Stress van je telefoon? Een neurowetenschapper legt uit waar het vandaan komt (én hoe je er vanaf komt)
Een stortvloed aan appjes, een oneindige stroom aan pushberichten en tel daar ook nog maar tientallen rode bolletjes in je mailbox bij op: het bijhouden van je mobiele telefoon gaat niet over rozen. En hoewel dit apparaatje op sommige momenten onze beste vriend is, kan een telefoon ook enorme stress opleveren. Word jij af en toe helemaal knettergek van je telefoon? Dan is het misschien tijd voor een flinke adempauze.
In paniek raken omdat je batterij bijna leeg is, denken dat je telefoon overgaat terwijl hij rustig in je broekzak zit: als je dit herkent is de kans groot dat je weleens telefoonstress ervaart. Een neurowetenschapper legt uit waar dit vandaan komt en deelt een aantal tips over hoe we hier vanaf komen.
Telefoonstress
Hoewel telefoonstress op het eerste gezicht alleen een beetje vervelend en vrij onschuldig lijkt, is het op de lange termijn iets wat je graag wilt voorkomen. Telefoonstress of een telefoonverslaving kan namelijk zorgen voor een verhoogde bloeddruk en hartslag en kan ons in sommige gevallen zelfs ziek maken.
Het is daarom goed om weer even op adem te komen als je doorhebt dat je stress krijgt van je telefoon. Wil je de controle weer zelf in de hand hebben? Dan is het goed om eerst uit te zoeken waar telefoonstress vandaan komt.
FOMO (Fear of missing out)
Telefoonstress is vaak te herleiden naar één simpele oorzaak: fomo, oftewel the fear of missing out. Als we onze telefoon niet bij ons hebben, zijn we vaak bang om allerlei dingen te missen.
Dit vind je vast ook interessant: Waarom jouw telefoon je leven verwoest
Zo weten we zonder telefoon niet alleen of we een belletje of appje missen, maar lopen we ook nog eens de kans om een uitnodiging over het hoofd te zien, doordat bijna alles tegenwoordig online wordt gedaan.
Neurowetenschapper Erik Schoppen bevestigt onze fear of missing out als een belangrijke oorzaak voor telefoonstress. Hij onderzocht ook wat telefoonstress zowel fysiek als mentaal met ons kan doen.
Wetenschappelijke informatie
In deze videos legt Schoppen uit dat in onze huidige tijd ons brein inmiddels zo geconditioneerd is dat we de telefoon zijn gaan zien als een hulpmiddel om te overleven. Denk maar eens aan een nieuwe melding: doordat een pushbericht ons op de hoogte stelt van activiteit, hebben we onszelf aangeleerd hierop te reageren.
Een pushbericht staat in dit geval gelijk aan aandacht, waardoor er signaalstofjes als dopamine, adrenaline en endorfine worden aangemaakt in onze hersenen die niet alleen verslavend kunnen werken maar ook heel veel stress op kunnen leveren.
We krijgen namelijk niet alleen het idee dat we direct moeten reageren, maar zijn bang voor negatieve berichten wat (onbewust) tot angst en onrust kan leiden én de overload aan informatie kan ons langzaam tot waanzijn drijven: hallo, telefoonstress!
Tips bij telefoonstress
Gelukkig is telefoonstress ook weer af te leren, stelt Schoppen. Wil je weten hoe je dit het beste aan kan pakken? We zetten de 5 beste tips op een rij:
Zet je notificaties uit
Is het echt nodig om van 10 verschillende apps en 5 verschillende groepschats meldingen te krijgen? Scroll eens kritisch door je notificatiecentrum en zet uit wat je niet belangrijk vindt.
Op deze manier krijg je minder meldingen en word je een stuk minder snel en vaak afgeleid door je telefoon. Zo gaat niet alleen de batterij van je telefoon langer mee, maar ook je eigen batterijtje! Je verhoogt namelijk je concentratievermogen en vermindert je stress.
Must read: 6 mentale hacks om met stress te kunnen omgaan
Kies de momenten waarop je online gaat
Spreek met jezelf bepaalde momenten per dag af waarop je je telefoon even checkt. Stel bijvoorbeeld 2 keer per dag een moment in dat je je mails (op je telefoon) bekijkt en las een momentje in om een hele rits appjes te versturen.
Zo wordt je telefoon gebruiken weer een single-task en raak je minder snel afgeleid door pushberichten dwars door andere bezigheden heen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je een telefoontje tussendoor niet aan kan nemen, maar het voorkomt wel tussendoor onnodig (lees: doelloos) scrollen.
Deel met je omgeving dat je een tijdje beperkt (of helemaal niet) je telefoon gebruikt
Is je telefoon bijna leeg? Deel dit dan – wanneer het nog kan – met je belangrijkste contacten. Op deze manier hoeven zij zich geen zorgen te maken als je even niet reageert en krijg je zelf ook een stuk meer rust.
Je hoeft nu namelijk niet als een gek op zoek naar een stopcontact en je hoeft je niet – dit hoeft overigens nooit – schuldig te voelen als je niet meteen reageert. Hierdoor kan je ook veel bewuster kan genieten van een rustmomentje van je telefoon.
Ook lezen: Ja ik zag je bericht, en nee ik reageer nog even niet
Laat je niet meeslepen bij een sociale hype
Telefoonstress is een breed begrip. Je kan dit niet alleen krijgen door inkomende berichtjes en notificaties of wanneer je al 4 uur lang niks gepost hebt, maar ook doordat je constante druk voelt om mee te gaan met de nieuwste modellen en technologische snufjes.
Het advies van Schoppen luidt hierbij: laat je niet meeslepen bij een sociale hype. Het is echt niet altijd nodig om elk uur wat te posten of te delen wat jij op een dag uitvoert en zeker niet nodig om elk jaar een nieuw model telefoon aan te schaffen.
De waarde van je telefoon zit namelijk vaak niet in allerlei technologische snufjes of het strakke design, maar zit ‘m in de waarde van je sociale data zoals contacten, foto’s en notities.
Zoek fysiek contact op
De laatste tip is: zoek bewust fysiek contact op. We hebben allemaal behoefte aan sociaal contact maar doordat alles tegenwoordig online gaat, zien we elkaar een stuk minder.
Krijg je stress omdat iemand even niet reageert op een berichtje of heb je het gevoel dat je nodig met iemand moet bij praten? Zoek diegene dan weer eens op in het echt!
Meer lezen over stress?
- Verslaafd aan stress? 5 natuurlijke manieren om af te kicken
- Feeling stressed? Deze impact heeft stress op je spijsvertering
- 6 mentale hacks om met stress te kunnen omgaan