The Sex Issue: rond deze tijd kan je het beste seks hebben (volgens onderzoek)
Wat maakt het verschil tussen laffe, medium-seks, en een vrijpartij waar het vuurwerk vanaf knalt? Mocht je vaker met het eerste dan met het tweede te maken hebben, dan is er een kans dat je op het verkeerde tijdstip onder de lakens duikt. Het kan namelijk een wereld van een verschil maken of je ‘s morgens, of ‘s avonds seks hebt.
Seksueel gedrag is, zoals zoveel van de fysiologische functies van het menselijk lichaam, diep verbonden met ons biologische ritme. Dat ritme doet zich bij ons voor in een 24-uur cycli. We hebben een biologische klok die voor bijna alles heeft bepaald wat de beste tijd is om het te doen – inclusief voor seks. Die biologische klok coördineert met andere klokken door het hele lichaam de timing om alles te regelen. Van slaap en alertheid tot metabolisme en eetlust, immuunfunctie, genezing, hormoonfluctuatie en seksueel gedrag.
Lees ook: Zoveel seks heb je nodig om gezond te blijven (volgens onderzoek van Harvard)
Verschillende mensen, verschillende chronotypes
Dat betekent echter niet dat die ideale tijd om tussen de lakens te kruipen voor iedereen hetzelfde is. Jouw individuele klok kan heel anders lopen dan de individuele klok van jouw vriend. Sommige klokken lopen iets korter of langer, met voorkeuren voor ‘s morgens of ‘s avonds. Denk maar eens na: je hebt avondmensen en ochtendmensen. Deze voorkeuren tussen mensen voor ochtend- of avondactiviteit, gecombineerd met verschillende individuele driften om te slapen, creëren zogeheten chronotypes.
Sociale tijd vs. biologische tijd
Als jij naast je bed staat zodra de eerste zonnestralen door de gordijnen piepen, maar jouw partner het liefste half uur op de snooze-button drukt, dan is jullie chronotype hoogstwaarschijnlijk niet hetzelfde. Daarnaast lijkt onze sociale tijd (tot laat in de nacht uitgaan voor dat ene leuke feestje, of toch nóg een Netflix aflevering kijken terwijl je eigenlijk allang had moeten slapen) voortdurend in tegenstrijd te zijn met onze biologische klok.
Lees ook: De seks lijkt te draaien om het orgasme, maar wat als dat niet (makkelijk) lukt?
Ga eens bij jezelf na, hoe vaak ga je écht slapen op het moment dat je ‘s avonds moe begint te worden? Dit zorgt er eigenlijk voor dat je voortdurend problemen met je gezondheid, productiviteit en relaties ondervindt. En ja, dat duidt dus ook op niet-regelmatige en minder-dan-mind-blowing-seks.
Seks voor het slapen gaan, een goed idee?
Het is een gewoonte om seks te hebben voor het slapen gaan. Laten we voor het gemak stellen dat dit ongeveer rond 23:00u is (of zelfs later). Voor de meeste mensen betekent dit dat ze eigenlijk al hartstikke moe zijn, omdat hun bioritme hen aanspoort tot slaap. Deze nachtelijke uurtjes zorgen er ook nog eens voor dat je libido het laagste punt van hun 24-uurs cycli raken. Oftewel: vanuit een bio-tijdperspectief is dit de slechtste tijd voor seks, ongeacht je chronotype.
Wanneer het dan wél de beste tijd voor seks is? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Dit hangt volledig af van jouw chronotype en het chronotype van je partner. We kunnen wel stellen dat de ochtend een uitstekende tijd is voor wat plezier tussen de lakens, omdat de geslachtshormonen (en met name testosteron) hun hoogtepunt van de dag bereiken. Zowel bij mannen als bij vrouwen.
Ons advies: ga vanavond op tijd naar bed, en zet je wekker eens een half uurtje eerder.
Sexy hoor! Meer lezen over seks?
- The Sex Issue: hoe het komt dat we állemaal seksfantasieën hebben (ja, jij ook)
- Zo houd je balans tussen geplande en spontane seks in een lange relatie
- 9 wetenschappelijke redenen om je work-out in te ruilen voor seks