Met deze tips creëer je een goede capsule wardrobe
Ken je de term ‘capsule wardrobe’ al? Dat is een minimalistische garderobe van (officieel) 37 kledingstukken per seizoen, die je goed kunt combineren. Omdat je je in alle items in die kast echt goed voelt, heb je nooit keuzestress – maar dat niet alleen, je kunt ook investeren in betere items en spaart daarmee het milieu (en alsnog geld, waarschijnlijk). Met al die voordelen is het bijna zonde om het niet eens te proberen – maar hoe pak je dat aan?
De kans is best groot dat het aantal items in je garderobe – ondergoed, sokken, pyjama’s en sportkleding niet meegerekend – net iets groter is dan 37. Of nou ja, dat is waarschijnlijk een understatement. Voor wie erg gehecht is aan de mogelijkheid om elke dag iets compleet nieuws te dragen, kan het daarom best wel een grote stap zijn om zo’n capsule wardrobe te creëren. Hopelijk helpt ons stappenplan je een beetje op weg!
Een capsule wardrobe creëren: zo doe je dat
Stap 1: spit je kledingkast door
Bij een capsule wardrobe komen veel ‘regels‘ kijken – die je grotendeels zelf opstelt, zoals je in de volgende stap ziet, maar dan nog. Bij de eerste stap hoef je daar echter nog totaal geen rekening mee te houden. Het principe is simpel: ga bij elk item in je kledingkast na of je het nog draagt en zo nee, of je dat wel écht van plan bent.
https://www.bedrock.nl/wat-is-een-capsule-wardrobe/
Nee, die ene broek ‘voor als je weer vijf kilo lichter bent’ doet niks goeds voor je humeur – weg ermee. Dat shirtje dat je wel leuk vindt, maar dat toch altijd net niet bij je outfit past? Ook in de vuilniszak. Het gaat er alleen om wat je nog draagt, want dat zegt meestal genoeg. De kans is dan ook groot dat je hiermee al een groot gedeelte elimineert.
De kleding die je weg wilt doen, hoef je overigens niet meteen weg te brengen naar het goede doel of textielafval als je daar nog niet klaar voor bent. Sommige mensen helpt het om het eerst ergens anders neer te leggen. Geef jezelf dan bijvoorbeeld twee weken bedenktijd; als je iets ineens écht graag aan wilt trekken, mag je het terughalen. Maar waarschijnlijk geldt: uit het oog is uit het hart.
Stap 2: stel je eigen regels op
Pas daarna ga je kijken naar het principe van een capsule wardrobe. Zorg dat je genoeg informatie hebt over wat het precies is en waarom je het doet – dat maakt het makkelijker. Daarnaast vind je op heel veel plekken verschillende lijstjes met aantallen kledingstukken die je nodig hebt. Sommige tellen schoenen en tassen wel mee, andere niet; sommige gaan uit van 30 items, andere misschien van 50.
Kijk hierbij vooral wat voor jou goed voelt én wat bij je levensstijl past, en maak je eigen daarop gebaseerde lijst met hoeveel items van welk kledingstuk je nodig hebt. Als je altijd net naar kantoor moet, zul je bijvoorbeeld meer rokjes in je capsule wardrobe nodig hebben dan als je nog student bent en door het leven gaat in spijkerbroeken. Dit is ook het moment om je stijl te bepalen en te bedenken in wat voor kleding jij je nu echt goed voelt.
Stap 3: beoordeel de items die je nog over hebt
Daarna is het tijd om ook de kledingstukken die door de eerste selectie zijn gekomen nog eens goed te bekijken. Daarbij zijn twee vragen van belang: waar voel je je echt goed in (dingen die goed passen en die je écht leuk vindt) en wat past goed bij de rest van je garderobe? Eventueel kun je wat afwijken van je eerder opgestelde lijst, maar te flexibel zijn helpt meestal niet met kiezen.
Het is bij deze stap vooral belangrijk om een goede mix te maken van basisitems – een zwarte broek en wit shirt die overal bij passen – en de wat meer opvallende dingen waar je echt geen afscheid van kunt nemen – een roze trui of die ene broek met drukke print. Heb je te veel van het eerste, dan zal je kleding snel onpersoonlijk aan gaan voelen, maar met alleen opvallende dingen kun je nauwelijks combineren.
Stap 4: maak een lijst van wat je nog nodig hebt en ga shoppen
Heb je bedacht dat je drie verschillende broeken af wilt wisselen, maar heb je er eigenlijk maar twee die echt goed zitten? Dan mag je winkelen! Maar dan wel strenger dan je voorheen deed, waarschijnlijk. Bedenk van tevoren goed welke items je mist, hoe je wilt dat die eruit zien en vooral ook waar je ze wilt kopen. Zo voorkom je impulsieve fast fashion-aankopen. Het is misschien even wennen om op deze manier te winkelen, maar uiteindelijk zul je jezelf dankbaar zijn.
Stap 5: aanpassen aan het seizoen
Seizoen voorbij? Dan moet je truien even opbergen en bijvoorbeeld zomerjurkjes tevoorschijn halen. In feite is dit een herhaling van de eerdere stappen, maar het helpt wel heel erg als je bij stap drie een duidelijke indeling tussen basis en opvallend hebt gemaakt. Basisdingen zijn namelijk vaak in meerdere seizoenen nodig, dus een deel van je nieuwe capsule wardrobe heb je al klaar!
Het creëren van de voor jou perfecte garderobe is een proces; je merkt vanzelf wel of het iets voor je is en wat je in het vervolg anders wilt doen. Maar als je het met plezier doet, zal het je uiteindelijk ook alleen plezier opleveren.
Meer lezen over de kledingindustrie en duurzaamheid?
- Het is bijna Fashion Revolution Week! Heb jij The True Cost al gezien op Netflix?
- De beste duurzame kleding vind je bij deze winkels in Nederland
- Zo draag je nieuwe kleding zónder die te kopen