productie van een bepaald enzym, dat samen met andere enzymen voor de afbraak van histamine zorgt. Dit gebeurt in de darmen, lever en het bloed.
Histamine-arm dieet, veel antioxidanten en beweging
Maar wat moet je dan juist wél doen? Zorg er in ieder geval voor dat je voedingsmiddelen met weinig histamine binnenkrijgt. Dit zijn onder andere vers en biologisch vlees, groenten en fruit, verse wild gevangen vis en plantaardige melkvervangers. Ook het binnenkrijgen van veel antioxidanten is belangrijk, aangezien dit systeem in ons lichaam vaak ‘stuk’ is bij hooikoortsklachten. Denk aan het eten van bijvoorbeeld rode vruchten of broccoli.
Daarnaast stimuleert lichaamsbeweging de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen in de darmen. En dat zorgt ervoor dat de antioxidanten nog beter worden opgenomen en zo de hooikoortsklachten verminderen. Kleine tip voor als je tóch last hebt van jeukende ogen, benauwdheid of niezen: zoek een leuke indoor sport, zoals yoga (voor de wat minder fitte dagen) of een pittig lesje kickboksen.
Histamine-arme voeding eten, veel antioxidanten binnenkrijgen en bewegen – dat zijn dé tips om ervoor te zorgen dat je deze lente en zomer niet je adem hoeft in te houden als je vers gras ruikt. Je kunt weer genieten van een drankje op het terras, een work-out in het park of een fijne avondwandeling.
Dit artikel is geschreven door gastredacteur Sophie Meurs. Als orthomoleculair diëtist, eigenaresse van de praktijk ‘Nourish to Flourish’ en OneFit-ambassadeur kan zij alles vertellen over hormonen en vitaliteit.
Valéry bezocht een chakra-retreat: ’Het leek wel alsof ik drugs op had’