Wat is een supermaan en welke invloed heeft op je slaap?
Misschien heb je kracht van de volle maan de afgelopen dagen sterk gevoeld. Dat is niet zo gek, want de maan heeft een invloed op het water en wij zijn immers óók voor een groot deel gemaakt van water. Zo beïnvloedt de maan, en dan helemaal de supermaan, onder meer onze slaap. Wat is een supermaan precies en welke invloed heeft het op je slaap?
Heb je weleens het gevoel gehad dat je tijdens een volle maan onrustiger slaapt? Dan ben je zeker niet de enige. Inmiddels is namelijk de wetenschap er ook over uit: de volle maan beïnvloedt onze slaap. Hoe zit dat dan met de supermaan?
Wat is een supermaan?
De supermaan is een verschijnsel dat zo’n twee tot vier keer per jaar voorkomt. De maan lijkt dan ongeveer zeven procent groter dan normaal. Hoe dat kan? De maan is op dat moment ‘maar’ 357.000 kilometer van de aarde verwijderd, waar deze normaal wel 384.000 kilometer van de aarde vandaan is. Dat is dan ook meteen de reden waarom het licht van de maan tijdens een supermaan feller is. En ja, ook deze supermaan wordt vaak gelinkt aan een flink verstoorde nachtrust.
De supermaan en je biologische klok
De maan heeft namelijk een bijzondere invloed op de natuur: zo beïnvloedt de maan het ritme van de getijden, het gedrag van dieren en zelfs het plantenleven worden voor een deel gestuurd door de maan. Maar de effecten op de mens zijn nog minder duidelijk. Toch blijkt inmiddels uit wetenschappelijk onderzoek dat de volle maan, en vooral de supermaan, wel degelijk invloed kan hebben op je slaapcyclus. Hoe zit dat?
Tijdens een supermaan reflecteert de maan meer licht dan normaal gesproken, wat onze interne biologische klok, ook wel het circadiaans ritme genoemd, kan verstoren. Dat ritme wordt namelijk gestuurd door het natuurlijke licht. Hoe helderder het buiten is, hoe moeilijker het voor je lichaam is om de natuurlijke aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, op gang te krijgen. Dat is ook meteen waarom het kijken naar blauwe schermen tot laat in de avond het moeilijker maakt om in slaap te vallen.
Waarom slaap je slechter tijdens een supermaan?
Je voelt het misschien al aankomen, maar het licht van de volle maan kan het ‘s nachts lastiger maken om in slaap te vallen. Heb je te maken met een supermaan? Dan is het maanlicht dus nóg feller dan normaal gesproken tijdens een volle maan.
Daarnaast kun je tijdens een volle maan een soort overweldigd gevoel krijgen, zo ervaren veel mensen. Sommige mensen hebben rond de volle maan een lichte vorm van stress en voelen een soort opwinding, waardoor inslapen moeilijker wordt.
Wat kun je doen om beter te slapen?
Hoewel je de maan natuurlijk niet kunt dimmen, zijn er gelukkig wel manieren om de invloed van de volle maan of een supermaan te verminderen om toch een goede nachtrust te krijgen:
- Creëer een donkere slaapkamer: zorg ervoor dat je slaapkamer zo donker mogelijk is en doe de gordijnen dicht. Gebruik verduisterende gordijnen en draag eventueel een oogmasker om het maanlicht licht buiten te houden.
- Skip blauw licht. Het blauwe licht van schermen, zoals je telefoon of televisie, kan de melatonineproductie nog meer verstoren. Probeer minstens een uur voor het slapengaan niet meer naar schermen te kijken.
- Ontspan voor het slapen. Maak van je avondroutine een rustgevend ritueel. Denk aan een lekker kopje kruidenthee, ademhalingsoefeningen of een boek lezen in plaats van scrollen op social media.
De maan als reminder voor rust
Hoewel de supermaan je nachtrust kan beïnvloeden, is het tegelijk ook een mooie kans om eens stil te staan bij je slaapgewoontes. Zie het als een uitnodiging om bewuster om te gaan met rust vinden in de avonduurtjes.
Dus de volgende keer dat de supermaan aan de hemel staat, geniet dan van de prachtige lucht, maar zorg ook goed voor jezelf. Met deze handige aanpassingen kun je gelukkig tóch uitgerust wakker worden.
Voorkom dateblunders door de ‘ick’ te kennen van elk sterrenbeeld. Volgens de kosmos heeft dít sterrenbeeld het minste geluk in de liefde.
BEDROCK Volle Maan Meditatie met Josie Boog: meer zelfliefde en stilstaan bij wat jij nodig hebt