Rosa Bertram
Rosa Bertram Duurzaamheid 26 jul 2022
Leestijd: 5 minuten

Hét duurzame festival met surf vibes dat je niet wilt missen deze zomer

Bij BEDROCK staan we voor een bewust, maar óók een gelukkig leven. En daar hoort natuurlijk op z\’n tijd – en al helemaal in de zomer – een dansje bij. Het liefst dansen we met de zon op onze bol en onze voetjes in het zand en de zee op steenworp afstand. Wist je dat dat gewoon kan aan de Nederlandse kust? En op een bijna zero waste festival?

In het national park de Kennermerduinen in Noord-Holland wordt dit jaar voor de 8ste keer surf festival Surfana georganiseerd, een zero-waste festival dat je – geloof ons – níét wilt missen.

Surfana: in de Hollandse duinen

Hoewel we in Nederland best goed zijn in festivals organiseren en daar zelfs internationaal om bekend staan, is Surfana voor Nederlandse begrippen best uniek in zijn soort. Waarom? Denk aan: b- (of nou ja: zee), natuur– en muziekliefhebbers die samenkomen om te dansen, te genieten van de zee, mindful en duurzame workshops en het lekkere vegetarische eten.

Da’s natuurlijk niet iets wat je je inbeeldt als je aan een Nederlands festival denkt. Toch bestaat die scene wel degelijk. En een muziekfestival in de duinen? Je begrijpt: daar tekenen wij wel voor.

Surfana Festival
Bron: JD Photography

Surfana festival

Surfana festival wordt al jaren georganiseerd door een grote surf community in Nederland, dat overigens ook een gelijknamige surfschool runt, retreats, reizen en surfkampen organiseert.

Toch is het festival meer dan alleen dat: “Als je veel tijd in de natuur doorbrengt, word je je bewust van zowel de kracht als de kwetsbaarheid ervan,” menen de oprichters. Dat is ook de reden dat Surfana het eerste zero waste festival werd van Nederland. En dat is nogal wat als je het ons vraagt.

Wat is een zero waste festival?

Wat is een zero waste of duurzaam festival überhaupt? Plastic bekers met bier en rond stampende mensen klinkt natuurlijk niet bepaald duurzaam of goed voor de omgeving. Los van het feit dat je als mens – hoe bewust je ook leeft – nou eenmaal een ecologische voetafdruk achterlaat, heb je wel invloed op hoevéél impact je maakt.

Waarom dansen de ultieme vorm van self-care is

Op het festival wordt daarom bijvoorbeeld gewerkt het simpele systeem van statiegeld (muntjes) voor je bekers, zijn alle bekers van hard (gerecycled) plastic en vind je er een heuse composteermachine (!) waar je hoogstpersoonlijk een kijkje kan komen nemen.

En public wordt het afval van het festival er gecomposteerd en zo weer omgezet tot nieuwe grondstof. Hoe tof?

Duurzaam festival: hoe dan?

Een zero waste festival, dat klinkt haast te mooi om waar te zijn. Helemaal zero waste is dan ook onmogelijk (dat leerden we zelf tijdens de Zero Waste Challenge), maar less waste wel. Het festival draait dit jaar geheel op groene energie en naar eigen zeggen op good vibes. Kijk, daar krijgen wij nou zin van om te dansen.

Zoals het bij de zero waste lifestyle werkt, werkt het op het festival ook: voorkomen is beter dan genezen. Om te voorkomen dat de composteermachine of andere recyclemethodes overuren draaien, wordt er in eerste instantie zo min mogelijk afval geproduceerd.

No plastic please

Hoe? Bijvoorbeeld door een ban op single use plastic en het decor dat gemaakt wordt van oude materialen gemaakt die volgend jaar ook nog mee kunnen. De podia zijn voornamelijk gemaakt van hout dat anders zou worden weggegooid en zélfs de Surfana-muntjes waarmee je je drankjes en eten betaalt, zijn gemaakt van gerecycled plastic of zijn nog van voorgaande jaren.

Surfen het nieuwe yoga? Waarom de sport goed is voor je lichaam en geest

 

Heb je tóch afval? Dan zijn er verschillende prullenbakken om je afval netjes in te scheiden, zodat het afval ook weer goed gerecycled kan worden. Dat geldt ook voor peuken, wie graag een sigaret opsteekt, krijgt op het festival eigen ‘zakasbak’ en kan ‘m op het festivalterrein daar netjes in uitdrukken.

En die peuken dan? Geloof het of niet, maar daar wordt een heus surfboard van gemaakt.

Duurzame workshops

Maar hoe maak je als festival nou nog minder impact en dan het liefst ook wanneer het festival weer voorbij is? Door een zaadje te planten op de lange termijn door bijvoorbeeld workshops te organiseren.

Op Surfana kan je daarom niet alleen workshops volgen van tantra tot Wim Hof of surfles, maar ook wildplukken of zero waste leven. Maar verwacht er ook clinics over de uitleg van dromen en gezond eten en feel good met Ayurveda.

Met andere woorden: een scala aan toffe workshops waar we nu al niet uit kunnen kiezen.

Surfana Festival
Bron: Surfana Festival

En het eten dan?

De voedselindustrie heeft een gigantische impact op de klimaatverandering. Zo staat de vlees- en zuivelindustrie op #1 als het gaat om de vervuiling van de aarde, wat onder andere komt door de CO2-uitstoot die vrijkomt tijdens het transport maar ook door alle processen die komen kijken bij het voeden van het vee.

Met een meer vegetarisch of plantaardig dieet draag je dus relatief makkelijk bij aan het terug dringen van de klimaatverandering. Hoe staat dat ervoor op dit groene festival?

De gigantische impact van ál die festivals (en hoe we dat kunnen verminderen)

 

De cateraars op het festival serveren stuk voor stuk vegetarische maaltijden en zijn zorgvuldig geslecteerd op hun duurzame missie én gebruiken composteerbare verpakkingen. Daar kan je tussen de optredens door dus met een gerust hart van genieten.

Dat er internationale toffe bands optreden en ‘s Nederlands nieuwste talenten zouden we bijna vergeten te melden, én er vrolijke discohits in de avond worden gedraaid én je er zo ongeveer alle vrolijke camperbusjes van het land samen ziet. Dus tja, je begrijpt: een beter festival om op te dansen na een tijd van bezinning kunnen we niet bedenken.

Zien we je daar?

Surfana Festival
9, 10, 11 september 2022
Camping de Lakens
Meer informatie o.a. over tickets vind je op de website.  Uitverkocht? Check dan Ticketswap!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️