Sophie Golbach
Sophie Golbach Welzijn 7 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Bestaat er ook zoiets als te gezond leven?

Gezond leven is belangrijk, dat is inmiddels een feit wat wel algemeen bekend is. Gevarieerd eten en veel bewegen kan veel voordelen hebben voor je gezondheid en ziektes helpen voorkomen. We leven in Nederland steeds bewuster en gezonder. Dat is natuurlijk goed nieuws! Bestaat er echter ook zoiets als té gezond leven?

Onze leefstijl is de afgelopen jaren langzaamaan beter geworden. Meer groente en fruit en minder vlees en suikerhoudende dranken begint het nieuwe normaal te worden. Kan je hier echter ook te veel mee bezig zijn?

Een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl? We weten waarschijnlijk allemaal wel waar dit uit bestaat. Gezonde voeding, beweging, maar voldoende ontspanning en een goede nachtrust zijn net zo goed belangrijk. Op deze manier zit je lekkerder in je vel.

https://www.bedrock.nl/gewoonte-type-persoon/

Wat gezond is, is eigenlijk voor iedereen anders. Er is niet één manier die voor iedereen even goed werkt. Afhankelijk van jouw voorkeuren en mogelijkheden kan je erachter komen wat bij jou past. Meer fruit eten, of alleen alcohol drinken in het weekend, zijn bijvoorbeeld regels die je voor jezelf kan opstellen en die voor jou werken. Houd daarbij echter in je hoofd dat je niet te veel regels moet bedenken.

Té gezond leven

Het simpele antwoord op de vraag is eigenlijk: ja. Je kan ook té gezond leven. Dat gebeurt namelijk als de regels voor jezelf doorslaan.

Per se die 10.000 stappen per dag zetten, uitsluitend groente eten, of blijven sporten ook als je heel moe bent, dat is waar je aan merkt dat het misschien te veel wordt. Als je voedingspatroon steeds meer beperkingen kent of als je sociale activiteiten zoals uit eten gaan mijdt, omdat je bang bent dat ze niet het eten zullen hebben dat jij wil, merk je dat het een ‘gezonde’ levensstijl voorbijgaat.

5 boeken die je motiveren gezonder te leven

Je focus op gezond leven wordt dan obsessief, je houdt je dwangmatig vast aan de regels die je voor jezelf hebt opgesteld. Misschien raak je daardoor in paniek. Die stress heeft alleen maar een averechts effect op je gezondheid, terwijl dat nou net is wat je wil vermijden.

Orthorexia nervosa

Teveel focussen op een goede leefstijl kan zo ver gaan dat het ziekelijke vormen aanneemt. Dit heet orthorexia nervosa. Het is geen aandoening die officieel erkend is door het handboek voor de psychiatrie, maar het is wel een term waar meer onderzoek naar nodig is.

Obsessief en dwangmatig omgaan met gezond leven, op een manier waarop gezond dus ongezond wordt, is waar dat op neerkomt. Er zijn mensen die zich laten meeslepen door de lifestyle die ze voor zichzelf bepaald hebben. Het kan inderdaad lastig zijn om de balans tussen gezond en genieten te vinden. Je kán daarin doorslaan.

Orthorexia nervosa dus: wat zijn de gevolgen daarvan? Ten eerste ontwikkel je een eenzijdig eetpatroon en mis je belangrijke voedingsstoffen die in ander voedsel zit. Ook levert de obsessieve focus stress en angst op, waardoor je immuunsysteem bijvoorbeeld verslechtert. Het constant leven in stress is niet gezond of fijn.

Leef jij te gezond?

Lees je dit en vraag je jezelf af of je te gezond leeft? Geen zorgen. Kijk eerst naar je antwoord op de volgende vragen:

  • Heb jij een vast patroon in de dag voor maaltijden of tussendoortjes, waar je niet van af wil wijken?
  • Zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je helemaal niet eet?
  • Heb jij een vast schema voor sporten waar je niet van af wil wijken?
  • Mijd je etentjes of feestjes omdat je dan niet kan sporten of eten zoals jij wil en je zorgen maakt?
  • Ben je de hele dag door bezig met calorieën of stappen tellen?
  • Negeer je honger, vermoeidheid of andere signalen die je lichaam je geven?
  • Betrap je jezelf erop dat je vaak op social media kijkt naar mensen die heel strak of gespierd zijn?

Orthorexia: Wanneer een gezonde levensstijl een ziekelijke obsessie wordt

Als je wwee of meer keer een ‘ja’ beantwoordt, kan dat betekenen dat je iets te serieus bezig bent met gezond zijn. Dit is nog geen reden om je heel veel zorgen te gaan maken. Bespreek bijvoorbeeld eens met je omgeving wat zij van jouw lifestyle vinden.

Bij andere tekenen dat je te streng bent voor je lichaam, zoals vermoeidheid of darmproblemen, kan je het best naar de huisarts gaan.

80/20

Natuurlijk gebeurt dit niet meteen als je gezond leeft. Een gezonde levensstijl is hartstikke goed, waardoor je je ook goed voelt. 100 procent van de tijd gezond leven is echter niet nodig. Misschien heb je wel eens gehoord van de 80/20-regel. Als jij voor 80 procent gezond leeft en voor 20 procent ontspant, doe jij het ook al helemaal goed.

Zo houd je gezond leven écht langer vol

Want: voldoende ontspanning is ook belangrijk en juist op deze manier ben je echt gezond!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️