Stress? Zo creëer je meer rust en balans
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F10%2FMesolotte-fotootje-e1729167756597.jpg)
Raak je snel geïrriteerd? Bijvoorbeeld van een kind dat huilt, felle lichten, mensen die toeteren? Dit kan erop wijzen dat je iets meer stress ervaart dan je zou willen. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van stress: wat gebeurt er in het lichaam? En hoe kun je je lichaam ondersteunen met voeding en supplementen in stressvollere periodes?
Mijn naam is Lotte aan de Stegge en ik ben meso-voedingscoach. Dit betekent dat ik mensen begeleid in het vinden van een passend voedings- en leefstijlpatroon. In mijn praktijk MesoLotte zie ik vrouwen die allerlei diëten geprobeerd hebben, maar niet van hun klachten afkomen óf dit voedingspatroon niet blijvend volhouden (vaak omdat het niet bij ze past!). Mijn adviezen zijn gebaseerd op een mix tussen westerse wetenschap en oosterse wijsheden, zoals Ayurveda en Traditionele Chinese Geneeskunde.
Wat is stress?
Het lichaam kent twee “standen”. Deze standen worden aangestuurd door ons autonome zenuwstelsel: het sympathisch systeem zet je aan tot actie, terwijl het parasympathisch systeem juist zorgt voor rust en herstel.
- Sympathisch systeem, “fight, flight or freeze”: het lichaam komt in de actiestand. Het focust zich op een taak die op dat moment belangrijk is en waar alle aandacht naartoe moet gaan (deadline, sporten, gevaarlijke situatie). Het hart gaat sneller kloppen en adrenaline en/of cortisol stijgen. Om te overleven zijn andere systemen minder belangrijk, zo gaat er bijvoorbeeld minder aandacht naar de spijsvertering (hallo spijsverteringsklachten!).
- Parasympathisch systeem, “rest and digest”: de naam zegt het al, dit systeem wordt geactiveerd wanneer we geen stress hebben en in rust zijn. Je lichaam krijgt de tijd om te herstellen, voeding beter te verteren én kan bijvoorbeeld ook meer energie geven aan onze voortplantingsorganen.
Als je in balans bent wissel je de hele dag tussen deze twee standen. Wat ik zie in de praktijk? Veel mensen leven vooral in de stand “fight or flight”. Dit is ook niet gek. Mensen staan altijd “aan”. De rustmomenten bestaan tegenwoordig uit scrollen door Instagram en… I hate to break it to you: dit is geen rust.
Mijn hoofdboodschap: stress is niet de boosdoener, de afwezigheid van rust wel.
Mijn tips om meer balans te creëren
Tip 1: 3 voedings-uitgangspunten
Voeding is heel persoonlijk. Wel wil ik drie uitgangspunten meegeven, die voor (bijna) iedereen gelden:
Smerende voeding is goed
Hiermee bedoel ik dat er voldoende vocht of gezonde vetten inzit. Dit ondersteunt de spijsvertering en voorkomt uitdroging van weefsels. Denk hierbij aan havermout met een klontje boter (en jouw lievelingstoppings), een gevulde soep, stoofpotjes, ei met avocado. Wat bedoel ik hier niet mee? Denk aan crackers, rijstwafels, salades en rauwe groenten.
Vermijd prikkelende voeding
Wat prikkelend is, verschilt per persoon. Daarom is het goed om dit voor jezelf uit te testen en even bewust te voelen hoe je lichaam voelt na het eten of drinken hiervan. Voeding die voor mensen prikkelend kunnen zijn: koffie, gluten, suiker, alcohol, rauwe tomaat, scherpe specerijen, ui en knoflook.
Warmte is goed
Warmte geeft meer energie dan kou. Eet dus zo min mogelijk voeding uit de ijskast tijdens stressvolle perioden (eigenlijk raad ik dit altijd aan). Ook warme dranken zijn fijner voor je lichaam: dus drink je water (lauw)warm. En drink genoeg natuurlijk! Ik houd hierbij 1,5 liter per dag aan – en hiermee bedoel ik alleen water en geen andere dranken.
Tip 2: Plan je rustmomenten in
Momenten voor jezelf zijn minstens zo belangrijk als andere to do’s. Bewust even afschakelen op de dag (en daar dus tijd voor maken!) zorgt ervoor dat je lichaam in de rust-en-herstelstand komt en als je dit standaard doet zul je hier de vruchten van plukken. Uiteindelijk zorgt dit voor meer energie en balans gedurende de dag. Wat kun je “doen” tijdens deze rustmomenten? Denk aan:
- Wandeling maken (buiten, liefst in de natuur)
- Mediteren
- Yin yoga
- Ademhalingsoefeningen
- … en nog veel meer!
Klaar voor verandering?
Wil jij deze tips echt integreren in jouw dagelijks leven – op een manier die past bij jouw lichaam en behoeften? Als meso-voedingscoach help ik je graag om jouw voedings- en leefstijlpatroon in balans te brengen. Ik doe dit met 1:1 begeleiding én ik organiseer een paar keer per jaar een groepsprogramma: van stress naar balans. Meer informatie over mijn praktijk vind je op: www.mesolotte.nl.
Alles over mindfulness
- Lees ook alles over mindful masturberen.
- Mindful hardlopen of joggen doe je zo.
- Mindfulness en meditatie: wat is het verschil?
- Wat is mindfulness en hoe word je er goed in?