Herken je dit? 7 tekenen die wijzen op een ongezonde stoelgang
Het mag niet onderschat worden: je stoelgang. Je darmen hebben namelijk een grote invloed op hoe je je voelt. Wanneer deze gezond zijn, volgt de rest van je lichaam eigenlijk vanzelf. Zijn ze niet gezond, dan merk je dat bijvoorbeeld aan constipatie.
Dit zijn 7 tekenen die wijzen op een ongezonde stoelgang en wat je eraan kan doen.
Ongezonde darmen
Je darmen bevatten veel bacteriën. Ook gisten leven in je darmen. Als deze gisten en bacteriën in balans zijn, geldt dat ook voor de rest van je lichaam. Helaas gaat er soms ook wel eens wat mis en kunnen de slechte bacteriën het overnemen van de goede. Dat heet ook wel darmdysbiose.
Gebeurt dit? Dan kan dat de gezondheid van je lichaam op negatieve wijze beïnvloeden.
1. Meer gas en een opgeblazen gevoel
Gas is een normaal onderdeel van het spijsverterings- en fermentatieproces in je darmen. Er zijn echter bacteriën die meer gas produceren dan anderen.
Fermentatie, het proces waarbij bacteriën een stof omzetten of afbreken, wordt dan groter. Zo wordt gas in je darmen vastgehouden en krijg je dat opgeblazen gevoel.
2. Te vaak naar de wc
Een goede microbiële balans in je darmen is essentieel om te zorgen dat je met regelmaat naar het toilet gaat. Dat betekent niet te vaak, maar ook niet te weinig.
Een bepaald soort bacterie, de clostridium difficile, kan problemen veroorzaken als het er te veel worden. Als zij de goede bacteriën wegjagen, kan er nog meer onbalans in je darmen ontstaan en moet je dus vaak naar de wc.
3. Niet vaak genoeg naar de wc
Tegelijkertijd kan dit je ook overkomen. Een verminderde hoeveelheid van bijvoorbeeld de bacterie bifidobacterium in de darmen zorgt hiervoor. Wil je het oplossen? Dan zou je eens één van deze probiotica kunnen proberen.
Deze wetenschapper legt uit hoe je brein en darmen communiceren
4. Huidontsteking en acne
Verrassend? Niet zo erg als je misschien denkt. Je darmen hebben een directe communicatie met je huid en bacteriën in je darmen hebben een directe invloed op de balans van bacteriën op je huid. Onbalans in je darmen kan daarmee ook voor onbalans op je huid zorgen en bijvoorbeeld acne veroorzaken.
5. Gewichtstoename
Ook dit is waar de bacteriën in je darmen toe kunnen leiden. Onderzoek keek naar tweelingen met en zonder overgewicht, en ontdekte dat de tweeling met overgewicht minder verschillende soorten bacteriën in zijn of haar darmen had.
De gewichtstoename wordt beïnvloed door bacteriën omdat zij helpen bij het afbreken van voedsel en het opnemen van voedingsstoffen.
6. Sugar cravings
Microben, of micro-organismen, in je darmen hebben een waar talent om jou te proberen te manipuleren om het soort voedsel te eten dat hen voedt. Zo kunnen zij groeien.
Je darmen zijn je tweede brein – welke invloed heeft je buik op je geluksgevoel?
Gist gaat bijvoorbeeld heel goed op suiker. Zit er teveel gist in je darmen? Dan krijg jij die cravings naar suiker. Uiteindelijk houd je zo je ongezonde darmcyclus in stand.
7. Concentratie
Neurotransmitters in je darmen houden verband met je stemming, gedachten en andere cognitieve vaardigheden, zoals dus je concentratie. Uit onderzoek blijkt dat darmdysbiose, een aandoening van microbiële onbalans in de darmen, het leervermogen en het geheugen negatief kan beïnvloeden.
Je darmen ondersteunen
Grote kans dat je nu ook wil weten wat je dan kan doen om dit te voorkomen en om je darmen gezond te houden. Gelukkig is dat best veel. Je voeding heeft een direct effect op de balans van bacteriën in je darmen.
Vezels en koolhydraten voeden de goede bacterien. Vezelrijke groenten, zoals knolselderij en andijvie, gezonde vetten en eiwitten helpen je hierbij.
Suiker en bewerkte voedingsmiddelen, zoals chips of toetjes, kan je beter vermijden. Deze voeden namelijk het gist in je darmen, wat die suiker cravings veroorzaakt.
Daarnaast kan ook regelmatig bewegen je helpen om je darmen gezond en in balans te krijgen. Zo komt je buik tot rust en voelt de rest van je lichaam zich ook weer beter!