Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 30 sep 2024
Leestijd: 3 minuten

Laura: ‘Ik slik supplementen voor het MTHFR-gen, ook wel het motherf*cker-gen’

De MTHFR-genmutatie wordt de laatste tijd steeds vaker besproken. In de media, maar ook onder mensen wordt het MTHFR-gen ook wel het ‘motherf*cker’-gen genoemd. Dit komt omdat het een complexe mutatie is die voor veel klachten kan zorgen. Laura slikt sinds kort supplementen omdat ze denkt dat ze het MTHFR-gen heeft.

Met BEDROCK deelt ze: “Ik was altijd vermoeid, had concentratieproblemen en andere vage klachten. Ik ben moeder van drie kinderen, dus even uitrusten en kijken of het overwaait, zit er niet in. Toen mijn vriend voor twee weken naar Bali zou reizen, zorgde dat voor lichtelijke paniek. Hij opperde toen dat ik maar eens het 5-MTHF (Methylfolaat) supplement, een krachtige en actieve vorm van foliumzuur, moest gaan slikken omdat ik waarschijnlijk het motherf*cker-gen heb. Toen ik de symptomen opzocht, herkende ik ze wel.”

MTHFR-gen

Dat er steeds meer aandacht komt MTHFR (methyleentetrahydrofolaatreductase) en het MTHFR-gen is niet vreemd. De afgelopen jaren is er steeds meer bekend geworden over de impact die MTHFR heeft op de gezondheid. Het MTHFR-gen beïnvloedt belangrijke processen rondom enzymwerking, de omzetting vitamines en het produceren van neurotransmitters. Er zijn twee varianten van het MTHFR-gen namelijk: de C677T-variant en de A1298C-variant.

Uit onderzoeken is gebleken dat 42 procent van de Europese bevolking met één of meerdere ongunstige kopieën van het gen te maken heeft. Dat is een fors aantal! De vage klachten die vroeger werden weggewuifd, worden nu toegeschoven aan het MTHFR-gen. Het gen dat de enzymactiviteit in het lichaam bepaalt. Dit is nodig om stoffen om te zetten in het lichaam, denk aan de omzetting van foliumzuur. Ook andere vitamines kunnen niet goed worden verwerkt in het lichaam, waardoor het gehalte in het bloed uiteindelijk te laag is. Je mist hierdoor belangrijke stofjes.

MTHFR-gen en foliumzuur

Het MTHFR-enzym zorgt voor de omzetting van folaat of foliumzuur. Wanneer dit niet goed gaat, dan ga je dat merken aan diverse klachten. Laura had na een longontsteking last van extreme vermoeidheid, maar toen de klachten niet minder werden, ging ze toch eens verder kijken. “Nu ik methylfolaat in combinatie met vitamine b12, slik, merk ik wel dat het beter gaat,” deelt ze met BEDROCK. “Ik kan mij beter concentreren, heb meer energie en voel me niet neerslachtig. Als ik het een dag niet slik, merk ik het verschil ook meteen.”

“En baat het niet, dan schaadt het niet. Het is natuurlijk niet bewezen dat ik het MTHFR-gen heb, maar veel signalen wijzen er wel op. Misschien dat ik het ooit laat testen, dat kan met een DNA-onderzoek. Dit zijn best kostbare onderzoeken die je zelf moet bekostigen. Daar wacht ik dus nog even mee.”

Klachten die passen bij het MTHFR-gen

Enkele klachten die passen bij het MTHFR-gen zijn:

  • Angst of depressieve gevoelens
  • Onverklaarbare vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Huidproblemen zoals eczeem
  • Moeite met afvalstoffen afvoeren
  • Disbalans in de hormoonhuishouding
  • Moeite met zwanger worden
  • Overgevoeligheid voor bepaalde cosmetica

Deze klachten zijn vervelend en passen behalve dan bij het MTHFR-gen, bij verschillende ziektebeelden. Mocht je last ervaren, raadpleeg dan altijd een arts. Zelf ‘dokteren’ met supplementen is natuurlijk geen probleem, maar je weet niet écht of het helpt. Daarvoor zijn medische kennis en onderzoek nodig.

Annemarie van BEDROCK probeerde Pranic Healing, een manier van helen met energie.

Supplementen onder de loep: veel soorten bevatten meer dan 50 procent vulstoffen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️