De dingen die je wilt weten vóórdat je in therapie gaat
Je gaat in therapie of denkt er in elk geval over na om met een psycholoog of therapeut in gesprek te gaan. Gefeliciteerd! Het is een hele stap om patronen en gedachten te (h)erkennen en de stap te zetten om met een professional te praten. Iemand die jou verder kan helpen. Er zijn echter een aantal dingen die goed zijn om te weten voordat je aan de therapie begint.
Natuurlijk is therapie niet iets waar je goed in kan of hoeft te zijn, maar een bepaalde mindset kan je wel helpen meer uit de sessies te halen.
Tips vóór je in therapie gaat
Bepaalde mindsets zullen je meer helpen dan anderen. Daarom hebben therapeuten een aantal tips op een rijtje gezet.
Ken jouw rol versus die van de therapeut
In eerste instantie is het goed om te realiseren waarom je therapeut hier met jou zit en welke rol jij hebt in dit proces. “De therapeut is er om te guiden en om een veilige, transformerende sessie en ruimte te creëren,” vertelt de Amerikaanse therapeut Karen J. Helfrich.
Dit vind je vast ook interessant: Therapie met Virtual Reality, werkt dat?
De therapeut kan alleen de veilige plek creëren en jouw uitnodigen tot een transformatie, maar het échte innerlijke werk, zal je uiteindelijk zelf moeten doen.
Trust the process
Een verhelderende reminder van Helfrich is dat het niet haar baan is om jouw weer blij te maken, maar om jou te laten groeien. Iets wat soms best moeilijk kan zijn. Zonde om meteen als het wat lastiger wordt, op te geven. Want júíst als het moeilijk wordt, begint de groeicurve.
Het wordt vaak wat lastiger nét voor het weer makkelijker wordt. Jezelf openstellen en open zijn over je gevoelen, emoties en ervaringen, kan knap lastig zijn. Je kan het dan ook beter zo zien: als het moeilijk wordt tijdens je sessies met de psycholoog of therapeut, is dat niet omdat je achteruit gaat, maar omdat je jezelf eindelijk durft open te stellen. Trust the process.
Geef je therapeut een kans
Om vooruit te kunnen is het belangrijk dat jij en je therapeut overweg kunnen. Is er echt geen klik en heb je het gevoel dat je niet begrepen wordt, dan is het misschien beter om verder te kijken naar iemand met wie je die connectie wel voelt. Maar, denk niet te snel dat iemand jou niet snapt of niet kan helpen als de gesprekken in het begin soms wat stroef verlopen.
Lees ook: Zo stop je met piekeren (volgens een psycholoog)
Als jouw onderbuikgevoel zegt dat het niet matcht, dan weet je zelf vaak het beste of stoppen de beste keuze is. Maar, geeft je therapeut dus eerst een kans.
Ga voor het succes
Jij bent de enige die je weet wat jij nodig hebt om te groeien, een therapeut is er enkel om jou daarbij te helpen. Jij weet bijvoorbeeld het beste hoe laat het slim is om een sessie in te plannen en wanneer jij het meest actief of productief bent. Je wilt in elk geval niet moe of gehaast zijn. Het zijn kleine dingen die jij in de hand hebt om dit proces zo succesvol mogelijk te laten voorlopen.
Wees eerlijk over wat er wel en niet werkt
Het heeft geen zin om ergens mee door te gaan als je weet dat iets nou eenmaal niet werkt voor jou. Je kan je er misschien wat ongemakkelijk bij voelen om je therapeut te vertellen dat zijn of haar methode niet voor jou werkt, maar uiteindelijk ben jij de cliënt.
Als je eerlijk bent over je gevoelens en emoties, zul je het meeste uit je therapie halen. Wat die emoties of gevoelens ook zijn. Je zit hier uiteindelijk om verder te komen.
Geef aandacht aan je overwinningen
Het kost best veel energie, tijd en geld om een therapie te doen. Het is – zeker in het begin – niet altijd makkelijk en misschien een beetje veel. Zorg er daarom goed voor dat je je groei en ‘overwinningen’ niet vergeet te zien en misschien zelfs te vieren.
Must read: De kunst van het accepteren: zo leer je dat volgens een psycholoog
Probeer stil te staan bij de groei die je maakt en bij gedachtes die je nu weet te herkennen. Wanneer je je grens leert aangeven of wanneer je langzaam bij beetje de therapie in je dagelijks leven toepast.
Maak een prioriteit van therapie
Zélfs als de moed je in de schoenen zakt (wat een heel normaal gevoel is) is het essentieel voor je geestelijke welzijn om van je therapie een prioriteit te maken. Je geest is het belangrijkste bezit dat je hebt, dus zorg ervoor dat het op de eerste plaats komt. Je haalt het meeste uit je therapie als je er consistent mee doorgaat.
Denk jij erover na om met een psycholoog of therapeut te gaan praten? Klop dan aan bij je huisarts. Zij staan altijd open voor een gesprek en verwijzen je graag door naar een specialist.