Surfen het nieuwe yoga? Waarom de sport goed is voor je lichaam en geest
Bij surfen denk je misschien aan breed-geschouderde, gebruinde sportievelingen met lange blonde haren door de zon en het zoute water die moeiteloos op hun board over het water vliegen. Niets mis mee natuurlijk (sterker nog: best leuk om naar te kijken), maar waarschijnlijk denk je bij surfen niet direct aan mindfulness. Toch heeft de watersport meer weg van de mindful sport yoga, dan we wellicht denken.
Net als bij yoga, heb je bij surfen namelijk kracht nodig, een beetje skills (die bouw je op) en een flinke portie zelfreflectie bijvoorbeeld.
Surfen als mindful sport
Toegegeven: een home work-out yoga doe je een stuk makkelijker tussen de bedrijven door. In je yogabroek loop je waarschijnlijk toch al vaker wel dan niet als je thuis werkt.
Met een wetsuit werkt dat toch nét even anders. Je moet een zee vinden, weten wanneer er golven zijn, een board meenemen of huren en het riedeltje dan weer achterstevoren uitvoeren. Daar ben je wel even zoet mee en vergt wat meer handelingen dus.
Must read: Waarom surfen goed is voor je mentale gezondheid (aldus de wetenschap)
Maar dat zou niet moeten betekenen dat we de waarde van surfen minder zien, vertelt de CEO van Surfrider, Chad Nelson aan MindBodyBreen.
Volgens Nelson komt surfen met waardevolle voordelen die nog niet echt worden gewaardeerd. Zonde! Er zijn namelijk allerlei redenen waarom surfen goed is voor zowel de body, mind & soul.
Waarom surfen goed is voor mind, body & soul
Dit zijn volgens hem de redenen om vaker op een surfplank te staan:
1. Het is een van de moeilijkste sporten
Wie surft – of weleens een poging heeft gewaagd – kan het beamen: het is verdomde lastig. Heb je het eenmaal onder de knie, dan nog duurt het jáááren voor je beter wordt.
Ben je eenmaal beter, ook dan vergt het nog meer tijd, energie en discipline om het écht onder de knie te krijgen, de zee en golven te kunnen lezen en je vrij te kunnen manoeuvreren.
Over het peddelen, balanceren op een bewegend board en de intensiviteit en het gevaar van de zee nog niet eens gesproken. Met andere woorden: surfen is uitdagend.
2. Het zorgt voor een connectie met de natuur
Er zijn weinig andere sporten waarbij je zo één bent met de natuur. Je ligt letterlijk ín de oceaan als je surft. Je bent afhankelijk van de wind, de getijen en de zee.
Je kijkt heel goed naar de zee om te zien of er een golf aan komt en of je die eventueel kan berijden. Afhankelijk van waar je surft, kom je zeeschilpadden, dolfijnen, roggen, orka’s, zeehonden, walvissen, vissen en tja soms haaien tegen.
En het mooie is dat je met surfen het ecosysteem niet in de weg zit. Sterker nog: je bent meer verbonden met de oceaan dan ooit.
Ook lezen: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt
3. Surfen werkt meditatief
Surfen brengt je meer in het moment dan je in eerste instantie zou denken. Je bent gefocust op de zee, de golven, bungelt met je voeten in het water en als je een beetje gelukt hebt schijnt de zon op je bol. Dát gevoel, en dat er op dat moment even niets anders toe doet, is bijna niet uit leggen, al zeg ik het zelf.
Ook lezen: Zo kom je in de ‘flow’ (én waarom dat zo lekker is)
En dan lig je alleen nog maar in het water. Het moment van het surfen zelf, het balanceren op een board en meegaan met de flow van de golf, brengt je geest helemaal tot rust.
Hoofd leegmaken
“Als je eenmaal surft, beweeg je, pas je je aan en ga je mee met energie om je heen,” legt Nelson uit. Best mindful, als je het ons vraagt.
Overigens kan zo’n moment in het water ook voor veel zelfreflectie zorgen, omdat het dingen in perspectief zet. Hoe klein we zijn (net zoals meditatie dat kan doen) en hoe groot en krachtig de oceaan is. Surfen helpt je om uit te zoomen en je hoofd leeg te maken.
4. Het versterkt duurzame initiatieven
Het klinkt logisch, maar surfers hebben de oceaan nodig om te kunnen surfen. Dat is de reden dat veel watersporters en dus ook surfers zich inzetten voor een schone oceaan en gezonde ecosystemen in zee.
Vind je vast ook leuk: Dit Nederlandse surffestival gaat richting zero waste
Er zijn waarschijnlijk maar weinig surfers die in vervuilde, vol met plastic-drijvende oceanen willen surfen. Zo zijn er steeds meer beach clean-ups, bestaat er zelfs een Plastic Soup Surfer die surfboards bouwt van de plastic soep die ‘ie tegenkomt en een boel andere duurzame initiatieven.
5. Het zorgt voor een community
In elke sport heb je communities, en dat geldt ook voor surfen. Je verzamelt vanzelf mensen om je heen die dezelfde passie en interesse hebben in de sport als jij. Net zoals je yogi’s hebt, bestaan er ook surfer communities.
Dat geldt al helemaal op lokale surfspots. Communities en culturen verschillen per kustplaats(je), per werelddeel en per land. In Nederland zijn er ook heuse surfcommunities.
Wie weet ga je zo uiteindelijk met elkaar de strijd aan tegen klimaatverandering en oceaanvervuiling!
Surfen kan dus een geweldige manier zijn om je mentale, sociale en fysieke welzijn een flinke boost te geven. En als je op dit moment misschien niet in gelegenheid bent om de oceaan in te duiken, zijn er tóch genoeg andere toffe manieren om je steentje bij te dragen aan een schone oceaan.
Meer mindfulness?
- Mediteren niks voor jou? Zo kun je toch mindful zijn
- Zo blijf je mentaal sterk als je (tijdelijk) niet kunt sporten
- Waarom mindfulness goed is voor kinderen (en je er niet jong genoeg mee kunt beginnen)