Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 20 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Hoe je lichaamstaal je vormt tot wie je bent

Wat zorgt ervoor dat er leven is op aarde? Wat is de beste manier om je tijd goed in te delen? En waarom lachen we eigenlijk? Dat lijken heel ingewikkelde vragen, maar over bijna elk gecompliceerd onderwerp is ooit een TED Talk gehouden waarin iemand je haarfijn alle ins en outs uitlegt. En dat in slechts 10 à 20 minuten! Om de week delen we op Bedrock zo’n talk over iets wat de wereld – of jouw leven – een beetje beter maakt. Deze keer: een TED Talk van onderzoeker Amy Cuddy over de invloed van lichaamstaal.

Een krachtige boodschap overbrengen gaat verder dan het aframmelen van enkele zinnen. Wanneer we communiceren spreken we eigenlijk altijd twee talen: een verbale taal en een non-verbale taal. In die non-verbale taal draait alles om lichaamstaal zoals gezichtsexpressie en de houding die we aannemen.

Naast wát we zeggen, is hóe we iets zegt namelijk ook erg belangrijk. En Amy leert ons dat dat laatste meer invloed heeft dan we denken.

Van universiteit naar laag IQ

Amy was als kind altijd een erg ijverige studente. Maar toen ze op 19-jarige leeftijd ernstig gewond raakte in een auto-ongeluk, werd haar verteld dat haar IQ drastisch was gedaald. Ze werd aangeraden om haar universitaire studies stop te zetten en om haar toekomstperspectief te veranderen. Het intelligente meisje zou nooit meer terugkomen.

Tegen beter weten in zette ze haar opleiding toch voort. Ze deed hier 4 jaar langer over dan gepland maar uiteindelijk behaalde ze toch haar diploma en kon ze zelfs op de universiteit blijven werken.

In die functie werd van haar verwacht dat ze kon presenteren voor groepen. De avond voor haar eerste presentatie werd ze echter overladen met faalangst. Ze belde haar mentor op om haar presentatie te annuleren.

Haar mentors advies? “En toch zal je zal die presentatie geven. Fake it till you make it. Of je hier nu thuishoort of niet, ik wil dat je op z’n minst doet alsof.”

En dat is precies wat Amy sindsdien heeft gedaan. Ze deed zich krachtiger, intelligenter en succesvoller voor dan hoe ze zich toen voelde. Wat bleek? Al snel vóélde Amy zich ook krachtiger en intelligenter. Dit principe is helemaal in lijn met de boodschap die we krijgen uit documentaire Heal, zoals we eerder tipten. Vandaag de dag is ze een succesvolle onderzoeker aan verschillende universiteiten en geeft ze zelfverzekerd deze TED Talk.

https://www.bedrock.nl/ontbreekt-het-je-aan-zelfdiscipline-volg-dit-stappenplan/

Can you fake it till you make it? 

Amy’s ervaringen inspireerde haar om te onderzoeken of gedrag dat je nabootst kan leiden tot effectieve gedragsveranderingen. Of wel: can you fake it till* you make it?

Amy onderzocht dit door een eenvoudig experiment. Hierin werden deelnemers verplicht om ofwel een krachtige pose aan te nemen (stevig met beide benen op de grond) ofwel een krachteloze pose aan te nemen, en dit gedurende twee minuten.

En toen werd het interessant: het aannemen van de krachtige pose leidde bij de deelnemers tot minder stress, meer testosteron (waardoor ze zich zelfzeker en comfortabel voelden) en het durven nemen van risico’s. Het aannemen van een houding die krachteloosheid uitstraalt leidde daarentegen tot meer stress, minder testosteron en het nemen van minder risico’s. Hieruit blijkt duidelijk dat onze lichaamstaal invloed heeft op onze hormonen en op hoe we ons voelen.

Bekijk de hele TED Talk

Wat kunnen we hieruit leren? Wanneer we doen alsóf we ons krachtig voelen, dan gaan we ons ook effectief krachtiger voelen. Amy geeft dit advies aan iedereen die zich niet zelfverzekerd voelt of aan studenten die zich niet op hun plaats voelen in hun studies. Haar experimenten toonden namelijk vol overtuiging aan:

Bekijk de volledige TED Talk hier:

Meer lezen over lichaamstaal?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️