Stress-eten: zo’n 28 procent heeft er last van en zo herken je het
Iedereen ervaart wel eens stress en iedereen gaat daar op zijn eigen manier mee om. Zo’n 28 procent van de jongeren eet meer of minder wanneer ze stress ervaren. Een stressvolle werk- of thuissituatie is een van de eerste tekenen van stress-eten.
Vrouwen ervaren eerder dat ze meer eten met als trigger een emotionele ervaring. Voor sommige kan stress-eten een onderdeel worden van de dagelijkse routine. Het verbaast ons niet, het zijn een paar stressvolle jaren geweest.
Wat is stress-eten?
Heb jij ooit een hele zak chips of een hele cake gegeten zonder dat je er echt bij stil stond? Was dit omdat je stress had? Dan spreken we van stress-eten. Wanneer je stress hebt, probeer je dit misschien te compenseren door te gaan eten. Stoppen met stress-eten is moeilijker dan je denkt. Wanneer we stress-eten, is onze honger namelijk nooit volledig opgelost.
Heb jij na een drukke werkdag een zak chips opengetrokken of een chocoladereep uit de kast gehaald na ruzie met jouw partner? Dit zijn allemaal tekenen van stress-eten.
We moeten het alleen niet verwarren met onschuldig snacken, want soms hebben we gewoon zin om een zak chips open te maken. Wat vooral het verschil maakt is dat je naar eten grijpt uit stress of door andere emoties, een gevoel dat je niet kunt stoppen. Je gebruikt eten als coping mechanisme.
Hoe identificeer je stress-eten?
Er is natuurlijk altijd een mogelijkheid om te stoppen met stress-eten. Hiervoor is het vooral belangrijk dat je weet welke emoties jou triggeren om te willen eten. Dit zijn drie mogelijke triggers van stress-eten.
1. Je voelt je boos of angstig
Wanneer je boos of bang bent kan dit leiden tot stress-eten. Heb je een grote deadline? Laptop op je schoot, snacks ernaast en hard werken om die deadline te halen. Gebruik jij in zulke situaties eten om jezelf te kalmeren? Dan doe je aan stress-eten.
Bij vrouwen komt het vaak voor dat ze gaan eten om zichzelf te kalmeren. Dit komt omdat ze zich onveilig voelen om woede of frustraties te uiten. Chips is hierbij de meest voorkomende snack. Je produceert wanneer je boos of angstig bent veel cortisol, dit zorgt ervoor dat je zin krijgt in zoute snacks.
Wat kunnen we in zulke situaties doen? Als je op voelt komen dat je gaat eten door stress, begin dan met het drinken van een glas water. Dit helpt vaak om de honger te stillen. Heb je dan nog trek? Probeer in plaats van die zak chips een gezondere snack te nemen.
2. Je voelt je emotioneel
Je kan stress-eten wanneer je je verdrietig voelt, maar ook wanneer je blij of gelukkig bent. Misschien voelt het soms alsof je geen controle hebt en je hebt zin in koolhydraten. Dit produceert serotonine, dit is een hormoon dat je humeur verbetert en een kalmerend effect heeft. Heb je hier teveel van? Dan kan je stemming erg schommelen en ga je weer opzoek naar koolhydraten om je humeur te verbeteren.
In plaats van jezelf te troosten met eten kun je vijf dingen verzinnen die je als beloning kunt gebruiken die niet met eten te maken hebben. Neem er wel de tijd voor en doe het niet te overhaast. Het kost waarschijnlijk wat meer tijd dan het eten van snacks.
3. Je komt slaap tekort
Je bent pro geworden in het leven op maar een paar uur slaap. Je hebt cafeïne en suiker nodig om de dag door te komen met als gevolg dat je ‘s avonds wakker ligt. Je leeft op de automatische piloot en hierdoor mis je de symptomen van stress-eten.
Door een gebrek aan slaap wordt het insulinegehalte verstoord. De hersenen zijn grote glucoseconsumenten. Hierdoor heb je extra cafeïne en suiker nodig om je te kunnen concentreren. Breng daarom je eetpatroon in kaart. Wat is de reden dat je een gebrek aan slaap hebt? Houd bij wat je per dag eet en kijk naar hoe je je voelt op het moment dat je een snack wilt eten.
Iedereen is lyrisch over Pink Noise, maar helpt dit ook echt bij het slapen?