Annemiek van der Krogt
Annemiek van der Krogt Voeding 13 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Hoe gezond is tarwegras nu eigenlijk echt?

Je hebt vast weleens van tarwegras gehoord. Dit frisgroene plantje bestaat uit de jonge spruiten van tarwe. Enige jaren geleden was het een hype om het plantje zelf te kweken en tot een sapje te persen. Dit zou ultragezond zijn. Hoe gezond is tarwegras nou eigenlijk echt?

We zochten het uit.

Tarwegras: rijk aan voedingsstoffen

We kunnen er niet omheen. Tarwegras is behoorlijk gezond. Zo is het voedzamer dan broccoli, wat al een zeer gezonde groente is.

Tarwegras bevat maar liefst 17 aminozuren en is daarmee een complete eiwitbron. Daarnaast levert het plantje heel wat verschillende vitamines, mineralen en andere fytonutriënten. We zetten ze voor je op een rijtje:

Opmerkelijk is dat je alle B-vitamines in tarwegras vindt. Zoals je wellicht weet, zijn deze vitamines goed voor je energiepeil. Samen met de andere voedingsstoffen draagt tarwegras bij aan een fit en energiek gevoel.

De 10 gezondste groenten die je op je bord wilt hebben

Tarwegras: helpt je lichaam bij de ontgifting

De voedingsstoffen in tarwegras helpen je lichaam om zich te ontdoen van belastende stoffen. Zo ondersteunt chlorofyl de werking van de lever. Dit orgaan heeft de belangrijke taak om giftstoffen uit je lichaam te verwijderen.

Tarwegras: ondersteunt je spijsvertering

Het ontgiftende effect van tarwegras zorgt ervoor dat je maag en darmen gereinigd worden. Daardoor zijn ze gezonder en kunnen ze hun werk beter doen. Op deze manier heb jij minder last van gasvorming of een opgeblazen gevoel.

Met schone spijsverteringsorganen verloopt het verteringsproces eveneens soepeler. Je stoelgang verbetert, waardoor je minder last hebt van verstopping.

Party hacks voor als je (even) geen alcohol drinkt

Ook de enzymen in tarwegras doen nuttig werk. Ze helpen je lichaam namelijk om voedingsmiddelen af te breken en de voedingsstoffen op te nemen.

Mocht je tarwegras gaan gebruiken en toch last krijgen van verstopping of maagklachten, dan heeft dit waarschijnlijk te maken met het feit dat je lichaam moet wennen aan de grote hoeveelheid vezels in het plantje. Zodra je lichaam hieraan gewend is, verdwijnen de klachten vanzelf.

Tarwegras: draagt bij aan een gezond gewicht

We zagen al dat tarwegras rijk is aan voedingsstoffen. Toch bevat het weinig calorieën. Dat is precies wat je nodig hebt als je wil afvallen. Je wil dan immers minder calorieën binnenkrijgen dan je verbruikt.

Tarwegras zorgt voor een langdurig ‘vol’ gevoel, waardoor je minder snel naar calorierijke snacks grijpt. Om van dit effect te profiteren, kies je overigens voor het hele plantje in plaats van het sap. Het hele plantje bevat namelijk meer vezels en is daardoor voedzamer.

De signalen van je lichaam dat je een foliumzuur (vitamine B11) tekort hebt

Je kunt tarwegras vers verwerken in een smoothie, maar ook in gedroogde de vorm. Het is dan vaak vermalen tot poeder, waardoor je het gemakkelijk door je smoothie kunt mengen. Het maakt op deze manier ook deel uit van veel superfood mixen.

Tarwegras: beschermt de cellen

Tarwegras bevat krachtige antioxidanten die de cellen van ons lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Op deze manier kan het plantje helpen om organen en andere weefsels gezond te houden.

Maar, pas op

Als je allergisch bent voor tarwe of gras, dan kan het zijn dat je ook allergisch bent voor tarwegras. In dit geval neem je het beste contact op met je huisarts voordat je het gaat gebruiken.

Neem geen tarwegras als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Er is nog te weinig bekend over de invloed van de plant op het kleine kind.

Als je coeliakie, glutenintolerantie of een bloedstoornis hebt, kun je het beste voorzichtig zijn met het gebruik van tarwegras. Het plantje kan dan namelijk een ander effect hebben dan bij mensen die deze aandoeningen niet hebben. Ook als je gevoelig bent voor rauwe voeding, is voorzichtig gebruik aan te raden.

Te druk om te koken? Dit zijn dé 3 gezonde en vega diepvriesmaaltijden

Mocht je misselijk zijn of hoofdpijn hebben na het gebruik van tarwegras terwijl je niet allergisch bent, dan is dat meestal een teken dat je lichaam moet wennen. Ook koorts na een drankje of tablet met tarwegras komt voor. Meestal verdwijnen deze symptomen binnen twee weken, waarop je kunt genieten van alle voordelen van dit gezonde plantje.

Bronnen

Bar-Sela, G. et al. (2015). The Medical Use of Wheatgrass: Review of the Gap Between Basic and Clinical Applications. Mini-reviews in medicinal chemistry, 15(12), 1002-10.

Rana, S. et al (2011). Living life the natural way – Wheatgrass and Health. Functional Foods in Health and Disease, 11, 444-456.

Sethi, J. et al (2010). Antioxidant effect of Triticum aestivium (wheat grass) in high-fat diet-induced oxidative stress in rabbits. Methods and findings in experimental and clinical pharmacology, 32(4), 233-5.

Gore, R.D. et al (2017). Wheatgrass: Green Blood can Help to Fight Cancer. Journal of clinical and diagnostic research, 11(6), ZC40–ZC42.

Parit, S.B> et al (2018). Nutritional Quality and Antioxidant Activity of Wheatgrass (Triticum aestivum) Unwrap by Proteome Profiling and DPPH and FRAP assays. Food Science, 83 (8), 2127-2139.

Dit artikel is geschreven door gastauteur Annemiek van der Krogt. Naast empathietrainer en geluksblogger is zij healtblogger voor Nutribites.nl. Met haar blogs over gezondheid en voeding hoopt ze jou te inspireren tot gezond eten voor een stralende gezondheid. Zelf voelt ze zich het beste bij veel groenten en fruit, gezonde granen, verse vis, noten, volle zuivel en supplementen als aanvulling op een gezond eetpatroon.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️