Hoe je met storytelling jezelf beter kan leren kennen
Bij storytelling denken we meestal aan reclamemakers, die de droge kost van commerciële klanten op een creatieve manier willen presenteren. Maar wist je dat je met storytelling ook meer richting kan geven aan je leven? Dat het je kan helpen om jezelf beter te leren kennen en dat je daarmee je mentale veerkracht kan vergroten?
Zeker in tijden van verandering, zoals een crisis, een burn-out, het einde van een relatie of het verlies van een baan, kan de storytelling-methode betekenis geven, waardoor je meer grip krijgt op je leven.
Hoe het werkt
Als je begint met het maken van een grote puzzel, dan ga je als eerste op zoek naar de hoekjes, toch? Het voelt namelijk heel fijn als die alvast op hun plek liggen. Ook al zijn het er maar 4, het geeft overzicht. En houvast. Vervolgens doe je de randjes en wordt de afbeelding langzaam meer zichtbaar.
Zo werkt het ook met storytelling. Het is zoeken naar een begin dat houvast biedt, waarna je de losse fragmenten kunt samenvoegen tot een samenhangend geheel. Terugkijkend maak je goede en slechte keuzes en de optelsom vertelt jouw verhaal. Door daar bewust mee bezig te zijn, ontstaat er structuur en betekenis, die kunnen helpen je leven vorm te geven.
Jezelf beter leren kennen
Op basis van een gestructureerde analyse van je herinneringen, leer je meer inzicht te krijgen in wie je zelf bent. Waarin excelleer je? Wat zijn de lastige karaktereigenschappen, waar je steeds maar weer tegenaan loopt? Waarin zijn je krachten en zwaktes geworteld? En hoe heb je toch een weg gevonden om ermee om te gaan?
Hoe je met een familieopstelling antwoord kunt krijgen op levensvragen
Kortom, wat is het verhaal van jouw leven tot op dit moment? Je zult al snel merken dat het vergrote zelfinzicht dat hieruit voortvloeit, een stevige basis legt om verhalen over je toekomst op te baseren. Want iedereen heeft dromen. Een stevige verankering in wie je bent en een goed onderbouwde kennis van jezelf zullen je helpen om deze dromen te vervullen.
Storysharing
Iemand die hier al zijn hele leven mee werkt, is Arjen Barel. Hij is storytelling coach en directeur van het Storytelling Centre in Amsterdam. In zijn centrum kun je onder andere trainingen volgen om te leren hoe je je eigen verhaal kunt gebruiken om steviger in je schoenen te staan. Het omgaan met onzekerheid komt regelmatig terug, als een voorwaarde om grip op je leven te krijgen of houden.
Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet onmiddellijk omvalt, als je voelt dat je leven een beetje wankelt? Arjen: “Luister naar je eigen verhaal, maar ook naar verhalen van anderen. Want storytelling of, zoals we het ook steeds vaker noemen, ‘storysharing’ draagt bij aan meer begrip voor een ander, meer kennis over jezelf en je eigen drijfveren.”
Fundering voor de toekomst
In plaats van een training volgen, kun je ook zelf aan de slag met zijn onlangs verschenen boek Sterker staan met je eigen verhaal. Hierin leer je hoe je inzicht krijgt in de betekenis van elke gebeurtenis of situatie in je leven. Door – op basis van herinneringen – zowel aan eigen verhalen te werken als naar de verhalen van anderen te luisteren, leer je hoe je eigen levensverhaal de fundering kan worden voor het heden en de toekomst.
https://www.bedrock.nl/4-tips-overtuigender-overkomen/
Arjen begeleidt je daarin en geeft je handvatten om dit zelfonderzoek op een gestructureerde manier aan te pakken. Daarin is ook aandacht voor de ander, de luisteraar en hoe deze persoon je kan helpen in het vinden van je eigen verhaal. Arjen helpt al jarenlang leden van minderheden en mensen met een migratieachtergrond. Zijn storytelling-methode is daardoor doorleefd en oprecht.
Tegenslagen zijn essentieel
Een happy end is namelijk niet vanzelfsprekend en tegenslag is een essentieel onderdeel van een goed verhaal. Als dat je uitgangspunt is, ligt tevredenheid vaak binnen handbereik. Dit leidt tot een flexibiliteit, die je meer controle geeft over alle onzekerheden die het verloop van je leven kenmerken. En misschien ook wel zo mooi maken.