Remote werken én jezelf ontwikkelen in Kaapstad of Barcelona? Ga mee op cowork-reis met Sweet Spot Abroad
Waarom het hele jaar door vanaf je keukentafel of vanuit kantoor werken als je er ook af en toe op uit kan om een nieuwe omgeving te ontdekken, andere professionals uit andere werkgebieden te ontmoeten, nieuwe skills te leren en even in een totáál andere omgeving kan zijn? Remote werken is populairder dan ooit, voor freelancers én voor werknemers met een vaste baan. Dat is de reden dat Sweet Spot Abroad nu té toffe co-worktrips organiseert voor professionals.
Wie denkt dat remote werken alleen maar voor freelancers is die toch al hun hele agenda zelf konden bepalen, heeft het mis. Werken op afstand werd mede door de coronacrisis steeds meer genormaliseerd (we like!), en dat is maar goed ook, vertelt Marleen Verweij, mede-oprichter van Sweet Spot Abroad, aan BEDROCK. Zelf werkte ze al een tijd vanuit het buitenland.
“Elke keer als ik na een remote worktrip terug kwam, zat ik vol met nieuwe ideeën, motivatie en had ik nieuwe mensen ontmoet. Het deed zoveel goeds voor persoonlijk- en werkvlak. Vanuit dat idee hebben we Sweet Spot Abroad opgezet.”
Werken op afstand
Hoewel werken op afstand steeds populairder wordt, en een groot deel van de BEDROCK-redactie de afgelopen tijd ook veel op afstand werkte, staan helaas nog niet alle werkgevers nog te popelen. Thuiswerken is dan wel iéts meer de norm geworden, maar toch vinden veel werkgevers ook fijn om controle te houden op wat er gebeurt tijdens de werkuren.
Groei en leiderschap
“Werkgevers worden soms angstig als ze geen controle hebben. Toen zijn we gaan denken, ‘maar wat nou als de werkgever er ook iets aan heeft?'”. Het programma van Sweet Spot Abroad is dan niet ‘enkel’ een facilitator van de ervaring en werkplek, maar het programma is volledig gericht op groei en leiderschap.
Met Sweet Spot Abroad
Het cowork programma duurt ongeveer één maand waarbij je verschillende coachingsessies krijgt, skills met andere deelnemers deelt, trainingen volgt en bij sommige programma’s vrijwilligershulp doet bij een lokale NGO op basis van jouw skillset. Hoe tof is dat? We like!
Zo krijgt het remote werken ineens een andere dimensie. Nu wisten wij natuurlijk al dat een andere omgeving af en toe heerlijk verfrissend kan zijn en de generatie van nu nou eenmaal graag meer vrijheid heeft. Zo hou je je werknemers dus gelukkig, mochten ze daar behoefte aan hebben.
Waar dat eerst ‘normaal’ was voor freelancers, wordt dat nu dus ook mogelijk gemaakt voor werknemers. Hélemaal wanneer er zo’n berg aan waardevolle trainingen, coachings, talks en inzichten bijkomt.
Manier om werknemers aan te trekken
Voor bedrijven kan het overigens ook een slimme zet zijn om zulke werktripjes aan te bieden. Het is anno 2022 namelijk een goede manier om nieuwe werknemers aan te trekken én te behouden. Het is immers een best goede secundaire arbeidsvoorwaarde en manier om aan mental wellbeing te doen.
Minder uren werken en vaker op vakantie: is het tijd voor een work/life balance herinrichting?
Helemaal na een hectische of drukke periode, is een trip met andere professionals een mooie kans om weer tot rust komen, nieuwe prikkels te krijgen, een nieuwe omgeving te zien en nieuwe energie op te doen. Of anders gezegd: het doet goed voor een work life balance.
En tja, wie wilt er nou niet een maandje in Barcelona of Kaapstad vertoeven?
Hoe is zo’n tripje?
We waren benieuwd hoe zo’n trip nou in z’n echt in het werk gaat en belden met Sascha van de Ven (27) die werkt bij de Rabobank en afgelopen maart voor ruim een maand meeging naar Kaapstad.
Door de uitbraak van corona werkte ze al twee jaar thuis en vond dat ronduit vreselijk saai, omdat ze altijd maar in haar eentje zat te werken. “Ik had behoefte aan iets nieuws, een nieuwe setting, nieuwe mensen en nieuwe inzichten.”
“Een kijkje in de keuken bij anderen”
Van de Ven volgde het programma ‘futures leaders track’ waarbij je trainingen en coachings speciaal daarop gericht krijgt.
“Ik vond het geweldig om onder de mensen te zijn tijdens werk, maar ook daar buiten. We waren met z’n zessen uit allemaal verschillende delen van Nederland en allemaal werkzaam in verschillende sectoren. De één werkte bij een grote corporate en de ander bij een klein bedrijf. Het is ontzettend leerzaam om over de verschillende skills en voordelen van de verschillende bedrijven te horen. Het zijn de soort verhalen die je in het dagelijks leven niet hoort. Je krijgt een kijkje in de keuken bij anderen. Het was erg leerzaam.”
Werk jij om te leven of leef jij om te werken? Waarom beide opties niet ideaal zijn
En het ultieme hoogtepunt? Dat vond Van de Ven toch ook echt de stad, die al een ervaring an sich is, vertelt ze. “Maar vooral heb ik nieuwe inzichten gehad in wat ik wil mijn carrièrepad, onder andere omdat ik intensief heb kunnen sparren met anderen die in dezelfde levensfase zitten. Ik heb het gevoel dat ik een beter idee heb waar ik eigenlijk naartoe wil. Ik heb nieuwe energie, vrienden en positiviteit.”
Hoe ziet het programma eruit?
In het aanbod is voor ieder wat wils. Je kunt uit best veel verschillende programma’s kiezen in Barcelona en in Kaapstad. Tussen september en maart start elke maand weer een nieuw programma in Kaapstad, maar in de overige maanden in Barcelona.
Dat biedt flexibiliteit, fijn dus! Dan zijn er onder andere de programma’s future leaders track, insights & growth track en de NGO track, waarbij je bij die laatste dus bij twee lokale NGO’s aan de slag kunt.
Zo zorg je als millennial voor werkgeluk (ook als je géén motiverende manager hebt)
Er worden learn & share lunches georganiseerd, personal leaderships trainingen, outdoor bootcamps, je hebt toegang tot toffe co-work spots (zoals op een rooftop!) en nog veel meer. Dit is allemaal naast je eigen werk, dus dat kan je er gewoon naast blijven doen.
Heb je meer tijd vrij, dan kun je dat natuurlijk invullen zoals je zelf wilt of meer tijd besteden bij de NGO, waarbij je tot 32 uur per week kan helpen.
Voor de werkgevers is het aantrekkelijk
Er is dus ontzettend veel mogelijk. Voor freelancers én werknemers. In Barcelona en in Kaapstad. Naast je werk of tijdens je werk. Betaald door je opdrachtgever of zelf. Wait what? Yes, omdat het programma valt onder learning en development, omdat je immers aan je zelfontwikkeling werkt. Wat betekent dat deze uitgave voor een werkgever belastingtechnisch aantrekkelijk is. Just saying!
Benieuwd naar de verschillende programma’s, data en mogelijkheden? Bekijk hier de website van Sweet Spot Abroad.