Subtiele tekenen die kunnen wijzen op een giftige relatie (aldus een psycholoog)
Tussen haat en liefde zit een dunne lijn, zegt men weleens. Waar je in de eerste maanden – of misschien wel jaren – tot over je oren verliefd bent op je partner, kan precies dezelfde persoon na de wittebroodsweken om het minste of geringste het bloed onder je nagels vandaan halen. Kritiek op elkaar hebben, kan natuurlijke geen kwaad (in tegendeel zelfs), maar wanneer moet je oppassen voor een giftige relatie?
In sommige relaties hebben de partners nu eenmaal een opvliegend karakter of is er zó veel gebeurd dat een onenigheid bijna altijd uitmondt in een discussie of ruzie.
Al deze kleine (onopgeloste) ruzies en patronen kunnen bij elkaar zorgen voor een giftige relatie. Klinisch psycholoog uit Perpetua Noa vertelt aan MindBodyGreen wanneer je te maken kan hebben met een giftige relatie.
Tekenen van een giftige relatie
Volgens Neo bestaan er namelijk 4 veelvoorkomende – maar subtiele – tekenen van een giftige relatie:
1. “Je bent gevoelig”
Opmerkingen als ‘je bent gevoelig’ in een discussie zijn een typisch voorbeeld van gaslighting (waarover we al eerder schreven op Bedrock). Het is een bekende vorm van manipulatie waarbij je de realiteit in twijfel gaat trekken.
Luister ook: Bedrock Talks: over verslaving, liefde en spiritualiteit met Jan Geurtz
Als iemand dit maar vaak genoeg tegen je zegt, kan je op een gegeven moment écht aan jezelf gaan twijfelen en de realiteit uit het oog verliezen.
2. “Ik ben ouder” of “ik ben meer ervaren”
Een ander signaal van een giftige relatie is volgens Neo, wanneer één van de partners zich altijd boven de ander plaatst in de relatie. Leeftijd of levenservaring kunnen de redenen zijn. Daarmee neemt de persoon in kwestie de ander minder of niet serieus en kan het de ander een afhankelijk gevoel bezorgen.
Ook lezen: Met deze lieve gebaren ga je weer terug naar de wittebroodsweken-fase van je relatie
Hierdoor kan je het contact met jezelf helemaal verliezen.
3. Het slachtoffer uithangen
Ook kan het voorkomen dat een van de partners zich vaak in een slachtoffer positie plaatst en gelooft dat zijn of haar eigen pijn belangrijker is dan die van de ander. Volgens Neo heb je dan te maken met een klassiek voorbeeld van narcisme.
4. Anderen niet ‘leuk’ vinden
Natuurlijk kan je niet met iedereen bevriend zijn, maar in een giftige relatie weerhoudt je partner je van het omgaan met anderen of bepaalde mensen, omdat hij of zij degene in kwestie niet ‘leuk’ vindt of niks mee heeft.
Vind je vast ook interessant: Bestaat liefde op het eerste gezicht echt? Dit is het antwoord
Het kan dan ook voorkomen dat je partner slecht gaat praten over je vrienden of familie en je zo onbewust isoleert. Het klinkt misschien alsof dit je nooit zal overkomen, maar wees er alert op als je relatie al enkele van deze slechte tekenen vertoont.
Als je één of meerdere van deze tekenen herkent in je relatie, betekent dat niet dat je relatie ten einde loopt of de ander een slecht persoon is. Zie het vooral als signalen om eens echt met elkaar (of misschien met een relatietherapeut erbij) in gesprek te gaan. En vergeet niet om áltijd trouw te blijven aan jezelf.
More relationships:
- Hoe de law of attraction kan helpen bij het vinden van een relatie
- Hoe ‘relatie mindfulness’ kan helpen om minder te ruziën met je partner
- 15 geboden voor een moderne liefdesrelatie