3 tips om minder op je telefoon te zitten
Hoewel we het misschien niet allemaal toe willen geven, sluipt een telefoonverslaving steeds vaker in ons dagelijkse leven. En dat is ernstig. Een telefoonverslaving wordt zelfs ‘het nieuwe roken’ genoemd. Wil jij die telefoonverslaving tegen gaan? Dan helpen we je op weg met 3 tips om minder op je telefoon te zitten. Zonder smartphone in onze rechterhand lijkt de FOMO (Fear Of Missing Out), de angst om iets te missen, toe te slaan. Te danken aan de telefoonverslaving. Zonder je telefoon weet je namelijk niet of je een Whatsappje of belletje mist waarbij je uitgenodigd wordt voor iets leuks. En tja, dat vinden mensen met die lijden aan FOMO natuurlijk niet leuk. Het feit dat er iets leuks aan hun voorbij kan gaan, levert stress op.
Dit vind je misschien ook interessant: FOMO, wat is dat nou eigenlijk echt? (en wat doe je ertegen)
Prikkels
Wat maakt het dat we onze telefoon zo moeilijk kunnen negeren, en we die telefoon er steeds maar weer bijpakken? Trillingen, geluiden en meldingen zijn in veel gevallen de boosdoener. Die prikkels zorgen namelijk voor een verhoogde hersenactiviteit. Eigenlijk kunnen we spreken van onbewust dwangmatig gedrag, omdat we aldoor onze telefoon maar blijven checken. En dan hebben we het nog niet eens over die triggers als rode notificaties gehad.
Je herkent namelijk het nieuwsgierige gevoel dat je wilt weten van wie die notificatie is wel. Ben je uitgenodigd voor dat exclusieve feest? Heeft je beste vriendin je getagd in iets wat je heel interessant vindt? Of word je teleurgesteld, en is het slechts de verjaardag van een Facebook-vriend die je eigenlijk helemaal niet zo goed kent?
1. Zet je notificaties uit voor alles wat onnodig is
De meldingen van Instagram, Facebook, Whatsapp-groepen. Spreek met jezelf af dat je op twee momenten van de dag (bijvoorbeeld met de lunch en na het avondeten) op je telefoon alle social media mag checken. Wedden dat je er dan achterkomt dat je niet zo heel veel belangrijks hebt gemist?
Dit vind je misschien ook interessant: Wow! Zoveel meldingen krijgen we op onze telefoon (en waarom dat slecht voor ons is)
2. Bepaal voor jezelf wat een belangrijk bericht is
Als je uiteten gaat (of een ander uitje op de planning hebt staan), kan ik begrijpen dat je je telefoon graag meeneemt voor noodgevallen. Zo ben je in elk geval bereikbaar. Stel voor deze gevallen een lijst op met situaties die zich kunnen voortdoen, waarbij het belangrijk is dat jij bereikbaar bent. Een paar voorbeelden van deze situaties kunnen zijn:
- Je bent bezig met een deadline en kan ieder moment een telefoontje van je baas ontvangen
- De oppas wil dringend contact met je opnemen terwijl jij met je vriend aan het eten bent
- Je verwacht een belangrijk berichtje familie of vrienden
Verwacht je dat deze situaties voorkomen op het avondje dat jij weg bent? Laat je telefoon dan aan, en stop hem in je tas. Leg de telefoon niet op tafel, want dan kan de verleiding om de telefoon te pakken groot zijn. Zijn deze situaties niet van toepassing? Doe je telefoon dan uit, of zet de telefoon helemaal op stil. Leg je telefoon zo ver mogelijk bij je vandaan (in je jaszak bijvoorbeeld) zodat je er niet door gestoord wordt. Die twee minuten dat je alleen bent als je partner naar het toilet moet, kom je ook echt wel door zonder telefoon.
3. Download een app die jouw telefoongebruik binnen de perken houdt
De kleuren van je telefoon kan je op zwart-wit kan zetten, dan zijn de rode notificatie bolletjes namelijk niet meer rood, maar grijs. Dit zorgt voor veel meer rust en je zal de notificaties dan ook minder snel weg willen hebben dan wanneer ze rood zijn. Daarnaast zijn er ook nog talloze apps die je kunt downloaden om jouw telefoongebruik binnen de perken te houden.
Lees ook: Waarom stoppen met influencers volgen op je Instagram een héél goed idee is
Over de twee grootste apps schreven we al eerder op Bedrock: deze apps houden precies bij hoe verslaafd je bent aan je smartphone. Maar mijn persoonlijke favoriet is Forest, een app waarbij je zelf bepaalt hoe lang je niet op je telefoon mag kijken. De app plant een zaadje van een digitale boom. Zodra je binnen de gestelde tijd toch op je telefoon kijkt, wordt de boom omgehakt. Het doel is om zo veel mogelijk mooie bomen te laten groeien en je eigen bos bij elkaar te sparen.
Meer lezen over jouw telefoon gebruik?
- Telefoon op tafel? Dan geniet je minder van het eten
- Waarom jouw telefoon je leven verwoest
- Heb jij al een ‘telefoon-nek’? Waarom langdurig naar een scherm staren slecht is
Luister nu ook naar Bedrock
Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.
Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!