Maral Qasemi
Maral Qasemi Psyche Gisteren
Leestijd: 3 minuten

Telefoonverslaving? Met deze tips wordt het makkelijker om er van af te komen

Irritaties, ruzies om telefoongebruik en overprikkeling zijn een aantal symptomen van een telefoonverslaving. Heb je hier regelmatig last van? Je bent niet alleen. Eén op de zes jongeren noemt zichzelf verslaafd aan hun mobieltjes. En 53 procent van de jongeren zit vier tot zeven uur per dag op hun telefoon. Dat zijn zestig tot honderd dagen per jaar. Schrikken, vind je niet? 

Misschien herken je dat gevoel wel: onderuitgezakt op de bank, je voelt je futloos en hebt nergens zin in. Maar scrollen lukt gemakkelijk, want je bent in een minuut alweer tien TikTok-video’s verder. Telefoonverslaving is een huge deal en heeft gevolgen voor je mentale, fysieke en emotionele gezondheid. Maral van BEDROCK deelt haar mijn tips over hoe je van je telefoonverslaving af komt. 

Wat maakt je telefoon zo verleidelijk?

Apps zoals Facebook, Instagram en TikTok zijn niet zomaar populair, er zit een psychologische reden achter. Het is ontworpen om ons voortdurend bezig te houden. Mensen zijn van nature sociale wezens en verlangen naar verbinding met anderen. Alleen al het geluid van een nieuw berichtje zorgt voor een shotje dopamine.

Het gevoel is van korte duur, daarom blijven we terugkomen voor meer. Alleen al het trucje ‘Aan het typen…’ zorgt ervoor dat we langer op de app blijven. De likes en positieve reacties onder foto’s en video’s motiveren ons om content te blijven posten. We willen anderen van onze beste kant laten zien, maar hier ligt ook de valkuil.

Social media tonen alleen de beste momenten van mensen, waardoor we de neiging hebben om te denken dat anderen het beter doen dan wij. We zijn bang dat we belangrijke dingen missen en we voelen de drang om up-to-date te blijven. Dit wordt FOMO genoemd, the fear of missing out. En zo blijven we onze telefoons checken en krijgen we voortdurend prikkels binnen, zoals geluiden, trillingen en bewegende beelden. Ons brein heeft het zwaar te verduren. 

Maar.. hoe kom je van die telefoonverslaving af?

Hier zijn een paar handige tips om je verslaving direct de kop in te drukken:

  • Om te beginnen: begin je dag niet volgens vaste routine. Kies er bewust voor om het eerste uur niet op je telefoon te zitten. Wanneer je net wakker wordt, bevindt je brein zich in de bèta-staat. Een goed moment om te affirmeren of je dag in te plannen, zodat je de toon zet van een positieve, productieve dag.
  • Pak alleen je telefoon als je hem écht nodig hebt om dingen te regelen.
  • Wat voor mij goed werkt: zet je pushberichten uit. Hierdoor voel je niet de verleiding om na ieder appje of likje op je telefoon te kijken.
  • Merk je dat je steeds terugkeert naar apps, waarvan je minder gebruik wilde maken? Simpel: verwijder de app. Hierdoor voel je niet de verleiding om iedere keer weer te checken. 
  • Zet je app limiet aan. Deze kun je vinden in instellingen bij ‘Schermtijd’. Ga vervolgens naar ‘Applimiet’ en klik op ‘’Voeg limiet toe’’
  • Ontvolg accounts die niet educatief of vermakelijk zijn, zodat je niet naar onzin kijkt als je wel aan het scrollen bent.
  • Ook alle kleurtjes op onze telefoons prikkelen het brein. Om telefoongebruik minder opwindend te maken, kun je het telefoonscherm grijs maken. Dit doe je via Instellingen.
  • Houd een dagboek bij. Hoeveel uur zit je op je telefoon? Kijk na een week of een maand. Ben je tevreden met hoeveel tijd je op je telefoon zit? Wat had je liever in die tijd gedaan? Door je neus op de feiten te drukken en jezelf te confronteren, lukt het gemakkelijker om telefoongebruik te halveren
  • Maak afspraken met jezelf om bijvoorbeeld niet om op bepaalde tijden op je telefoon zitten. Zo kan je ervoor kiezen dat je na 20:30 niet meer op je telefoon kijkt.

Wedden dat het zo een stuk makkelijker wordt om je schermtijd te verminderen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️