Time to leave? De 4 tekenen van een break-up aldus relatietherapeut Ester Perel
Als er één expert is van wie we dankbaar relatieadvies aannemen, dan is het wel Esther Perel. De relatietherapeute en schrijfster van ‘Emotionele Intelligentie’ kent als geen ander de mechanismes van succesvolle en stuklopende relaties. In een interview legt ze uit welke signalen de bekendste tekenen van een break-up zijn.
Uit elkaar gaan, is geen beslissing die je van de ene dag op de andere neemt. Meestal is het een break-up een lange aanloop waarbij de enige oplossing uit elkaar gaan lijkt te zijn. Volgens Esther Perel zijn er duidelijke tekenen die wijzen op een break-up.
4 tekenen van een break-up
De tekenen omschrijft ze als volgt.
1. Onverschilligheid
Eén van de belangrijkste voorspellers van een toekomstige break-up is onverschilligheid. Dit treedt op wanneer je het gevoel hebt dat de ander fundamenteel niets om je geeft.
Ook interessant: Hoe je je relatie een boost kunt geven (voor als het niet zo lekker loopt)
Ook jijzelf kunt dit gevoel ervaren, wanneer je merkt dat je eigenlijk geen interesse meer hebt in wat de ander doet, voelt of denkt. Het gevaar van onverschilligheid is dat het een bepaalde koudheid met zich meebrengt. Dit zorgt ervoor dat je de connectie met de ander compleet verliest.
2. Verwaarlozing
Verwaarlozing treedt meestal op bij mensen die hun relatie vanzelfsprekend beginnen te beschouwen. Partners vinden het dan belangrijker om met hun business, auto of hond bezig zijn dan dat ze actief aandacht besteden aan hun romantische partner.
Must read: Zo belangrijk is de relatie met jezelf in een liefdesrelatie (onderschat ‘m niet)
Alles krijgt prioriteit en aandacht, behalve de romantische relatie. Dit treedt vaak op in langere relaties. Partners krijgen dan een gevoel van luiheid om moeite te doen voor de ander. Dit omschrijft perfect waarom je partner in de datefase wél nog kleine cadeautjes voor je kocht, maar na verloop van tijd niet meer.
3. Geweld
Geweld is een brede term die verdergaat dan fysieke agressie. Geweld in relaties zit vaak diepgeworteld in gemene opmerkingen, onrespectvolle blikken en passief-agressief gedrag.
Wist je bijvoorbeeld dat de meeste mensen veel minder vriendelijk tegen hun eigen partner praten in vergelijking met andere mensen? Dit komt omdat mensen op de werkvloer of bij vrienden meer het gevoel hebben dat ze zich sociaal wenselijk moeten gedragen.
Podcast tip: de wereldberoemde podcast van relatietherapeute Esther Perel
Een partner voelt daarentegen aan als een veilige partij die nooit weggaat. Dit creëert de illusie dat je minder moeite hoeft te stoppen in begripvolle, lieve communicatie met je partner. Helaas gaat dit vaak van kwaad naar erger en kan te veel onderhuids geweld resulteren in een break-up.
4. Minachting
Nog meer dan alle voorgaande signalen is minachting het meest dodelijk voor relaties. Door je partner te minachten degradeer je de ander als het ware tot iemand die je minderwaardig vindt.
Minachting uit zich in sarcasme, cynisme, vijandige humor en grijnslachen met uitspraken van de ander.
Vaak treden de voorgaande patronen op zonder dat je er erg in hebt, terwijl ze van cruciaal belang zijn om je relatie te onderhouden. Jezelf bewust zijn van dit soort dynamieken helpt om te vermijden dat jij en je partner belanden in een negatieve communicatiespiraal en in een uiteindelijke break-up.
Meer over relaties?
- Hoe je je relatie een boost kunt geven (voor als het niet zo lekker loopt)
- Hoe de law of attraction kan helpen bij het vinden van een relatie
- De tekenen van ware liefde aldus een professor die duizenden relaties bestudeerde