Erg gevoelig? 10 tekenen dat je een ’empath’ bent
Ben je een gevoelig persoon? Leef je snel mee, zelfs met mensen die je niet kent? En voel je snel aan of iemand niet goed in z’n vel zit? Je hebt vast wel eens gehoord van hoogsensitiviteit en HSP, maar de kans is groot dat je (ook) een ‘empath‘ bent. Wat houdt deze term precies in?
En hoe kun je herkennen dat je een empath bent?
Wat betekent het om een empath te zijn?
Wanneer je een empath bent, absorbeer je de emoties van anderen als een soort ’emotionele spons’, legt Dr. Judith Orloff uit, een pionier in het veld. Zij schreef het boek ‘Leven met hooggevoeligheid – tips voor de empathische persoonlijkheid‘.
Hierin beschrijft ze dat empaths niet de filters hebben die de meeste mensen gebruiken om zichzelf te beschermen. Ze kunnen niet anders dan omringende emoties en energieën op te merken en in zich op te nemen. Of die emoties nou goed, slecht of ergens daar tussenin zijn.
Verschillen HSP en empath
Wanneer je dit leest, denk je wellicht: hé, ik herken me hierin. Maar dit klinkt ook erg als hoogsensitiviteit. Wat is dan het het verschil tussen een High Sensitive Person (HSP) en een empath? Het klopt dat de twee erg overeenkomen, want veel HSP’ers zijn ook empaths. Dat betekent niet dat er geen verschillen zijn.
Overprikkeld en hoogsensitief? 5 tips om jezelf te beschermen tegen prikkels
HSP’ers zijn niet alleen gevoelig voor emoties, maar ook voor allerlei andere soorten prikkels. Empathie is slechts één van de vier eigenschappen die iemand HSP maken. Volgens Women’s Health zijn de meeste empaths hooggevoelig, maar zijn niet alle HSP’ers empaths.
Tekenen dat je een empath bent
Vraag je jezelf af of je een empath bent? Let dan op deze 10 tekenen.
1. Je neemt de emoties van anderen over
Je had vast al door dat het woord ‘empath‘ is afgeleid van ’empathie’. Dat is het vermogen om de emoties van een ander te begrijpen en te delen. Wanneer een vriendin verdriet heeft, snap je wat ze doormaakt.
Een empath brengt empathie als het ware naar het volgende level. Je voelt haar verdriet en pijn alsof je het zelf ervaart. Dit is niet alleen in real-life bij vrienden en familie, maar ook bij tragische of gewelddadige gebeurtenissen op tv. Zoals je begrijpt, kan dat best overweldigend zijn.
Dit is het verschil tussen empathie en sympathie (hint: sympathie is een stuk minder leuk)
2. Je houdt niet van drukke plekken
Als je makkelijk kunt voelen hoe anderen zich voelen, wordt dat enorm overweldigend als je je op een drukke plek bevindt. Je hoort als het ware emotioneel lawaai, waar je mee om moet zien te gaan. Het is dan ook niet meer dan logisch dat empaths deze plekken (bewust of onbewust) gaan vermijden.
3. Je wil graag anderen helpen
Omdat je emoties ervaart alsof ze je eigen zijn, kan het niet anders dat je anderen met negatieve emoties graag wil helpen. Je moet hierbij oppassen dat je jezelf niet uit het oog verliest.
4. Mensen komen bij jou voor hun problemen
Sensitieve mensen met veel empathie zijn vaak geweldige luisteraars. Vrienden en familie kloppen daarom vaak bij jou aan als ze problemen hebben. Dit is een eer, maar ook hier is het belangrijk dat je grenzen aangeeft. Hun ’emotionele dumps’ hebben ook een enorme invloed op hoe jij je voelt.
5. Empaths houden van de natuur
De natuur kan bij iedereen voor een boost in z’n mentale gezondheid zorgen, maar empaths voelen zich nog meer aangetrokken tot het bos en het strand. Het zorgt ervoor dat je de overstimulatie van prikkels even los kan laten.
6. Je hebt een goede intuïtie
Heb jij altijd een sterk onderbuikgevoel? Weet je gewoon wanneer iets een goed of slecht idee is? Of wanneer iemand liegt? Dat is een duidelijk teken dat je een empath bent. Je kunt dan subtiele signalen oppikken die anderen niet eens opmerken.
7. Intieme relaties zijn overweldigend voor je
Nauw contact is moeilijk voor een empath, omdat veel tijd met iemand doorbrengen tot stress leidt. Als empath is het ook heel makkelijk om jezelf te verliezen in een relatie. Dit maakt romantische relaties lastig.
Dit zijn 9 signalen waaraan je een slechte relatie kunt herkennen
Door te veel aanrakingen en gesprekken kun je overprikkeld raken en heb je tijd alleen nodig. Maar wanneer je dit aan je partner laat weten, absorbeer je de gekwetste gevoelens van de ander, waardoor je je alleen maar slechter voelt.
8. Je hebt tijd alleen nodig om op te laden
Empaths, zeker als kind, voelen zich vaak geïsoleerd omdat anderen niet hetzelfde lijken te voelen. Daarnaast is het vaak nodig om zichzelf te isoleren, omdat contact met anderen overweldigend kan zijn. Ze zijn daarom vaak introvert, ze hebben tijd nodig om hun energieniveau te herstellen.
9. Je haat conflicten en ruzies
Als je een empath bent, haat je waarschijnlijk conflicten en vermijd je ze actief. Maar doordat je zo gevoelig bent, is het makkelijk voor iemand anders om je gevoelens te kwetsen. Zelfs oppervlakkige opmerkingen raken je diep. Kritiek vat je persoonlijker op dan anderen.
Conflictvermijdend? Met deze methode los je moeilijke situaties op
Wanneer je een ruzie hebt, ervaar je niet alleen de emoties van jezelf, maar ook van een ander. Zelfs een klein meningsverschil is daarom moeilijk voor je.
10. Je vindt het moeilijk grenzen te stellen
Als empath vind je het moeilijk om grenzen te stellen. Je helpt anderen vaak ten koste van jezelf. Dat komt ook omdat je niet weet hoe je jouw vaardigheden ‘uit kunt zetten’. Daarom is het voor je mentale gezondheid belangrijk om te leren in de rol van ‘waarnemer’ te kunnen stappen.
Het is belangrijk om jezelf (en je behoeftes en valkuilen) goed te leren kennen. Pas dan kan je leren hoe je ermee om moet gaan en maak je het leven makkelijker voor jezelf.