Rosa Bertram
Rosa Bertram Relatie 18 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Opposites attract: echt waar of een fabeltje? Dit zegt de wetenschap

Water en vuur, introvert en extravert, feestbeest en de carrièretijger. Soms zie je van die stellen waarvan je denkt: hoe is het mogelijk? Een logische verklaring zou zijn dat tegenpolen elkaar aantrekken in de liefde. Maar is dat écht zo en werkt zoiets ook op de lange termijn?

Daar heeft de wetenschap gelukkig een antwoord op.

Trekken tegenpolen elkaar aan?

Als we naar elektromagnetische velden kijken, klopt het: tegenpolen trekken elkaar aan. Kijk maar naar magneten. In de liefde zit het echter anders, lezen we in een interessant artikel van Psychology Today. Sterker nog: het tegenovergestelde lijkt waar te zijn. In relaties zijn gelijkenissen namelijk een veel betere voorspeller van langdurige liefde.

Ook interessant: Waarom onafhankelijkheid in een relatie juist goed is (verwacht eens wat minder van je partner)

Zijn tegenpolen tóch tot elkaar aan getrokken, dan is dat vaak eerder van korte duur, dan iets wat op lange termijn stand houdt.  Dat komt simpelweg omdat intimiteit op de lange termijn vaker gebaseerd lijkt te zijn op gelijkenissen dan op verschillen.

Logisch en praktisch

Dat is op zich niet zo gek: voor een vriendschap geldt dat namelijk evengoed. Het werkt makkelijker als je op dezelfde manier naar het leven kijkt of er dezelfde normen en waarden op nahoudt. Als jij veel bezig bent met de klimaatverandering en je partner interesseert het niets, dan is de kans groot dat dat vroeg of laat tot irritatie gaat leiden. Alleen al bij het boodschappen doen bijvoorbeeld.

Lees ook: Zo bereid je je voor op de liefde van je leven

Praktisch gezien is het ook een stuk makkelijker: als je allebei van reizen en hiken houdt bijvoorbeeld, is het makkelijker vakanties uitzoeken en heb je allebei evenveel plezier in plaats van dat één van de twee moet inleveren.

De voorwaarden voor liefde

We schreven onlangs al dat er een aantal punten zijn waarmee je zou kunnen voorspellen of een relatie wel of niet gaat werken op de lange termijn. Deze punten zijn gebaseerd op onderzoek, onder andere op de methode van Gottman die hier meer dan 40 jaar onderzoek naar deed.

Een relatie heeft de kans langer te duren wanneer de volgende punten overeenkomen:

  1. De kijk op het leven. Wanneer dit niet het geval is, is de kans op conflict logischerwijs groter. Dat betekent overigens niet dat je het altijd met elkaar eens moet zijn. Maar als het aan komt op belangrijke onderwerpen als sparen en opvoeding, is de kans van slagen groter als het koppel het met elkaar eens is.
  2. Basisactiviteiten. Als een koppel dezelfde dingen leuk vindt om (samen) te doen, is de kans groter dat ze langer bij elkaar blijven. Dat betekent niet dat ze álles samen hoeven te doen. Dat kan weer tot irritatie leiden.
  3. Relatie tot seks. Problemen omtrent seks kan in veel relaties leiden tot serieuze problemen. Hiervoor is eerlijke en open communicatie nodig.
  4. Fundamenteel temperament. Grote kans dat een introvert beter tot z’n recht komt bij een andere introvert dan bij een extravert. Dat geldt ook voor passieve en assertieve mensen en voor mensen die hoogsensitief of juist supernuchter zijn.

Hoe kan het dan tóch?

Leuk en aardig dat statistisch gezien relaties vaker werken wanneer de personen in kwestie meer met elkaar gemeen hebben dan verschillen, maar toch zijn ze er. De tegenpolen bij wie het op de één of andere manier toch werkt.

Je kunt dus op heel veel manieren tegenpolen zijn, maar wanneer jullie wereldbeeld, behoefte aan seks en de dingen die jullie leuk vinden om te doen overeenkomen, is de kans op conflict nou eenmaal stukken kleiner.

Zijn jij en je lief heel anders? Trek je vooral niet te veel aan van deze data. Jij bent er om het tegendeel te bewijzen!

Meer over liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️