Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 6 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Stay calm… Rustig blijven in stressvolle momenten doe je zo

Van belangrijke meetings tot deadlines voor projecten en van ruzie met je partner tot geldzorgen. Vaak krijg je gedurende één week al meerdere stressvolle momenten voorgeschoteld. En hoewel er niets mis is met een beetje stress (dat helpt ons beter functioneren), zouden we het onszelf zo veel makkelijker maken als we in dit soort situaties rustig konden blijven.

Gelukkig is het met veel training zeker mogelijk om je stress te verminderen in stressvolle situaties.

Tips om stress te verminderen

We delen vier tips zodat je voortaan rustig kan blijven in dat soort situaties.

Wees je bewust van jouw perspectief

Stress en zorgen worden bepaald door onze eigen perceptie van situaties en gebeurtenissen, benadrukt Leo Babauta op zijn blog Zen Habits. Think about it: hoe vaak heb jij je zorgen gemaakt om een situatie die later helemaal niet zo bleek uit te pakken? Hetgeen waar jij stress van krijgt is niet de situatie zelf, maar jouw perspectief op de situatie.

Hoe werkt dit in de praktijk? Een voorbeeld. Stel dat je een fout maakt. Dan is het heel makkelijk om in de stress te schieten, ervan uit te gaan dat jouw manager boos wordt en te denken dat ‘alles fout gaat’.

Deze nieuwe kijk op falen gaat je leven een stuk makkelijker maken

Herkenbaar? Dan is het goed om je eigen perceptie van situaties en gebeurtenissen los te laten. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar deze twee dingen kunnen daarbij helpen:

  • Vraag jezelf af waarom je nou precies stress ervaart. Wat gaat er fout of wat lukt er niet? Zeker als je gauw in termen als ‘Alles gaat fout’ of ‘Niets lukt’ denkt, zal je zien dat dit wel meevalt wanneer je daadwerkelijk opnoemt wat er fout gaat.
  • Oefen, oefen en oefen nog meer om je eigen perceptie los te laten (bewustwording is daarbij een hele belangrijke stap) en jezelf te dwingen meer in het hier en nu te zijn. De volgende tip gaat daarbij helpen.

Adem rustig

Een manier om jezelf te dwingen meer in het hier en nu te zijn, is volgens Leo Babauta om rustig te ademen en zo je lichaam te relaxen. Wees je de volgende keer bewust van het feit dat je je zorgen maakt om jouw perceptie en adem vervolgens diep in en uit. Relax daarna je kaak, je spieren in je buik en de rest van je lichaam.

De wetenschap bewijst: ademhaling kan je stresslevel beïnvloeden

Wanneer je dit vaker gaat doen, wordt dit een handig hulpmiddel dat je kunt gebruiken in stressvolle situaties. Als je een moeilijk gesprek aangaat, een drukke dag tegemoet gaat of een tegenslag hebt, kun je jouw focus van wat er allemaal fout gaat verleggen naar je adem en het relaxen van je lichaam.

Relativeren

Zelf ben ik dan geen zenleerling zoals Leo Babauta, maar ik ben wel van nature een worst case scenario-denker en ik kan de tip delen die voor mij een groot verschil heeft gemaakt. Sinds ik ben gaan opschrijven wat ik denk dat de uitkomst van een situatie zal zijn en wat de uiteindelijke situatie achteraf blijkt te zijn, is het veel makkelijker voor mij om kalm te blijven als ik stress ervaar.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 
Een bericht gedeeld door Bedrock Magazine (@bedrockmagazine)

Dat komt door twee dingen: allereerst kun je jouw stress en zorgen veel beter relativeren als je ze op papier zet. Een zorg kan in je hoofd best legit lijken. Maar als je het daadwerkelijk opschrijft, zie je vaak in hoe belachelijk je gedachte eigenlijk is.

Daarnaast word je door deze tip elke keer met de neus op de feiten gedrukt dat je mind uitgaat van het negatieve, terwijl dat meestal helemaal niet de werkelijke situatie is.

Dankbaarheid

Cortisol is een hormoon dat vrijkomt als je stress ervaart. Het niveau aan cortisol in je lichaam kun je onder andere verlagen door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen te doen of voldoende te slapen. Maar een andere manier om je stress te verlagen is door dankbaar te zijn voor wat je hebt.

Een spoedcursus in stress: zo verlaag je het stresshormoon cortisol

Uit onderzoek dat werd uitgevoerd aan de Universiteit van Californië bleek dat mensen die dankbaar zijn een beter humeur, meer energie en zelfs een betere fysieke gezondheid hebben. De lagere cortisolniveaus zullen hierbij een belangrijke rol spelen.

Dankbaarheid kun je implementeren in je leven door ‘s ochtends of ‘s avonds een momentje te pakken waarop je opschrijft waar je dankbaar voor bent. Maar je kunt dit ook gebruiken in stressvolle situaties.

Sta je op het punt om een presentatie te geven of een belangrijke meeting te geven? Wees dankbaar voor de kans die je hebt gekregen. Door veel te trainen kun je je mindset veranderen van ‘dit is eng en stressvol’, naar ‘wat een geweldige kans heb ik gekregen, dit is fantastisch’.

Feeling stressed? 5 manieren om lichamelijke spanning kwijt te raken

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️