Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 26 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Stop met zeuren (5 tekenen dat je te veel klaagt)

Nederlanders staan toch een beetje als zeurpieten bekend. Of het nou goed of slecht weer is, we vinden altijd wel wat om over te klagen. En het erge is: vaak hebben we het niet eens door. Wil je weten of je kampioen in klagen bent? Deze tekenen wijzen erop dat je te veel klaagt.

Kijk of je de volgende punten kunt afstrepen. En stop met zeuren.

5 x tekenen dat je te veel klaagt

Oeps… welke herken jij?

1. Mensen vermijden je

“People won’t have time for you if you are always angry or complaining” zei Stephen Hawking eens. En kun je het ze kwalijk nemen? Niemand heeft zin om met een zuurpruim op pad te gaan. Als je merkt dat je vrienden de laatste tijd wel erg weinig tijd voor je hebben kan het dus zijn dat je negativiteit ze heeft weggedreven. Ze hebben gewoon geen zin meer om aan te horen dat ‘alles zo verschrikkelijk is’.

Tip: Tijd om je vrienden te bedanken (ze maken je gelukkiger, gezonder én minder gestrest)

Tip: vraag je vrienden wat er aan de hand is en of ze je inderdaad vermijden vanwege je negatieve gedrag. Het is beter om te weten wat er precies aan de hand is zodat je het probleem kunt aanpakken, toch?

2. Je bent gefocust op barrières

Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met uitdagingen en met tegenspoed. Het is onvermijdelijk. Maar we kunnen wel kiezen hoe we hiermee omgaan. Ben je alleen in staat om je te focussen op de dingen die verkeerd gaan in een situatie?

En zie je elke uitdaging als een probleem dat moet worden opgelost? Dan heb je een negatief perspectief. En het zal je waarschijnlijk niet verbazen: een negatief perspectief dient als basis voor het worden van een chronische klager.

3. Je wordt omringd door mensen die ook klagen

Misery loves company. Met andere woorden: negativiteit trekt negativiteit aan. Veel chronische klagers zijn omringd door mensen die ook een negatieve houding hebben. Dus kijk eens goed om je heen. Zijn de mensen met wie je veel optrekt positief ingesteld of lopen ze de hele dag te mopperen?

4. Je herkent jezelf in het profiel van de chronische klager

Psycholoog Guy Winch legt op Psychology Today haarfijn uit hoe je een chronische klager herkent. “Bij optimisten is het glas half vol. Bij pessimisten is het glas half leeg.” Maar wat chronische klagers denken?

Must read: Je moet zó veel van jezelf (daar zou je mee moeten stoppen)

“Het glas zit net iets te vol met water dat niet koud genoeg is. Waarschijnlijk omdat het kraanwater is. En dat terwijl ik toch echt vroeg om water uit een fles. En wacht. Er is ook een vlek op het glas; wat betekent dat het niet goed gereinigd is en ik nu waarschijnlijk een soort virus krijg. Waarom gebeurt dit altijd bij mij?”

5. Mensen wijzen je erop dat je veel klaagt

‘Ben je nou alweer aan het klagen’? Of ‘goh, heb je haar weer met haar gemopper. Het is ook nooit goed hè’. Als dit de opmerkingen zijn die je collega’s of vrienden dagelijks maken dan is het wellicht tijd om je anders te gaan presenteren. Het is duidelijk dat je te veel klaagt en dat anderen zich hieraan ergeren.

Oeps.

Meer psychologie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️