Redactie
Redactie Betere wereld 30 okt 2020
Leestijd: 7 minuten

Zo bouw je eigenhandig een Tiny House (deel 1)

Toen was het ineens zover, na maanden van plannen en dromen, van een afstandje kijken, proeven en tenen in het water steken. We begonnen eindelijk met de bouw van ons Tiny House, wat als een sprong in het diepe voelde en natuurlijk ook zo bleek te zijn. Hoewel we ons goed hadden voorbereid, betraden we onbekend terrein. Inmiddels is het bouwen dagelijkse realiteit geworden voor ons en worden we met elke schroef en zaagsnede weer een stukje wijzer. Daarom vertel ik je graag hoe wij het bouwen van ons huisje aanpakken, welke valkuilen je bij zo’n project in kan stappen en hoe je daar weer, zo vrolijk mogelijk, uit klimt!

Dít is hoe je een Tiny House bouwt.

Stap voor stap

Je hebt eindelijk de beslissing genomen om zelf je huisje te gaan bouwen en je definitieve ontwerp ligt, na 30 keer opnieuw getekend te zijn, helemaal klaar. Bij het bouwen in je hoofd kan alles en zijn de mogelijkheden oneindig. In een paar seconden staat je huis, trek je het weer uit elkaar, groeit er iets aan vast, keer je alles weer om.

Nu is het tijd om al die hersenspinsels werkelijkheid te laten worden, een hele spannende en leuke stap! Met een goede voorbereiding wordt het al wat minder eng en voor het hele project geldt: stapje voor stapje.

Ontwerp

Alles valt of staat met je ontwerp en je begroting, het is helemaal niet gek om daar even lang mee bezig te zijn als met de bouw. Met het ontwerp maak je alle belangrijke beslissingen waardoor je daar tijdens de bouw minder tijd aan hoeft te besteden. Je denkt niet alleen na over hoe het huisje eruit zal zien, maar ook over welk materiaal je gebruikt, hoe dik de balken moeten zijn op verschillende plekken en waar de waterleidingen moeten komen.

Lees ook: Even off-grid gaan? Dit bamboe-tiny house in Bali ligt middenin de jungle (en boek je via Airbnb!)

Zo kun je in het ontwerp bijvoorbeeld al zien dat je eerst de leidingen moet leggen voordat je de muren gaat isoleren, omdat deze in de muur verwerkt worden. Alles volgt een bepaalde volgorde en als dit voor je begint heel helder is, zal je dit een hoop tijd en energie besparen.

Daarnaast kan je in het ontwerp precies zien hoeveel materiaal je nodig hebt en dit maakt inkopen veel makkelijker.

Tiny House Academy

Wij hebben hulp gehad met het maken van ons ontwerp van Jan-Willem van de Tiny House Academy. Hij is architect, woont in zijn eigen ontworpen en gebouwde Tiny House, en helpt nu anderen om die droom uit te laten komen.

Tijdens zijn ontwerpcursus hebben we ons huisje zelf ontworpen. Toen het definitieve ontwerp klaar was, heeft Jan-Willem de tekeningen voor het houtskelet voor ons gemaakt. Zo hadden we gelijk een bouwtekening waarmee we aan de slag konden.

Aanpassen

Ons ontwerp was voor het bouwen zo goed als af, maar we wilden niet alle beslissingen op papier nemen. We maken bijvoorbeeld veel gebruik van tweedehands materialen, zoals ramen en kozijnen, en hadden die op het moment van bouwen nog helemaal niet.

Ook leuk: Bestemming offline: deze 5 tiny houses kan je gewoon huren in Nederland

Ook wisten we van tevoren niet waar het handig was om stopcontacten en lampen te plaatsen, dat hebben we pas tijdens het bouwen besloten. Soms werkt het beter om in de ruimte te staan om te weten wat je wilt. Daarom passen we ons ontwerp tijdens het bouwen soms wat aan, maar zorgen dat er aan de constructie niets verandert.

Bouwlocatie

De volgende hindernis die genomen moet worden, is het vinden van een locatie voor je bouwwerk. Want hoewel de meeste huizen worden gebouwd op de plek waar ze komen te staan, is dat bij Tiny Houses bijna nooit het geval. Bij het zoeken naar een geschikte locatie zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je binnen of buiten gaat bouwen.

Binnen of buiten

Bij een binnenlocatie is het belangrijk dat de ruimte groot genoeg is voor je ontwerp, maar ook vooral de ingang van de locatie! Je huisje zal immers vervoerd moeten worden en door de deur moeten passen. Kan je op elk moment terecht op de locatie of niet? Is er stroom beschikbaar? Heb je genoeg ruimte om je materiaal en gereedschap op te slaan?

Een buitenlocatie vinden is vaak wat makkelijker omdat je geen rekening hoeft te houden met de hoogte en is vaak veel goedkoper om te huren. Let er wel op dat de ondergrond vlak en stabiel is en dat, als je huisje vervoerd moet worden, de vrachtwagen, auto of tractor die het huisje moet trekken wel bij de locatie kan komen.

Buiten bouwen

Buiten bouwen brengt natuurlijk wat meer ‘problemen’ met zich mee dan binnen bouwen. Een grote speler waar je ineens rekening mee moet houden is het weer. Het weer gaat namelijk geen rekening houden met jouw plannen. Je zal je bouwwerk dus goed moeten beschermen tegen de elementen als het nog niet wind- en waterdicht is.

Leestip: Een Tiny House is niet altijd een goed idee en dit is waarom

Wij hebben zelf gekozen voor een buitenlocatie omdat we deze via via op het spoor kwamen, deze goedkoper was dan een binnenlocatie en dichterbij waar we nu wonen.

We zagen het niet zitten om elke keer ver te moeten reizen als we gingen bouwen, dus als we dit konden vermijden was dat een groot pluspunt. We hebben op onze locatie wel beschikking over een deel van een schuur waar we ons materiaal en gereedschap droog kunnen opslaan.

Het weer

Tot nu toe hebben we ontzettend veel geluk gehad met het weer. Tijdens de bouwdagen is het vaak droog gebleven en we hebben het bouwwerk in de tussentijd steeds goed afgedekt met zeil. Het levert wel vaak wat zorgen op omdat je zo afhankelijk bent van de weersomstandigheden of je wel of niet kan bouwen en je nooit zeker weet of het echt goed droog blijft.

Veel tussendoor controleren en de zeilen weer opnieuw spannen hoort er dus bij. Daarnaast kost het ook best wat tijd om voor en na het bouwen het zeil eraf en er weer op te doen, hier word je natuurlijk wel steeds handiger in!

Must read: Minimalistisch wonen? Tiny House Nation op Netflix laat zien hoe je dat doet

Uiteindelijk is je huisje van buiten af én wind- én waterdicht, hoef je je om het weer niet zo druk te maken en kan je binnen werken wanneer je wilt.

Gereedschap

Voor het bouwen heb je natuurlijk gereedschap nodig, logisch! Dat het zoveel gereedschap zou zijn, had ik van tevoren niet kunnen bedenken. Enkele soorten gereedschap heb je door de hele bouw nodig, sommige alleen in bepaalde fasen.

Je kan ervoor kiezen om alles zelf aan te schaffen, maar (goed) gereedschap is wel prijzig en moet je dus ook meenemen in je begroting. Lenen is natuurlijk ook een optie, misschien is er wel gereedschap voor algemeen gebruik op de locatie waar je gaat bouwen.

Alles een vaste plek

Zorg ook dat er voldoende gereedschap beschikbaar is voor iedereen die meehelpt, zodat je niet op elkaar hoeft te wachten. Een paar accuboormachines zijn zeker aan te raden en aan potloden, duimstokken en rolmaten heb je nooit genoeg!

Vergeet ook het opladen van de accu’s van de apparaten niet aan het einde van de dag.  Geef elk stuk gereedschap een vaste plek waar je het kan vinden en na gebruik weer terug legt. Op een bouw wordt het al snel chaotisch met veel verschillende materialen, klusjes en mensen.

Ook leuk: Op Tiny House-visite met Jolijn: ‘Het is een investering die zich meteen laat uitbetalen’

Voor je het weet sta je met z’n drieën een halfuur te zoeken naar een bitje of een hamer (die onder een rol schuurpapier ligt).

Je ziet dat er een hoop voorbereiding nodig is voordat je daadwerkelijk kan starten met de bouw van je Tiny House! In deel 2 van dit artikel ga ik verder in op het materiaal, de bouwplanning en op welke manier je de bouwperiode het beste kunt aanpakken.

Tim van der Meer werkt doordeweeks als paraveterinair dierenartsassistente, in het weekend als tiny house-bouwer en alle momenten van de dag als beeldend kunstenaar, dromer en verhalenverzamelaar. Op dit moment is ze samen met haar vriend bezig met het bouwen van een Tiny House: Walden. Op hun Instagram pagina waar.is.walden is het project te volgen. Tim’s tekeningen zijn te vinden op timtekent.com

Meer over Tiny Houses:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️