Leonie Collombon
Leonie Collombon Voeding Vandaag
Leestijd: 3 minuten

De kracht van de natuur: deze theesoorten helpen tegen lichamelijke klachten

Een kop thee is een rustmoment op een drukke dag, maar kan ook fysieke gezondheidsvoordelen brengen. De warme drank werd in de traditionele geneeswijze al als medicijn gebruikt en kan anno 2025 ook zo worden ingezet. Maar welke theesoorten helpen nou bij welke lichamelijke klachten?

Theesoorten die lichamelijke klachten verhelpen

Als holistisch diëtist zet Ilse van Vliet zich in voor de natuurlijke voordelen die voeding kan bieden. Vul je je lichaam met de juiste brandstof, dan kun je je volgens haar beter dan ooit voelen. Thee kan hierbij een belangrijke factor zijn, want verse kruiden en andere ingrediënten uit de natuur helpen tegen verschillende lichamelijke klachten.

Zo helpen muntthee en andere kruiden zoals venkel en anijs bij spijsverteringsklachten. Wie regelmatig last van zijn of haar darmen heeft, is gebaat bij een kop van deze theesoorten. Volgens Van Vliet heeft dat te maken met de etherische olie die in bijvoorbeeld venkel zit, waardoor de spieren van de darmen ontspannen en zo een opgeblazen gevoel tegengaan. Dat soort voordelen werden ook uit wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Bij munt is het menthol dat de darmen ontspant. Een ander stofje, maar met dezelfde werking.

Zit je in een stressvolle situatie of kun je moeilijk slapen? Dan zijn kamille- en lavendelthee een goede optie. In deze kruiden en planten zitten stoffen die een kalmerend effect op de hersenen hebben. Het resultaat: een betere nachtrust en een meer ontspannen gevoel.

Ook voor vrouwen die menstrueren of in de overgang zitten, zijn er theesoorten. Bij die ingrediënten zijn het vooral de hormonen die erop reageren. “Zo kunnen frambozenbladthee, saliethee en lindebloesemthee allemaal helpen bij klachten tijdens de menstruatie of de overgang. Ze kalmeren het lichaam en zorgen ervoor dat een vrouw minder heftige klachten ervaart,” aldus de diëtist.

Verse kruiden versus uit een zakje

Wil je iets van die gezondheidsvoordelen merken, dan is het volgens Van Vliet belangrijk om voor verse kruiden of ingrediënten te kiezen. Hoe verser, hoe groter de werking van de bestanddelen namelijk is. Bovendien krijg je met een kop thee uit een zakje vaak microplastics binnen, die de voordelen teniet doen en juist schadelijk voor de gezondheid zijn, al zijn er ook merken die plasticvrije alternatieven bieden. “Natuurlijk, een kop thee uit een zakje kan een enkele keer geen kwaad,” vertelt de diëtist, “maar de gezondste optie zal altijd het verse of gedroogde kruid zijn.”

Is thee een wondermiddel?

Met al die genoemde voordelen lijkt het haast alsof theesoorten je van al je lichamelijke klachten af kunnen helpen. Maar hoewel thee een gezonde keuze is, benadrukt Van Vliet dat het géén wondermiddel is. “Zie het als een positieve aanvulling op een gevarieerd dieet. Té is nooit goed, en dat geldt ook voor thee.” De hele dag aan de verse gember- of muntthee zou ze dus niet aanraden, terwijl een paar koppen thee per dag wél voordeel bieden.

Ook belangrijk: weten wat voor jou werkt. Krijg je buikpijn van theesoorten waar cafeïne in zit, dan kun je die kop beter laten staan, óók als het iemand anders juist van zijn klachten afhelpt. Van Vliet: “De natuur heeft veel moois te bieden, maar het is essentieel dat je ontdekt welke ingrediënten bij jou passen én bij het moment. Als je veel stress ervaart, is een tweede kop lavendelthee misschien een goed idee, terwijl dat op een ander moment te veel is.” Luisteren naar je lichaam, adviseert ze.

Thee drinken kan een moment voor jezelf zijn, maar wist je dat je er ook een spirituele oefening van kunt maken? Zo doe je dat.

Drink je thee uit een zakje? Dit is waarom je daar mee wilt stoppen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️