Dit gebeurt er met je lichaam en de wereld als je stopt met vlees eten
Steeds meer mensen kiezen ervoor om vegetariër te worden of in ieder geval minder vlees te eten. Deze keuze kan voortkomen uit gezondheidsoverwegingen, omdat er steeds meer bekend wordt over het dierenleed in de bio-industrie of omdat je simpelweg niet van vlees houdt. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk als je stopt met vlees eten? Wat voor effect heeft het op je lichaam en op de wereld om ons heen? Volgens gezondheidscoach, arts in opleiding tot cardioloog en onderzoeker, Remko Kuipers, zouden we juist wel vlees moeten eten. Terwijl de Deense tv-chef Trine Hahnemann mensen juist aanspoort om vegetariër te worden.
Stoppen met vlees: lichamelijke voordelen
Vermindert ontstekingen
Vlees (en dan voornamelijk rood vlees) vergroot de kans op langdurige chronische ontstekingen die o.a. auto-imuunziekten, beroertes, diabetes en hartaanvallen kunnen veroorzaken. Plantaardige voeding werkt daarentegen van nature ontstekingsremmend, omdat deze rijk is aan vezels, antioxidanten en andere belangrijke nutriënten.
Verlaagt cholesterol
Vlees staat bekend om zijn hoge concentratie verzadigde vetten en slecht cholesterol (LDL). Dit zorgt voor het dichtslibben van de bloedvaten, wat weer zorgt voor hart- en vaatziekten. Deze ziekten zijn op dit moment doodsoorzaak nummer één in Nederland. Daarnaast tonen studies keer op keer aan, dat wanneer mensen vegetarisch gaan eten, er een cholesterolniveau daling tot wel 35 procent kan optreden.
Dit vind je misschien ook interessant: Cholesterol – wat is dat nou? Een duidelijke uitleg
Verbetert gezondheid microbioom
Ons microbioom bestaat uit een massa goede bacteriën, die onder andere in je darmen leven. De gezondheid ervan is essentieel voor je lichaam. Het heeft invloed op je imuunsysteem, het ontwikkelen van je hersenen en het verteren van je eten. De vezels in plantaardige voeding bevorderen de groei van gezonde bacteriën in onze darmen. Vezelarme-diëten (waarbij veel zuivelproducten, eieren en vlees wordt geconsumeerd) kunnen de groei van ziekteverwekkende bacteriën juist bevorderen.
Vermindert kans op diabetes type 2
Dierlijke proteïne, en dan vooral rood en bewerkt vlees, verhoogt het risico op diabetes type 2. Dit komt doordat dierlijk vet, dierlijk (haem) ijzer en nitraat conserveringsmiddelen in dit soort vlees de alvleeskliercellen kunnen beschadigen, ontstekingen kunnen verergeren, kunnen leiden tot gewichtstoename en de insuline werking in de war kunnen schoppen.
Wanneer je vlees gaat vermijden en dit zou vervangen door onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen verlaag je niet alleen de kans op diabetes type 2, het schijnt zelfs zo te zijn dat een plantaardig dieet waarbij je veel onbewerkte volkoren granen eet de klachten van diabetes type 2 kunnen verminderen en het op den duur zelfs kan verdwijnen.
Verlaagt kans op darmkanker
De Wereldgezondheidsorganisatie baarde vorig jaar opzien door rood vlees op de lijst met kankerverwekkende middelen te plaatsen – naast alcohol en tabak. Later werd dat gerelativeerd, maar toch blijft ons dieet verreweg de nummer één veroorzaker van kanker.
Mensen die dagelijks veel vleeswaren en rood vlees eten, lopen een verhoogde kans (tot wel 50 procent) op dikke darmkanker. Bij het eten van een dagelijks stukje vlees zijn de gevolgen wat minder, maar ook nog aanzienlijk. In Nederland behoort darmkanker tot de top drie meest voorkomende ziektes.
Must read: Jelle genas op z’n 26e voor de tweede keer van kanker en dit is zijn boodschap aan de wereld
Mocht je het interessant vinden om meer te weten te komen over de relatie tussen dierlijke producten en kanker dan is de documentaire ‘Forks over Knives’ een echte aanrader!
Stoppen met vlees: kijk voor deze dingen uit
Inname van eiwitten
Wanneer je stopt met het eten van vlees kan het gevaar optreden dat je te weinig eiwitten binnenkrijgt. Gelukkig komt eiwit niet alleen voor in vlees en heb je ook geen enorme hoeveelheden eiwit nodig om gezond te blijven, maar je kunt ook niet zonder.
Goede plantaardige eiwitten kun je bijvoorbeeld vinden in linzen, biologische sojabonen, noten, quinoa, bonen, kikkererwten en spinazie. En ook het gebruik van plantaardig eiwitpoeder en chia zaden kunnen je dagelijkse eiwit inname verhogen.
Hoeveel eiwit je nodig hebt, hangt af van je gewicht: ongeveer 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht.
Dit vind je vast ook interessant: Zo kun je mensen overtuigen minder vlees te eten (zonder belerend vingertje)
Vitaminen en mineralen
Vitamine B12 is een vitamine die alleen voorkomt in dierlijke producten. Wanneer je helemaal geen vlees eet is het daarom aan te raden om een vitamine B12 supplement te nemen.
Ook kan er een tekort aan ijzer ontstaan, dit kan je compenseren door meer gedroogde peulvruchten, linzen en sojabonen te eten.
Nog steeds niet overtuigd? Bekijk in deze video een discussie over waarom je wel of niet vlees zou moeten eten.
Stoppen met vlees: gezondheid van de aarde
Naast de effecten op je lichaam en je eigen gezondheid heeft het stoppen met vlees eten ook een impact op het milieu. Zo kost de productie van een pond vlees ongeveer 11.250 liter water. En is het consumeren van vlees de belangrijkste bijdrage aan de opwarming van de aarde.
Wanneer je 3 dagen per week geen vlees eet, zou dat gelijk staan aan het verwijderen van 3 miljoen auto’s op de Nederlandse wegen! Als meer mensen minder vlees zouden gaan eten, zou de vraag dalen en zou er minder vlees geproduceerd hoeven worden.
Must read: Dit is nóg slechter voor het milieu dan vlees (yep, echt waar)
Dit zou kunnen zorgen voor een vermindering in de uitstoot van broeikasgassen, ontbossing (voor landbouw) en het uitsterven van diersoorten (denk bijvoorbeeld aan bepaalde vissoorten). Ons huidige voedselsysteem, op basis van vlees en zuivelproductie, draagt daarnaast ook bij aan honger in de wereld.
Het merendeel van de gewassen wordt op dit moment verbouwd voor het voeden van vee, niet het voeden van mensen.
Stoppen met vlees: nee tegen dierenleed
En last but not least… De dieren die worden gebruikt om ons te voorzien van voldoende vlees hebben over het algemeen vaak geen leuk leven. Er zijn natuurlijk mogelijkheden om vlees van biologische boeren te kopen, die betere leefomstandigheden en voeding voor hun dieren verzorgen.
Maar deze biologische veehouderij kan op dit moment bij lange na nog niet genoeg vlees produceren op een milieuvriendelijke manier, om iedereen te voorzien van de hoeveelheid vlees die we nu eten.
Mocht je meer over dit onderwerp willen lezen dan is het boek Dieren Eten van Jonathan Safran Foer een echte aanrader. Een overtuigende omschrijving van de bio-industrie, een tegelijk pijnlijk maar ook mooi en ontroerend verhaal.
En mocht je nou geïnspireerd zijn om zelf meer aan de slag gaan met vegetarische recepten bekijk dan eens de website van Sarah Britton. Sarah noemt zichzelf een echte ‘whole-food-lover’ die voornamelijk plantaardig eet en kookt. Verder is zij auteur, fotografe en het gezicht van de prachtige foodblog ‘My New Roots’.
En wat met stoppen met alle dierlijke producten?
Overweeg je na het lezen van dit artikel de vegan-lifestyle? Lees hier all you need to know over vegan zijn voordat je begint. Ben je benieuwd naar wat voor heerlijke én voedzame vegan recepten je allemaal kunt maken? Bekijk dan deze yummy vegan ontbijtrecepten!
Meer over een vegetarisch dieet
- Je kind vegetarisch opvoeden: wel of geen goed plan?
- De 5 fabels over een vegetarisch dieet ontkracht
- De lekkerste vegetarische soepen voor tijdens de herfst