The One-Straw Revolution: kunst die laat zien hoe het écht met onze planeet gaat (en dat is niet goed)
Het milieu gaat kapot en we zijn ver verwijderd van de natuur: de tentoonstelling The One-Straw Revolution verbeeldt dit met kunst en schudt ons wakker.
De tentoonstelling staat in het teken van de permacultuur: zorg dragen voor het leven met anderen en de opbrengst van de oogst eerlijk delen.
Van 11 februari tot en met 19 mei vindt de tentoonstelling plaats bij de kunstgalerie Framer Framed in Amsterdam.
De mens en de natuur staan ver uit elkaar: The One-Straw Revolution geeft dat weer
De kunstenaars geven met hun werk het inheemse en feministisch ecologisch denken weer. Ze laten zien hoe je duurzaam handelt en leeft met andere diersoorten.
Zo laten sommige kunstenaars zien welke afstand er is tussen de natuur en de mens. Mmet hun werk willen ze benadrukken hoe belangrijk het is om die verbindingen opnieuw te leggen met elkaar. Anderen gaan weer in op de systemen die het milieu kapotmaken.
Verbinding terugkrijgen met de natuur
De kunstwerken kunnen vragen oproepen over duurzaamheid met betrekking tot de tijd en ecologie. De tentoonstelling heeft dan ook echt een belangrijke boodschap in onze tijd: de verbinding met de natuur en anderen horen we weer terug te krijgen.
Respect voor onze ecosystemen
De tentoonstelling is geïnspireerd op het boek The One-Straw Revolution: An Introduction to Natural Farming uit 1975. Het gaat over de manier waarop de Japanse boer en filosoof Masanobu Fukuoka ecologisch denkt en handelt. Hij wil dat de aarde een plek is met een minimale hoeveelheid afval en met respect voor het in standhouden van de ecosystemen.
De curator iLiana Fokianaki doet onderzoek naar permacultuur als methodiek voor het creëren van tentoonstellingen en organisaties vormgeven. Deze tentoonstelling gaat de eerste presentatie zijn binnen haar onderzoek en kun je zien als een voorstel hoe we cultuur kunnen beoefenen en bespreken.
Deelnemende kunstenaars van The One-Straw Revolution
De volgende kunstenaars nemen deel aan de tentoonstelling:
- Edgar Calel
- Kyriaki Goni
- Irene Kopelman
- Uriel Orlow
- Eliana Otta
- Bik Van der Pol
- Citra Sasmita
- Denise Ferreira da Silva met Arjuna Neuman
- Nora Severios
- Himali Singh Soin
Wie dus op een creatieve, visuele manier wil meekrijgen hoe de aarde in elkaar zit ten opzichte van ecosystemen, het milieu, de mens en natuur, kan een kijkje nemen bij deze inspirerende en pakkende tentoonstelling.
Duurzaam wonen: Annemarie leeft grotendeels zelfvoorzienend in de Groene Gaarde