Waarom we op willen passen met de term superfood gebruiken
Dat er heel wat gezonde fruitsoorten, groenten, noten en zaden bestaan, zoveel is zeker. Van boerenkool tot blauwe bessen en chiazaad: allemaal bevatten ze hypergezonde stofjes die goed zijn voor ons lichaam. Maar betekent dat ook meteen dat we ze mogen bestempelen als superfoods? Volgens voedingswetenschapper Jeffrey Bland moeten in ieder geval we voorzichtig zijn met de populaire term.
Superfood is een term die we doorheen de jaren steeds meer zijn gaan gebruiken in onze dagelijkse taal. Meestal hebben we het dan over gezonde ingrediënten die – in vergelijking met andere ingrediënten uit hun soort – een indrukwekkend aantal van een bepaalde voedingsstof bevatten.
Een superingrediënt is nog geen superfood
Dat we om die reden kunnen spreken van superingrediënten, staat buiten kijf. Blauwe bessen zijn inderdaad gewéldig omdat het kleine antioxidanten–bommetjes zijn. Boerenkool is dan weer een fantastische bron aan vezels en vitamine C.
Zo maak je je levensstijl écht gezonder volgens een holistisch voedingscoach
Maar mogen we daarom meteen spreken van superfoods? Bland plaatst er vraagtekens bij. Kortweg stelt hij: “het is niet omdat iets een superingrediënt is, dat het daarom automatisch een superfood is”.
Bekijk het grotere plaatje
Het ‘probleem’ met ingrediënten die wij als superfoods bestempelen, is dat ze meestal maar op vlak van één bepaalde voedingsstof uitblinken. Het is bijvoorbeeld niet omdat blauwe bessen zoveel antioxidanten bevatten, dat je zou kunnen overleven op een dieet dat enkel bestaat uit de bessen.
Hoe een gezonde leefstijl ontstekingen in je lijf kan remmen
Volgens Bland moeten ingrediënten zódanig veel verschillende voedingsstoffen bevatten om de term superfood te krijgen. Wanneer we die definitie toepassen, zijn er nog maar een beperkt aantal ingrediënten die onder de definitie vallen, zoals sommige soorten orgaanvlees en vette vis.
Eet de regenboog
En nee, wij pleiten voor alle duidelijkheid níét om meer orgaanvlees en vette vis te eten. Maar het vraagstuk van wetenschapper Bland plaatst superfoods wél in een ander perspectief.
Want hoeveel B-vitamines er ook in peulvruchten en hoeveel antioxidanten er ook in zuurkool zitten, voor een écht gezond dieet combineren we vooral heel veel superingrediënten op één bord. Ofwel: eat the rainbow.