5x tekenen dat je lijdt aan het Peter Pan-syndroom
Peter Pan; wie kent hem niet? Maar ben jij ook bekend met het Peter Pan-syndroom? Deze psychologische term slaat op volwassenen die moeite hebben met allerlei zaken die komen kijken bij het volwassen worden. Wij sommen de symptomen op en geven handige tips.
Vind jij ‘grote mensen dingen’ stiekem heel irritant? Voel jij geen ambitie om volwassen te worden en heb jij constant nostalgische gevoelens naar jouw jeugd? Wellicht lijd jij dan aan het Peter Pan-syndroom.
Het Peter Pan-syndroom
Deze term verwijst naar Peter Pan uit het klassieke verhaal geschreven door de Schotse auteur J.M. Barrie. Dit verhaal lijkt op het eerste gezicht een kindersprookje, maar heeft een diepere culturele impact gehad.
Niet per se vanwege de fantasierijke verhaallijn, maar vooral vanwege de onderwerpen die in het verhaal voortkomen. Hoofdpersonage’s Peter Pan en Wendy nemen ons namelijk mee in thema’s als volwassenheid, het verliezen van onschuld en de kracht van onze fantasie.
Oorzaken van het Peter Pan-syndroom
Het Peter Pan-syndroom wordt niet officieel erkend als een psychische aandoening zoals depressie of angst. Ook zul je de term niet zo snel in medische boeken vinden. Het wordt eerder gezien als een idee om bepaalde gedragskenmerken te beschrijven. Natuurlijk is er niet één duidelijke aanleiding voor het Peter Pan-syndroom; er kunnen meerdere oorzaken voor zijn.
- Beschermende opvoeding: wanneer jij opgroeit in een omgeving waarbij je erg beschermd bent, is er een kans dat jij het Peter Pan-syndroom ontwikkelt. Je hebt in jouw jeugd namelijk niet geleerd om met risico’s of uitdagingen om te gaan.
- Persoonlijke kenmerken: ook kan het Peter Pan-syndroom een gevolg zijn van jouw persoonlijkheid. Wanneer je bijvoorbeeld erg onzeker bent en een laag zelfbeeld hebt, zul je eerder geneigd zijn om kenmerken van het Peter Pan-syndroom te ontwikkelen.
- Culturele kenmerken: de media of bepaalde culturen kunnen ervoor zorgen dat je het moeilijk vindt om op te groeien. Influencers kunnen bijvoorbeeld een vertekend beeld geven van de realiteit. Wanneer zij continue laten zien hoe spontaan, outgoing en jeugdig hun leven is, kunnen zij een vertekend beeld laten zien van een leven met verantwoordelijkheden.
Symptomen van het Peter Pan-syndroom
Like we said: het Peter Pan-syndroom is geen officiële aandoening die vastgesteld kan worden. Toch zijn er een aantal gedragskenmerken die vaak gerelateerd worden aan dit syndroom.
- Vermijden van verantwoordelijkheden: dit is wellicht het meest kenmerkende symptoom. De ‘Peter Panners’ onder ons hebben namelijk veel moeite met het accepteren van verantwoordelijkheden die bij een volwassen leven horen. Denk aan het aangaan van een vaste baan, een gezonde relatie of het nemen van financiële verantwoordelijkheid.
- Jeugdige activiteiten: iemand die lijdt aan het syndroom zal veel tijd spenderen aan jeugdige activiteiten. Denk aan roekeloos uitgaan, urenlang gamen of ongecontroleerd shoppen: allemaal hobby’s die je vrij en jeugdig kunnen laten voelen.
- Angst voor commitment: nog zo’n mooi kenmerk van het Peter Pan-syndroom. De angst voor commitment kan slaan op allerlei verschillende zaken zoals het kopen van een huis of aangaan van een vast contract op je werk, maar het kan ook gaan over trouwen of kinderen krijgen.
- Moeite met het reguleren van emoties: een ander teken dat je moeite hebt met het ‘grote mensen leven’ is dat je moeite hebt met het reguleren van emoties. Net zoals kinderen geen controle hebben over hun huil- of driftbuien, vind jij het moeilijk om jouw emoties in goede banen te lijden.
- Goedkeuring van anderen: mensen met dit syndroom zoeken vaak goedkeuring van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan het continue posten op social media, in de hoop veel likes te krijgen. Ze kunnen niet bouwen op hun eigen zelfvertrouwen en hebben juist de aandacht van anderen nodig om zich belangrijk te voelen.