Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Voeding 20 feb 2021
Leestijd: 5 minuten

Wat gebeurt er met je lichaam als je (te) weinig eet?

Je zal een mens niet zo snel horen over te weinig eten. Vaak is juist het omgekeerde het geval en zijn we trots op onszelf omdat we ons niet te buiten zijn gegaan aan een zak chips of chocoladereep. We klagen als we te veel hebben gegeten en vinden over het algemeen dat we moeten minderen met onze calorie-inname. Want veel = slecht en weinig = goed, toch?

Natuurlijk is het niet goed om je elke dag vol te stoppen met chips en chocolade en in dat geval is minder beter, maar you get my point. Veel eten zou slecht zijn en weinig eten goed. Maar daar is tot op zekere hoogte precies niks van waar. Het gaat immers niet om hoeveel je eet, maar om wát je eet.

Waarom vinden we weinig eten goed?

We leven nog altijd in een wereld waar calorieën tellen de norm is. Ondanks dat er steeds meer tegengeluid te horen is vanuit de body neutrality beweging, vergelijken we van onszelf nog vaak met de plaatjes van lichamen die we als ‘perfect’ hebben bestempeld.

We denken dat weinig eten goed is omdat we willen voldoende aan een bepaalde maatschappelijke maatstaf. “Er heerst nog altijd een dieetcultuur die ingericht op restrictie,” vertelt voedingsdeskundige Anne de Meulmeester. “Ik zie vaak dat mensen bang zijn om te veel te eten en geloven dat minder eten goed is. Terwijl het niet gaat om hoeveel of hoe weinig je eet, maar om die waarde van de voeding die je binnenkrijgt.”

https://www.bedrock.nl/4-manieren-positiever-lichaam/

Te weinig eten

Als je weinig eten binnenkrijgt, betekent dat dat je je lichaam niet voldoende energie en voedingsstoffen geeft om goed te kunnen functioneren. Het eten dat je binnenkrijgt wordt immers omgezet in stoffen waar je lichaam wat aan heeft.

Als je te weinig eet en dus te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, heeft dat gevolgen voor jouw prestaties. Een aantal dingen die er kunnen gebeuren als je te weinig (goede) voedingsstoffen binnenkrijgt:

1. Je slaapt slechter

Wat we eten heeft invloed op onze slaap. Meer invloed dan je waarschijnlijk vooraf verwacht. Gezond eten zorgt ervoor dat je de hormonen aanmaakt die nodig zijn om moe te worden.

Overigens werkt het bij slapen ook nog in een vicieuze cirkel: wie slecht slaapt, is eerder geneigd slecht te eten, waardoor je weer slechter slaapt, en.. oh well vul ‘m zelf maar verder in.

Ben jij een slechte slaper? Probeer dan eens ‘clean sleeping’

2. Je hebt minder energie en minder focus

Nogal wiedes, maar wel belangrijk om te noemen. Genoeg en gezond eten draagt bij aan een gezonde spijsvertering die er op zijn beurt weer voor zorgt dat we energie krijgen om de dingen te doen die we moeten en willen doen. Daarnaast helpt het ook om geconcentreerd te kunnen werken.

3. Je voelt je sneller somber of geïrriteerd

In onze podcast vertelde voedingsdeskundige Anne de Meulmeester al dat er een connectie bestaat tussen je brein en je darmen, waar je eten wordt omgezet in voedingsstoffen.

Onze darmbacteriën produceren chemicaliën die een invloed hebben op ons humeur. 90 procent van het gelukshormoon serotonine wordt in de darmen aangemaakt. Wanneer je niet goed eet en darmklachten hebt, kan je je dus somberder of geïrriteerd voelen.

4. Je saboteert je lichamelijk proces

Als je langdurig weinig eet denkt je lichaam in veel gevallen juist niet aan afvallen, laat de Meulmeester weten. “In zulke situaties geeft je lichaam geen voorrang aan gewichtsverlies, maar heeft het eerder de neiging om vet vast te houden.

Wat ik wel zie gebeuren, is dat mensen juist die paar kilo kwijtraken als ze die strikte gedachtes over voeding loslaten. Mensen gaan zich dan meer richten op de juiste voedingsstoffen, waardoor het lichaam weer kan doen wat het moet doen en het dus ook meer energie gaat ervaren.”

Eet dus genoeg en gezond

Voedingscoach Dalí van zonderzooi.nl onderstreept dit. “Voldoende eten zorgt er juist voor dat je lekker veel energie hebt en je goed in je vel zit. Je lichaam heeft de energie gewoon nodig en als je weinig eet voel je je veel sneller futloos en heb je ook minder concentratie, omdat je vaak aan het denken bent over de dingen die je niet mag van jezelf.”

Welke voeding precies gezond is, hoeven we je vast niet uit te leggen. Toch een kleine leidraad: kies voor verse en onbewerkte producten en zorg voor genoeg koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels, eiwitten en de juiste vetten.

Maar hoeveel is dan genoeg? Natuurlijk bestaat er een gemiddeld aantal calorieën wat het Voedingscentrum aanraadt om te eten. Maar elk mens is anders én beweegt anders. Om die reden raadt De Meulmeester aan om vooral te luisteren naar de behoeftes van je lichaam. “Eet in elk geval 400/500 gram groente per dag,” raadt ze aan.

“De energie die jij dagelijks nodig hebt verschilt per persoon, maar ook per dag. Als je gesport hebt, heb je bijvoorbeeld veel meer honger dan wanneer je niet hebt gesport. Hoe actiever je leeft, hoe meer energie je gebruikt dus hoe meer voeding je lichaam nodig heeft.”

Volgens de voedingsdeskundige moeten we beter gaan voelen hoeveel honger we hebben en wanneer we vol zitten, in plaats van onze gedachtes te laten bepalen wat we willen eten.

“Het kan zo zijn dat je ‘s ochtends weinig honger hebt als je ‘s avonds teveel hebt gegeten. Eet dan gewoon wat later op de ochtend je ontbijt. En dit kan natuurlijk ook andersom zo zijn. Beweeg mee met je lichamelijke behoeftes. Laat je niet beïnvloeden door wat je gedachtes je ingeven, maar voel wat goed voor je is.”

Hoe voeding je kan helpen naar een positief (of juist negatief) zelfbeeld, én tips van een deskundige

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️