Dit is wat je moet weten over (omgaan met) stress
We hebben allemaal wel ‘s stress. Dat is niet erg, want stress is in zekere mate ook goed voor je. Van een gezonde spanning en een beetje stress worden we scherp, verbetert ons geheugen en worden we meer gefocust, zegt GGZ. Maar wat doe je als het teveel wordt en je er fysieke of mentale klachten door krijgt?
Dit is wat je moet weten over (omgaan met) stress.
Alles over stress
Zoals we al aangaven, zorgt stress ervoor dat je beter gaat presteren. Sterker nog: een beetje stress helpt je om lekker in de flow te komen tijdens het werken of studeren. Dit noemen we positieve stress, oftewel eustress. Af en toe een stressmomentje is juist goed voor je!
Dit is bijvoorbeeld de stress die we ervaren als we tegen een deadline aanwerken en daardoor lekker gefocust raken, omdat we het af willen maken. Psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi legt dit uit in zijn – inmiddels al 11 jaar oude – TED Talk ‘Flow, the secret to happiness’.
Lees ook: Een spoedcursus in stress: zo verlaag je het stresshormoon cortisol
Gelukkig is Mihaly Csikszentmihalyi niet de enige die onderzoek doet naar de invloed van en omgaan met stress. De TED Talk van Kelly McGonigal laat namelijk zien dat je jouw stress niet moet zien als een vijand, maar als een vriend.
Ook stressoloog Jurgen Spelbos is het daarmee eens. Volgens hem bekijken we stress verkeerd, maar daar kunnen we ook iets aan doen.
Stress is dus niet alleen kommer en kwel, hoewel je wel vaak negatieve associaties met het woord hebt als je het hoort.
Maar toch zijn ook die negatieve associaties terecht. Als het teveel wordt, ontstaan er fysieke en mentale stressklachten – zoals slaapproblemen en hoofdpijn, maar ook prikkelbaarheid.
En helaas ben je niet de enige die met de symptomen zit, want stress heeft ook invloed op de mensen om je heen.
Stress symptomen
Als je bloot wordt gesteld aan langdurig en veel stress, kunnen er klachten ontstaan. Zowel fysiek als mentaal kan je last krijgen van verschillende symptomen.
- Dit zijn de fysieke symptomen die wijzen op teveel stress
- Vrees je voor een burn-out? Deze 7 stress-symptomen kun je dan maar beter niet negeren
- Ook interessant: stress kan ervoor zorgen dat je minder voedingsstoffen opneemt
Pas je niet op en, dan kan stress op de lange termijn leiden tot depressiviteit, onrust, vermoeidheid. Het uit zich fysiek in rug- en nekklachten, pijnlijke schouders, problemen met je maag- en spijsvertering, onverklaarbare pijntjes en chronische pijnen.
Stress verminderen
Wist je dat je stress zelf redelijk makkelijk kunt verminderen? Gelukkig heb je het zelf in de hand en kan je dagelijks iets doen om jouw stressgevoelens te verminderen. Deze 4 dagelijkse routines helpen je aantoonbaar om relaxter te worden.
Ook leggen we je uit hoe je beter kunt omgaan met stressgevoelens. Het is belangrijk om het stresshormoon cortisol te verminderen, wij geven handige tips om dat aan te pakken.
Je kunt aan mindfulness doen of een goed boek lezen, maar ook de natuur in gaan. Leuke bijkomstigheid: je hoeft er niet eens ver van huis voor te gaan. Lekker ploeteren in je moestuin werkt evengoed.
Er wordt ook vaak gedacht dat je simpelweg wat gas terug moet doen. In zekere zin is dat ook waar, maar onthaasting is niet het antwoord op burn-outs en stress. De manier waarop jij je tot de wereld verhoudt wel.
Heb je een stress-aanval op werk? Een fijne ademhalingsoefening werkt dan goed. We hebben 5 fijne yoga en ademhalingsoefeningen voor als je gestresst bent op werk. Ook
Ook een boek lezen kan helpen om jouw gevoelens van stress te verminderen.
Iedereen heeft stress
En keep in mind: stress bestaat voor iedereen. Of het nu keuzestress is, het moeten behalen van een strakke deadline of een baas die je opjut.
Ik ken geen mens die nooit stress ervaart. Een stressvrij leven klinkt heerlijk, maar is helaas voor niemand weggelegd. Zélfs niet voor die ene vriendin die haar zaakjes altijd zo perfect op orde heeft. De oplossing? Leer relativeren.
Luister de nieuwste Bedrock Talks over stress: Bedrock Talks: hoe blijf je stress de baas? Stress-expert Thijs Launspach legt uit