Bestaat er ook zoiets als te veel vitamines binnenkrijgen?
Als het aankomt op vitamines denken veel mensen dat ‘meer’ altijd ‘beter’ betekent, maar dat is niet altijd het geval. Er zijn inderdaad vitamines waar je eigenlijk nooit genoeg van kan krijgen, maar er zijn er ook een aantal – zeker als het op vitaminesupplementen aankomt – waar je goed voor moet oppassen. Hoe zit dat precies?
Niet alle vitamines kun je onbeperkt blijven slikken. Dit is wat er met je gebeurt als je er te veel van binnenkrijgt.
Welke vitamines heeft ons lichaam nodig?
Vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12, C, D, E en K: het zijn alle 13 vitamines die ons lichaam niet zelf kan maken, maar wel nodig heeft. Het is dus belangrijk dat we deze vitamines binnenkrijgen via onze voeding.
Voor elke vitamine is er een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Dit is een door de Gezondheidsraad aanbevolen hoeveelheid, waar 97,5 procent van de mensen genoeg aan heeft om gezond te blijven. 2,5 procent van de mensen heeft dus wat meer dan de ADH nodig, maar het merendeel heeft zelfs genoeg aan wat minder dan de ADH.
Must read: Versterk je gezondheid met supplementen: dit zijn onze 4 aanraders
Dit is volgens het Voedingscentrum de ADH van de vitamines:
- Vitamine A: 680 (vrouwen) 800 (mannen) microgram
- Vitamine B1: 0,1 milligram
- Vitamine B2: 1,6 milligram
- Vitamine B3: 1,6 milligram
- Vitamine B5: 5 milligram
- Vitamine B6: 1,5 milligram
- Vitamine B8: 40 microgram
- Vitamine B11: 300 microgram
- Vitamine B12: 2,8 microgram
- Vitamine C: 75 milligram
- Vitamine D: 10 microgram
- Vitamine E: 11 (vrouwen) 13 (mannen) milligram
- Vitamine K: 70 microgram
Ook lezen: Gezond blijven? Deze voedingssupplementen zijn extra handig in de winter
Deze vitamines hebben een bovengrens
Het is belangrijk dat we voldoende van deze 13 vitamines binnenkrijgen, zodat ons lichaam goed blijft functioneren. Maar dat wil niet zeggen dat je zomaar vitaminepil na vitaminepil mag slikken. Van deze 13 vitamines zijn er namelijk 6 waarvan je er niet te veel wilt binnenkrijgen. Deze 6 vitamines hebben daarom een bovengrens gekregen.
Dit is volgens het Voedingscentrum de bovengrens van vitamines:
- Vitamine A: 3000 microgram
- Vitamine B3: 10 milligram
- Vitamine B6: 25 milligram
- Vitamine B11: 1000 microgram
- Vitamine D: 100 microgram
- Vitamine E: 300 milligram
Must read: Wel of geen vitaminen bijslikken? De feiten en fabels over voedingssupplementen
Wel moet even benoemd worden dat een overdosis aan vitamine eigenlijk alleen voorkomt als je vitaminepillen slikt. Via voeding is het heel lastig om te veel vitamines binnen te krijgen. Het is eigenlijk alleen mogelijk om een overdosis vitamine A binnen te krijgen als je veel leverproducten eet. Levers zitten namelijk vol vitamine A.
Waar kan je last van krijgen als je te veel vitamines binnenkrijgt?
Je lichaam kan dus reageren als het te veel vitamines binnenkrijgt. Dit is waar je last van kunt krijgen als je te veel vitamines slikt/eet:
Vitamine A
Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen met te veel vitamine A. Volgens het Voedingscentrum verhoogt vitamine A de kans op een aangeboren afwijking bij kinderen. Het is daarom afgeraden om tijdens de zwangerschap vitamine A bij te slikken en leverproducten te eten.
Voor de rest kan een overdosis vitamine A leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, misselijkheid, haarverlies, spierpijn en een schilferige huid.
Vitamine B3
Een overdosis vitamine B3 kan bloedvatverwijding veroorzaken en een grote overdosis kan zorgen voor schade aan de lever en ogen.
Lees ook: More veggies: 11 x recepten met veel groenten voor de nodige vitamines
Vitamine B6
Je wil oppassen dat je niet te veel vitamine B6 binnenkrijgt. Hoge doseringen kunnen namelijk afwijkingen aan het zenuwstelsel veroorzaken. Ook kan het je geheugen en denkprocessen aantasten.
Vitamine B11 (ook wel foliumzuur)
Volgens het Voedingscentrum is het gevaar van een overdosering vitamine B11 dat het opsporen van een vitamine B12-tekort moeilijker wordt.
Lees ook: Dit is alles wat je wilt weten over vitamine D(3) en haar voordelen
Vitamine D
Een overdosering van vitamine D kan volgens het Voedingscentrum kalkafzetting veroorzaken.
Vitamine E
Wanneer je te veel vitamine E binnenkrijgt, zal dat volgens het Voedingscentrum niet vaak gevolgen hebben. Alleen bij mensen met een vitamine K-tekort en mensen die behandeld worden met bloedverdunners kan te veel vitamine E het bloed stollen.
Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en soms hoort daar een supplement bij. Wel is het dan belangrijk om rekening te houden met de ADH en de bovengrens, zodat we genoeg binnenkrijgen, maar niet te veel.
Meer weten over supplementen?
- Gezond blijven? Deze voedingssupplementen zijn extra handig in de winter
- Slik je vitaminen bij? Dit moet je weten voor je begint aan supplementen
- Slik jij voedingssupplementen? Een heldere uitleg én een rijtje van onze favorieten