Altijd tijd tekort? 7 manieren om meer tijd te ervaren in je dag
Veel dingen zijn oneerlijk verdeeld in de wereld, maar wat tijd betreft kunnen we er niet omheen: iedereen heeft 24 uur in een dag. Heb jij ook vaak het gevoel van dat je tijd tekort komt? Weet je niet hoe je tijd voor vrienden, familie, je lief, werk, borrels en huishouden in één week, laat staan een dag gepland krijgt? Met deze 7 tips ervaar je meer tijd in een dag.
Hoe zorgen we ervoor dat we de tijd die we hebben, zo goed mogelijk benutten aan de juiste mensen en activiteiten? Dit is een van de grootste vraagstukken van onze tijd.
Heb jij aan het eind van de dag ook maar drie dingen doorgestreept van je to do list met tien punten? Je bent niet de enige! Door social media, uitdagende banen, uitdijende vriendengroepen en casual daten hebben we meer personen, activiteiten en afleidingen dan ooit, die onze aandacht vragen op een dag.
Altijd uitgeput aan het einde van de werkweek? Deze tips zijn je heilige graal
Dit kan ervoor zorgen dat je je soms overwhelmed voelt door keuzestress, FOMO ervaart en anderen niet teleur wilt stellen.
Af en toe kritisch naar je eigen tijd en de invulling daarvan kijken, kan je helpen om meer inzicht te krijgen in waar jij jouw meeste tijd aan besteedt (4 uur schermtijd op een dag, anyone?). Het is geen gek idee om het thema ‘tijd’ ook mee te nemen in je reflecties aan het eind van het jaar.
Deze 7 tips laten je alvast nadenken over hoe en waaraan je tijd wilt besteden – en waaraan niet.
Tijd tekort? 7 manieren om meer tijd te ervaren
Zo krijg je meer controle op jouw planning en gevoel van tijd.
1. Doe dingen maar één keer op een dag
Plan een vast moment op de dag voor terugkerende taken als e-mail, je collega bellen of administratie. En doe dit het liefst eind van de dag.
Zo voorkom je dat je drie keer op een dag heen en weer aan het bellen bent met je collega, terwijl sommige dingen zichzelf ook gewoon oplossen. Staat de boel echt in de fik op je werk? Dan weten ze je wel te vinden.
2. Begin de dag niet met het nieuws
Ben je gewend om eerst op je telefoon nieuwsapps te bekijken, de krant te lezen of het journaal aan te zetten bij je ontbijt? Bedenk dan: door twee dingen tegelijk te doen, doe je eigenlijk niks echt met aandacht.
Voel jij onmacht na het zien van het nieuws? Zet je in voor anderen in tijden van crisis
Als je het nieuws op de televisie of je telefoon hebt aanstaan, kun je namelijk niet bewust je ontbijt eten, je make-up aanbrengen of jezelf klaarmaken voor werk. Denk eens kritisch na over wat het nieuws jou brengt in de ochtend en of het past in je mindful ochtendroutine.
Lees ook ons artikel over hoe je beter om kan gaan met negatief nieuws volgens de wetenschap.
3. Maak goed gebruik van wachttijd
Heb je een dokter- of tandartsafspraak en loopt het as usual weer uit? Zorg dan dat je voorbereid naar de afspraak gaat en neem iets mee van je werk wat je nog moet lezen of betaal rekeningen op je telefoon.
Wil je er bewust voor kiezen om even niks nuttigs te doen? Neem dan een boek of tijdschrift mee dat je écht graag wilt lezen. Die Linda’s uit 2017 uit de tijdschriftenmap heb je inmiddels ook wel uit.
4. Kook extra porties en vries het in
Moet je regelmatig voor jezelf koken en heb je vaak eten over? Gooi het niet weg, maar vries het in. Als je met z’n tweeën of meer bent: kook bewust dubbele porties zodat je op een ander moment, als je tijd tekort komt, makkelijk een bakje uit de vriezer kan pakken.
5. Onderneem actie en maak beslissingen
Door twijfelen, vergelijken en (te) lang nadenken over beslissingen kun je veel tijd verliezen. Kun jij slecht beslissingen maken? Geef jezelf een tijdslimiet en als die voorbij is en je bent er dan nog niet uit, dan kies je de eerste of beste optie op dat moment.
Als je bijvoorbeeld een elektrische fiets, duurzame winterjas of telefoon wilt kopen, kun je úren spenderen aan verschillende merken, specificaties, reviews en prijzen te vergelijken.
Uit onderzoek blijkt echter dat hoe langer je vergelijkt, des te groter de kans is dat je ontevreden bent met je aankoop. Je gaat jezelf toch afvragen: was die ander toch beter? Geef jezelf daarom 60 minuten en maak dan een keuze. Je kunt het, echt! Go, go, go!
6. Begin de dag met een mind-dump
Begin je dag met vijf minuten al je gedachten op te schrijven die je in je hoofd hebt zitten: een mind-dump. Zeker aan het begin van de dag is je hoofd vaak een wirwar van gedachten als: ik moet nog spinazie halen voor het avondeten, ik moet vriendin M. nog terug appen, ik moet me nog aanmelden voor die yoga-les.
De maaltijdbox voor mensen die bewust en gezond willen leven
Als je al die gedachten aan het begin van de dag op papier (of je telefoon) opschrijft, dan is het nog niet gedaan maar in ieder geval wel uit je hoofd. Je hersenen weten dat je het hebt opgeschreven en op geplande tijden pak je je lijst erbij en plan je de taken in.
Hiermee voorkom je dat je geconcentreerd aan een taak werkt en opeens de gedachte oppopt: denk aan de spinazie!
7. Zet je telefoon op stil tijdens jouw focus-momenten
Weet je wanneer je je het beste kunt concentreren op een dag? Is dat in de ochtend, in de middag of juist in de avond? Experimenteer hiermee en zorg dat je telefoonmeldingen uitstaan en e-mail inbox afgesloten is, wanneer jij in je optimale focus zit. Zo voorkom je afleiding in de uurtjes dat je maximaal presteert.
Je zorgt met deze tips niet voor extra tijd, maar wel voor het gevoel van extra tijd hebben en eerlijk is eerlijk: dat scheelt vaak al de helft!