Hé nagelbijter, zo kom je van je slechte gewoonte af (volgens experts)
Doe jij het uit verveling als je even moet wachten? Of juist terwijl je een spannende film kijkt? Op welk moment van de dag je het ook doet: nagelbijten is een vervelende gewoonte waar je vanaf wilt. Maar hoe pak je dat aan, en hoe zorg je ervoor dat je dit keer niet wéér opnieuw begint?
Stoppen met nagelbijten, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe zorg je ervoor dat jij deze keer jouw gewoontes doorbreekt en wél voor altijd stopt?
Nagelbijten, waarom doen we dat eigenlijk?
Als jij standaard op je nagels bijt, dan behoor je tot een grote groep gelijkgestemden. Een grote studie heeft onderzocht dat 20 tot 30 procent van de wereldbevolking op zijn nagels bijt. En het is niets iets wat alleen kinderen doen – deze gewoonte komt voor bij alle leeftijdscategorieën.
Maar waaróm bijten we op onze nagels tot er niets meer van de nagel over is? Volgens onderzoek uit 2015 van het Mental Health Institute in Canada heeft het alles te maken met verveling, frustratie en ongeduld.
Een andere opvallende uitkomst van datzelfde onderzoek: mensen die vaak op hun nagels bijten (en over het algemeen niet van hun huid of haar af kan blijven), was perfectionistisch. Deze deelnemers waren veeleisend en hadden meer moeite om te ontspannen dan de controlegroep.
Waarom bijten we eigenlijk op onze nagels als we gestrest zijn?
Zo stop je met nagelbijten
1. Onderzoek wat jouw triggers zijn
De drang om aan je nagels te zitten, kan voor iedereen op andere momenten komen. Misschien pulk jij aan je nagels door verveling, als je bijvoorbeeld op een stoplicht of op jouw koffie moet wachten. Anderen zitten juist meer aan hun nagels tijdens een stressvolle werkdag of de aanloop naar en deadline.
Zodra jij weet wat jouw trigger is, weet je ook welke situaties je wilt vermijden of waar je een oplossing voor moet vinden. Nooit meer moeten wachten op het stoplicht is geen optie, maar je kunt voor zo’n situatie wel een gadget in je jaszak doen, zoals een fidget cube. Op die manier heb je iets anders te doen tijdens het wachten, en blijf je makkelijker van je nagels af.
2. Houd je nagels kort
Nagelbijters willen het liefst mooie en lange nagels hebben. Tegelijkertijd zijn die lange nagels ook hartstikke verleidelijk om af te bijten – je bijt immers liever op een lange nagel dan op een kort stompje.
Een manier om het nagelbijten te verminderen, is dan ook al je nagels helemaal kort knippen. Zo blijft er gewoonweg niet veel over om op te bijten. Als je het nagelbijten onder controle hebt en die trigger niet meer voelt, kan je jouw nagels weer laten groeien.
3. Blijf bezig en zoek afleiding
Zorg ervoor dat jouw handen altijd iets te doen hebben. Zodra de verveling of stress toeslaat, is die drang om aan je nagels te zitten namelijk groter dan wanneer je iets aan het doen bent.
Waarmee je jouw handen bezig houdt, kan werkelijk van alles zijn. Doe bijvoorbeeld een kleurboek voor volwassenen, een leesboek of een notitieblok en een pen in je tas. Ga thuis met een creatieve hobby aan de slag als borduren of pottenbakken. Of houd het simpel en aai je huisdier.
4. Kauwgom
Het kan ook helpen om altijd kauwgom bij de hand te hebben. Als je op kauwgom kauwt, is jouw mond te druk bezig om ook nog eens op je nagels te bijten. Deze relatief makkelijke en goedkope optie zou je daarom meteen kunnen proberen.
Ook helpt kauwgom om je beter te concentreren. Een win-win situatie tijdens een stressvolle periode dus.
5. Investeer in handschoenen
Handschoenen maken het praktisch onmogelijk om nog aan je nagels te zitten. Het is niet realistisch (en niet goed voor je handen!) om 24/7 handschoenen te dragen, maar je zou altijd een setje bij je kunnen hebben voor stressvolle situaties.
Niet alleen winterhandschoenen kunnen hier bij helpen. Er bestaan ook satijnen of kanten handschoentjes die op speciale gelegenheden gedragen worden.
6. Ga over op nagelbijtvloeistof
Er is speciale anti-nagelbijt-nagellak te koop. Hiermee smeer je een bittere nagellak op je nagels, die ook naar loop van tijd nog steeds vies smaakt. Grote kans dat je direct stop met nagelbijten als je die smaak in je mond krijgt.
Werken bovenstaande opties niet en merk je dat het nagelbijten een te grote invloed op jouw leven heeft? Neem dan contact op met jouw huisarts. Misschien kan je doorverwezen worden voor gedragstherapie, waarbij het wijzigen van jouw gedragspatronen centraal staat.
Hoe werkt stress eigenlijk? Dit gebeurt er in je lichaam als je gestresst bent