The struggle is real, maar dit zijn de voordelen van linkshandig zijn
Vroeger werden linkshandige kinderen gedwongen rechts te leren schrijven. Gelukkig hoeft dat niet meer. Maar omdat slechts een tiende van de wereldbevolking linkshandig is, leven we nog steeds in een rechtshandig-georiënteerde samenleving.
In zijn column in De Telegraaf schrijft Marcel Peereboom Voller ironisch over de struggles van linkshandigen. “Zo is het nuttigen van een gebakje of een frikandel met zo’n plastic snackvorkje waarbij de kartelrand altijd aan de verkeerde kant zit een onmogelijke opgave. Ik slurp de boel gewoon naar binnen. Een potje kaarten wordt één grote gok, omdat wanneer je ze uitwaaiert, de cijfertjes niet te zien zijn. En om u, rechtshandigen, eens terug te pesten, hangt de toiletrol bij mij thuis aan de linkermuur.”
Voordelen van linkshandig zijn
Ongeveer 10 tot 15 procent van de mensen is linkshandig. Dit percentage is door de eeuwen heen onveranderd gebleven, schrijft Scientias. Bij veel diersoorten is die verdeling fifty-fifty.
Hoe onhandig het ook kan zijn in een wereld die is ingericht op rechtshandigen (denk: scharen, controllers voor videogames, blikopeners, leuke plaatjes op een mok die je niet kunt zien als je drinkt), linkshandig zijn heeft ook zo z’n voordelen.
Linkshandigen hebben vaak een meer symmetrisch brein
Bij linkshandige mensen zijn functies meer verspreid over de linker- en rechterhersenhelft. Linkshandigen verwerken daardoor bijvoorbeeld op een andere manier taal en emoties. Doordat de hersenhelften meer contact maken zouden linkshandigen bovendien creatiever denken.
Lees ook: Ben je creatief? Dít zegt het over je seksleven
En omdat functies verdeeld zijn over 2 hersenhelften is het verliezen van een deel van het netwerk minder beschadigend, in het geval van een beroerte bijvoorbeeld. Onderzoekers concluderen voorzichtig dat linkshandigheid je wellicht kan beschermen tegen bepaalde effecten van een beroerte.
Linkshandigen winnen vaker in contactsporten
Sporten als boksen, tennis en schermen gaan linkshandigen vaak beter af. Als je links bent, is je rechterhersenhelft vaak sterker ontwikkeld dan die van een rechtshandig persoon.
Daardoor zijn lefties in staat sneller te reageren in onbekende situaties en verwerken ze sneller ruimtelijke informatie. Inschatting van een bal die op je afkomt bijvoorbeeld. Veel sporters zijn daarnaast gewend om te spelen tegen een rechtshandige tegenstander en linkshandigen kunnen dus verrassend uit de hoek komen.
Luister ook: Bedrock Talks: hoe blijf je stress de baas? Stress-expert Thijs Launspach legt uit
In teamsporten kan linkshandigheid overigens een nadeel zijn. Gelijkhandigheid is namelijk belangrijk voor een goede samenwerking, onderzochten wetenschappers van de Northwestern University. Dit zou ook de reden kunnen zijn dat linkshandigen zo zeldzaam blijven: goede samenwerking is belangrijk voor het voortbestaan van de mensheid.
Linkshandigen zijn meer oplossingsgericht
De wereld is ingericht op de rechtshandige meerderheid. Blikopeners, ringbanden, mobiele telefoons zijn gemaakt voor rechthandigen, maar ook high fiven, strijken en koken is niet altijd even makkelijk als je links bent.
Linkshandigen moeten op jonge leeftijd eigenlijk al creatieve oplossingen bedenken om mee te kunnen in een rechtshandige omgeving, dat maakt ze vindingrijk en leert ze oplossingsgericht denken.
“Het is dus een gave,” vindt ook Peereboom Voller. “Ik bevind mij niet voor niets in het gezelschap van Johan Cruijff, Leonardo da Vinci, Picasso, Paul McCartney en Bill Gates.” Ha.
Nog niet overtuigd? Dit filmpje vat alle wetenschap rondom linkshandig zijn samen.
Meer lezen
- Non-dualisme: alles is één
- De ultieme liefdeslessen van 1500 gelukkig getrouwde mensen
- Stijlvol en duurzaam boodschappen doen? 5 alternatieven op plastic tasjes