Waarom te snel verliefd worden gevaarlijk kan zijn
Verliefd worden is misschien wel één van de mooiste dingen die je kan meemaken in je leven. Het gevoel van vlinders in je buik, een constante glimlach als je aan diegene denkt en een algemeen gevoel van euforie dat de dag kleur geeft is natuurlijk erg fijn. Helaas kleeft er ook een schaduwzijde te zijn aan té snel verliefd worden. In de psychologie wordt dat ook wel ‘emophilia‘ genoemd.
Waar sommige mensen het moeilijk vinden om verliefd te worden, hebben anderen juist de neiging om heel snel en intens verliefd te worden. Waarom kan dat gevaarlijk zijn voor je mentale welzijn? En wat kun je doen om jezelf daartegen te beschermen?
Wat is emophilia?
Ben jij iemand die wel héél snel verliefd wordt en die zich in de ene na de andere romance stort? Naast het feit dat het een mooi gegeven is dat jij je zo snel kunt openstellen voor de liefde, kan het ook gevaarlijk zijn voor je eigen welzijn.
Emophilia is een term die werd bedacht door Daniel Jones, een professor psychologie aan de University of Nevada. Het gaat om een persoonlijkheidstrek waarbij iemand gevoelig is om snel verliefd te worden en zich in een relatie stort zonder goed de tijd te nemen om de ander echt te leren kennen.
Mensen die snel verliefd worden – emofielen -, gaan vaak relaties aan op basis van de instant chemie en het gevoel van ‘liefde op het eerste gezicht‘, zonder ook echt kritisch na te denken over de compatibiliteit op de lange termijn of de rode vlaggen van de ander.
Als je niet een beetje kritisch bent met wie je een relatie aangaat, investeer je tijd in mensen die misschien niet goed bij je passen of zelfs toxisch voor je kunnen zijn. De reden dat emophilia zo gevaarlijk kan zijn, is dan ook dat je jezelf emotioneel kwetsbaar maakt in situaties waarin je niet altijd de beste beslissingen neemt.
De gevaren van te snel verliefd worden
Wanneer je te snel verliefd wordt, kun je bepaalde waarschuwingssignalen over het hoofd zien die normaal gesproken juist cruciaal zijn om een gezonde en stabiele relatie op te bouwen. Door je verliefdheid raak je namelijk verstrikt in de intense gevoelens van verliefdheid, wat een chemische reactie in je brein veroorzaakt die lijkt op een euforische roes.
Er worden dan veel van de hormonen dopamine en oxytocine aangemaakt, waardoor je wellicht een gevoel van geluk ervaart, maar deze gevoelens kunnen je ook blind maken voor de realiteit. En dát is wanneer te snel verliefd worden gevaarlijk kan zijn.
Terwijl je het gevoel hebt dat je op een roze wolk zweeft, neem je waarschijnlijk niet de tijd om écht te evalueren of je partner dezelfde waarden, doelen en levensstijl heeft. Op de lange termijn kan dat leiden tot teleurstellingen, een gebroken hart of een toxische relatie.
Wat zegt onderzoek?
Naast het feit dat je sneller rode vlaggen negeert als je verliefd bent, is de kans bovendien groter dat je onveilig seks hebt omdat je snel een gevoel van vertrouwen en toewijding hebt. Uit Jones’ studies bleek dat mensen met een hoge mate van emofilie zelfs meineed plegen voor een partner en eerder liegen, zelfs als ze die net hebben ontmoet.
Hoe bescherm je jezelf tegen te snel verliefd worden?
Hoe kan je jezelf nou beschermen tegen te snel verliefd worden? Voor emofielen heeft de psycholoog het volgende advies: “Degenen die zichzelf goed verkopen op eerste dates en charmant zijn, hebben soms een dubbele agenda en zullen die opwinding gebruiken voor latere uitbuiting. Rode vlaggen voor schadelijk gedrag zouden meer benadeeld moeten worden dan rode vlaggen vanwege de saaiheid”, schrijft The Guardian.
Wat zoek je in een partner?
Bewustzijn is daarom een mooie eerste stap om jezelf te beschermen tegen de valkuil van te snel verliefd worden. Gun jezelf de tijd om iemand echt te leren kennen, voordat je je volledig in een nieuwe relatie stort. In plaats van te handelen op basis van de eerste gevoelens van passie en chemie, kan het handig zijn om te reflecteren op wat je écht zoekt in een partner en te onderzoeken of de ander hieraan voldoet.
Eerlijk zijn tegen jezelf
Ook is het belangrijk om eerlijk te zijn tegenover jezelf als het gaat over jouw eigen behoeften en verwachtingen. Vraag jezelf af: “Ben ik verliefd op deze persoon, of op het idee van verliefd zijn?” Dit soort zelfreflectie kan namelijk helpen om met meer helderheid naar de relatie te kijken en te voorkomen dat je (weer) in een ongezonde dynamiek terechtkomt.
Verliefd worden is prachtig, maar het is belangrijk om alert te blijven op de snelheid waarmee je jezelf in een relatie stort. Hoewel emophilia een romantische impuls kan zijn, brengt het dus ook risico’s met zich mee die je emotionele gezondheid behoorlijke kunnen beschadigen.
Door de tijd te nemen om iemand écht te leren kennen en bewuste keuzes te maken in de liefde, vergroot je de kans op een gezonde en duurzame relatie. Want wie wil dat nou niet?