Tekenen dat het allemaal even too much is (en wat te doen)
We hebben het allemaal weleens druk en we zijn allemaal weleens gespannen. Dat is ook niet erg, zolang het maar binnen de perken blijft. Maar hoe weet je nou of je ‘gewoon een beetje gestrest bent’ of dat je écht te veel hooi op je vork hebt genomen?
Deze tekenen geven aan dat het allemaal even too much is.
Je slaapt slecht en bent altijd moe
De laatste tijd maak je lange dagen op je werk. Je zou denken dat je ’s avonds helemaal uitgeteld in bed ligt en binnen no time in slaap valt. Maar als je dan eindelijk op één oor ligt ben je klaarwakker. Waarom kun je verdomme nou niet slapen?
Niet kunnen slapen kan erop duiden dat je te veel stress ervaart. Maar dat is niet het enige. Het kan ook zijn dat je prima slaapt maar alsnog iedere avond uitgeteld op de bank ligt. Je voelt je leeg en hebt nergens energie voor.
Tip: een drukke geest maakt moe, zowel mentaal als lichamelijk. Probeer je geest daarom tot rust te brengen door middel van meditatie. Eet gezond (suiker zorgt voor wisselingen in je bloedsuikerspiegel) en probeer een paar keer per week te sporten.
Spreek met jezelf af om op een bepaalde tijd naar bed te gaan en houd je ook aan deze afspraak. Een routine zorgt voor rust. Kijk voordat je gaat slapen geen tv meer maar probeer wat te lezen of drink een kop thee.
Je hebt geen behoefte aan gezelligheid
Normaal gesproken wil je niets missen en ben je bij elke sociale aangelegenheid present. Maar de laatste tijd ben je totaal niet in de stemming voor gezelligheid. Een koffiedate met een vriendin? Pff… daar heb je echt geen zin in. En morgen heb je ook nog een etentje bij je schoonouders gepland staan. Stiekem sluit je jezelf liever op in huis. En dat hoéft ook helemaal niet slecht te zijn.
Dit vind je vast ook interessant: Zo haal je meer rust in huis (en waarom dat belangrijk is)
Wat me-time op z’n tijd kan je helpen om een nieuwe boost te krijgen. Maar als je al weken of zelfs maanden geen sociale contacten onderhoudt moet je er toch eens aan denken weer het gezelschap van anderen op te zoeken. Van een kluizenaarsbestaan wordt niemand gelukkig. En misschien is een goed gesprek met een vriendin of een ontspannen avond in de kroeg juist wel wat je nodig hebt op dit moment.
Je kunt je niet goed concentreren
Als je merkt dat je vergeetachtig wordt, de aandacht maar moeilijk kunt vasthouden en minder alert bent is dat een teken dat je te veel van jezelf hebt gevraagd. Doordat je lichaam de spanningen niet kan verwerken heb je nu last van een verminderde concentratie. Er spoken te veel gedachten door je hoofd die je niet kunt ordenen. En dat maakt concentreren op één ding natuurlijk knap lastig.
Lees ook: Eerste hulp bij Stress – met deze oefeningen creëer je meer rust in het dagelijks leven
Het kan ook zijn dat je last heb van uitstelgedrag. Je to-do-list is zo lang dat je eigenlijk geen idee hebt waar je moet beginnen. Het weerhoudt je ervan om ook écht te beginnen. Wat je kunt doen? Schrijf overzichtelijk op wat je allemaal nog moet dan. Zet de belangrijkste taak bovenaan en de minst belangrijke taak onderaan.
Vervolgens begin je gestructureerd het lijstje af te werken. Kijk niet naar je to-do-list als een geheel, maar focus je op één taak en begin pas met de volgende als deze taak af is.
Je bent onwijs emotioneel
Zodra je een zielig liedje op de radio hoort ben je al snel tot tranen geroerd. En dat terwijl je helemaal geen emotioneel type bent. Heeft er iemand commentaar op je werk? Ook dan wil je het liefst in huilen uitbarsten. Situaties als dezen kunnen erop wijzen dat het allemaal even te veel is. Er heeft zich zoveel emotie opgebouwd dat je continu het gevoel hebt dat je instort.
Must read: How To Handle: Emoties (met adviezen van een monnik en een neuropsycholoog)
Tip: laat de tranen komen en huil één keer heel goed, zodat het uit je systeem is. Hierna is het de kunst om weer een balans te vinden. Holistisch therapeut Katy Batt deelt op Mindbodygreen een fijne oefening.
Het gaat als volgt: ga op een stoel zitten en zet je voeten plat op de grond. Sluit je ogen en haal diep adem. Visualiseer nu dat je voeten naar de grond worden getrokken, met boomwortels die uit je voeten komen (vreemd maar waar) en diep in de aarde groeien. Houd deze visualisatie een aantal minuten vast en open dan langzaam je ogen weer.
Je kunt je niet echt ontspannen
Het lijkt zo simpel: een rustige wandeling maken door het bos of in je eentje koffie drinken op een terras. Maar op de een of andere manier lukt het je maar niet om te ontspannen. Je bent de laatste tijd erg onrustig en kunt maar moeilijk even alleen zijn met je eigen gedachten.
Herken je jezelf in dit profiel? Dan moeten er bellen gaan rinkelen. Het kan erop wijzen dat je te veel stress ervaart. Tip: ga na waar de onrust vandaan komt en waar de blokkades zitten. Mindfulness-meditatie kan je hierbij helpen. In dit artikel lees je waarom het werkt (en niet zweverig is).
Less stress
- Hoe serieus zijn de gevolgen van stress? 10 redenen waarom je stress wilt vermijden
- Dit is wat je moet weten over (omgaan met) stress
- Is het altijd druk op je werk? Zo zorg je voor minder stress op de werkvloer