Waarom komen er steeds meer systeemverlaters?
Een leven buiten de gebaande paden, waarbij je niet meer vastzit in ‘het systeem’. Het wordt steeds populairder. Meer en meer mensen zeggen hun vaste woon- en werkplek op en kiezen voor een andere manier van wonen, werken en consumeren. Vaak vanuit een liefde voor de planeet en het leven. Ze kiezen voor een minimalistischer leven, met minder dopamine, minder consumptie en meer zelfvoorziening.
Hoe kan het dat er overal ter wereld recordaantallen mensen hun banen opzeggen en uit de ratrace stappen? We zochten het uit.
Drang naar vrijheid
In Amerika nemen werknemers massaal ontslag en nooit eerder was er sprake van zo’n massale collectieve exit. Deze trend noemen ze The Great Resignation, oftewel ‘Het Grote Ontslag’, een verwijzing naar The Great Depression van bijna 100 jaar geleden.
Arbeidseconomen zien niet meteen een duidelijke oorzaak voor de vertrekgolf, maar de coronacrisis wordt wel als onderliggende aanjager gezien. De pandemie heeft namelijk niet alleen ons perspectief veranderd, maar ook ons hele wereldbeeld door elkaar geschut. Plotseling werden mensen met nóg meer regels geconfronteerd, waardoor de drang naar vrijheid groter werd.
Op een zinvolle manier bezig zijn
We zien dat mensen veranderingen in hun leven hebben doorgevoerd, die ze al jaren uitstelden. Of dat ze een sprong in het diepe hebben gewaagd om hun passie na te jagen. Sommige werknemers hebben de arbeidsmarkt definitief vaarwel gezegd en enkele oudere werknemers zijn een paar jaartjes eerder dan gepland uit het arbeidscircuit gestapt.
Ook lezen: Er is meer in het leven dan alleen studeren of werken (begin eens met genieten)
Maar ook jongere werknemers kiezen steeds vaker voor een sabbatical of besluiten om hun goedbetaalde baan op te zeggen. Niet om in een hangmat te liggen, maar juist om op een zinvolle manier bezig te zijn. Ze willen duurzamer leven, ze willen niet constant ‘aan’ staan en geen slaaf van hun agenda zijn. Ze willen gewoon zíjn.
Van moeten naar willen: op deze manier stop je met druk zijn
Druk, druk, druk
Helaas houdt de ratrace velen van ons gevangen. We moeten van alles en hebben continue haast. We praten, lopen en eten snel. En we scrollen onszelf een weg door het leven. Daardoor worden we overladen met prikkels. Maar wat brengt dit ons eigenlijk allemaal?
Nou, tweederde van de millennials brengt het in ieder geval heel veel stress. Het allerbeste uit jezelf halen is de norm geworden en we zijn gaan geloven dat een druk leven een goed leven is. Maar dat brengt ook zorgen, spanning en onrust met zich mee. En dat heeft dan weer gevolgen voor het lichaam.
Doen wat je écht wilt
Dat inzicht heeft bij velen gezorgd voor een ontsnappingsplan. Een strategie om uit de ratrace te stappen en het systeem te verlaten. Sommigen gaan in een camper wonen en werken. Anderen zeilen de wereld rond. En weer anderen vertrekken naar Portugal, waar het land goedkoop is en de politiek links.
Locatie-onafhankelijk werken wordt steeds populairder: zo doe je het
Als je bereid bent om eenvoudiger te leven, dan hoef je je namelijk niet gevangen te voelen. Dan kun je een goed leven bouwen dat weinig kost en ben je vrij om te doen wat je wilt. Zo ontstaat er meer tijd, ruimte én geld om te doen wat je écht wilt doen. Daar heb je helemaal geen systeem voor nodig.