Telefoonverslaving? Ga dan 21 dagen cold turkey (blijkt uit onderzoek)
Voel je soms je telefoon trillen in je broekzak, terwijl die daar niet zit? Krijg je bijna een paniekaanval als je telefoon nog maar 10% batterij heeft? Of erger: als je hem niet voelt in je tas, en vergat dat je ‘m in je hand hebt? Kruip maar snel uit de ontkenningsfase, want wij weten jouw geheim: telefoon verslaafd dus. Welkom bij de club.
Wij millennials zijn opgegroeid met het internet. Het is dus niet gek dat we niet meer zonder onze draagbare mini computer kunnen. Volgens onderzoek van Anderzorg, besteden we bijna drie uur per dag aan onze smartphone. En dat is veel! Maar we kunnen van deze telefoonverslaving af. Hoe? Door 21 dagen cold turkey te gaan, blijkt uit onderzoek.
Millennials kúnnen niet zonder telefoon
De telefoon is inmiddels zo belangrijk, dat bijna alle (tweederde!) millennials niet meer zonder kunnen. Als je in de stress schiet als je je telefoon niet bij je hebt, ben je dan ook niet de enige. (Guilty!). Ook ik zit bij die veertig procent die onrustig wordt in die situatie.
Maar de meeste millennials ervaren ook de gevolgen van intensief telefoongebruik in het dagelijks leven. Zo blijkt dat we ons niet goed kunnen focussen, we slechter slapen en ontspannen lukt ook minder goed.
Dingen die essentieel zijn om goed te functioneren dus! We schieten dan soms ook tekort op het werk of tijdens de studie.
De oplossing: 21 dagen cold turkey
En dat weten we zelf ook wel. Daarom was de helft van de millennials van plan om in de zomer ‘cold turkey’ te gaan. Oftewel: het bewust minder gebruik maken van je telefoon. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Uit eigen onderzoek blijkt dan ook dat de meerderheid niet weet waar te beginnen. Gelukkig zijn er uit ditzelfde onderzoek ook een aantal tips gekomen, waardoor het ineens wél makkelijk wordt!
Hoe stop je cold turkey met je telefoon?
- Apps verwijderen: Zijn er apps die je eigenlijk niet helemaal nodig hebt, zoals drie verschillende fotobewerk-apps of Twitter waar je toch alleen uit ‘verveling’ op zit? Weg ermee!
- Geluid en/of notificaties uitschakelen: Je hoeft echt niet voor ieder ditje en datje gestoord te worden door je telefoon. Apps geven vaak onnodig een notificatie en het is een goed idee om die gewoon uit te zetten.
- Minder spelletjes spelen: Waarom speel je dat spelletje überhaupt? Grote kans omdat je even twee seconden niks te doen had. Maar wat blijkt: even niks doen is hartstikke goed voor je.
- De telefoon ‘gewoon’ even wegleggen: Als je film gaat kijken of in de trein zit: leg je telefoon gewoon even weg!
- Internet uitschakelen: door je telefoon op vliegtuigstand te zetten krijg je helemaal geen meldingen binnen, maar als je je telefoon écht nodig hebt, kun je hem altijd gebruiken. Deze optie is ideaal en het meest effectief!
- Mediteer eens als je je verveelt in plaats van je Feed door te scrollen tot je een lamme duim hebt.
Volgens psychologisch wetenschapper Phillippa Lally en haar team aan University College in Londen, duurt het minimaal 21 dagen om een gewoonte af te leren. Dus vandaar dat je sowieso 21 dagen cold turkey moet gaan.
Als je geluk hebt, is je telefoonverslaving dan dus na 21 dagen al een heel stuk minder. Maar gemiddeld leren we een gewoonte pas af na 66 dagen. Nog even doorzetten dus en we zijn welkom bij een nieuwe en vooral sociale club. De cold turkey club!
Effect op je omgeving
Uit het onderzoek van Anderzorg blijkt dat 81 procent van de millennials toegeeft dat ze te veel tijd doorbrengen op hun telefoon. Sterker nog: ze geven zelfs aan verslaafd te zijn. Met als gevolg dat de helft van de ruzies ontstaan door intensief telefoongebruik tussen partner, vrienden en familie.
Ga maar na, wanneer je gezellig uiteten bent met je vrienden en je weer eens diep in je telefoon verscholen zit, mis je al snel waar het gesprek over gaat. Je schrikt op als ze ineens hard aan het lachen zijn, maar bent nu te laat om je nog te mengen. Zonde! En voor je vrienden is het ook niet leuk om het te herhalen, omdat jij zo nodig je mobiel moest checken.
Dit vind je misschien ook interessant: Waarom het je niet lukt je smartphone weg te leggen
We staan ermee op én gaan ermee naar bed
Het is zelfs zo erg dat meer dan de helft niet gaat slapen zonder eerst de telefoon te checken. Erg gezellig is het niet, als jij en je partner naast elkaar in bed liggen, maar jullie je telefoon meer aandacht geven dan elkaar.
Ook onder het eten en in het verkeer weet de telefoon ons te verleiden. Daarnaast checkt bijna iedere millennial continue Facebook of Instagram na het posten van iets nieuws. Likes moeten rollen. Tenminste: zo zien we het graag.
Tijd om cold turkey te gaan!
Maar de likes op social media zijn lang niet zo belangrijk als hoe leuk onze vrienden en familie ons in het échte leven vinden. En het zou veel gezelliger worden als we allemaal wat vaker offline zijn. Tijd om cold turkey te gaan!
Meer lezen over telefoonverslaving?
- 3 tips om minder op je telefoon te zitten
- Waarom jouw telefoon je leven verwoest
- Tips om je telefoon mindful in te richten