Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Psyche 27 mei 2020
Leestijd: 5 minuten

Waarom een stiltedag voor iedereen een goed idee is (juist nu)

It’s oh so quiet, shh shh, it’s oh so still, shh shhh… En dat dan 24 uur lang. Zie je het al voor je? Als je nog nooit bewust een stilteperiode hebt ervaren in je leven waarschijnlijk niet. En daar hoop ik vandaag verandering in te brengen, want geloof het of niet – bewust een dag (of langer) in stilte doorbrengen doet wonderen voor je geest.

Twee jaar geleden was ik op zoek naar een cursus die me uit m’n comfort-zone zou trekken en me nieuwe inzichten zou bieden. Spontaan stuitte ik toen in een wc-hokje (where else?) op een affiche voor een mindfulness-cursus. En omdat ik eigenlijk niet zo goed wist wat die cursus anders zou moeten zijn én ik het leuk vond om het lot voor mij te laten beslissen, schreef ik me direct in.

Mindfulness

Ik heb er geen seconde spijt van gehad. Misschien wel júist omdat het lot voor me besloot, in plaats van m’n rationele denken. Want los van je lijf trainen, is aan de slag gaan met je geest minstens zo belangrijk voor je algehele gezondheid – en dat had ik stiekem hard nodig op dat moment.

Onderdeel van de mindfulness-cursus was een stiltedag. Na 8 weken elke donderdagavond steady 2,5 uur mediteren en oefeningen doen, zou de stiltedag de cursus even grondig afsluiten.

Een weggegooide zondag, leek me voorafgaand aan de 8 weken. Maar na afloop van de stiltedag bleek het een geschenk uit de hemel te zijn.

Wat is een stiltedag

En om even te verduidelijken wat een stiltedag precies wel en niet is: je mag wel mediteren, dingen opschrijven in een boekje, wandelen, nadenken, lunchen/drinken/eten en naar het toilet gaan, maar je mag niet praten (goh), lezen, je telefoon gebruiken, roken, muziek luisteren, oogcontact maken met anderen, tv kijken, etc.

Je raadt het al, op een stiltedag ben je vooral mindfulness aan het beoefenen. Aan de hand van allerlei meditatie-oefeningen wordt de dag gevuld.

Er zijn korte pauzes tussen de oefeningen waarin je dingen kunt opschrijven, naar het toilet kan, een snack of lunch kan eten of even naar buiten kan, maar verder is het vooral de bedoeling dat je stil bent en in jezelf keert.

Ook interessant: Wat ik leerde van Vipassana: een week lang mediteren en leven in totale stilte

De kracht van een stiltedag

Wellicht klinkt het in eerste instantie als een kwelling. Daar kan ik me in vinden, want het is toch veel leuker als je je ervaringen kan delen met anderen? En al helemaal als je een extravert type bent.

Maar dat is nu juist waar het om gaat; want het praten en delen van ervaringen zorgt ervoor dat je wordt afgeleid van je eigen gedachtes. Terwijl het zo belangrijk is om af en toe in jezelf te keren en zo jezelf tegen te komen. Met alle fijne en moeilijke gevoelens van dien.

Want, zo schreven we al eerder, een dag (of zelfs week) in stilte doorbrengen is lang niet zo makkelijk als het klinkt. Als je niets doet, daalt de verveling in en stijgt de onrust op. Als je niets doet, verdwijnen de vanzelfsprekendheid van je gewoontes en overtuigingen en de illusie van een identiteit die we ermee voeden. Als je in het diepe duikt, laat het dal je voelen welke trilling je emoties heeft.

Must read: Waarom extraverte mensen ook me-time nodig hebben

Effecten op je geest

Kortom: een stiltedag zorgt ervoor dat je je emoties echt kunt voelen, in plaats van ze alsmaar te negeren door afleiding te zoeken tijdens een koffiedate, avondje Netflixen of op social media.

Stilte zou helpen om creatiever te worden, bewust te worden van jezelf en je omgeving, beter te kunnen reflecteren en beter te kunnen aanvoelen waar je heen wilt in je leven, lezen we op PsychCentral.com.

Effecten op je lijf

En naast alle geestelijke voordelen, heeft een stiltedag of -week ook effecten op je lichamelijke condities. Zo zou het je immuunsysteem een boost geven, kunnen je hersenen erdoor groeien (2 uur in stilte doorbrengen zou cellen in de hippocampus creëren die gelinkt zijn met leren, onthouden en emoties), vermindert je stressgevoel en heeft het een positief effect op de hormoonregulatie in je lichaam.

Wees eens wat vaker stil

En daarom willen we je uitnodigen om eens wat vaker stil te zijn. Misschien wel juist in deze tijd, waarin rust en regelmaat de orde van de dag vormen en er sowieso al minder afleiding is.

Stiltedagen worden door mindfulnesscoaches gegeven, maar stiekem kun je ze net zo goed thuis in je eentje houden. Probeer het eens uit. Prik een datum, zet die dag je telefoon uit en zorg dat je een fijne plek in huis hebt om te zijn en gezonde maaltijden klaar hebt staan.

Zoek een aantal fijne meditatie-oefeningen op (of mediteer zonder audio met jezelf) en vergeet ook niet om in stilte een uurtje buiten bewust te wandelen. Start bijvoorbeeld om 09:30 uur na je ontbijt en eindig om 17.00u, voor het avondeten.

Ga voor momenten van stilte

En als een dag voor jou misschien iets te heftig klinkt, kan je ook heel goed klein beginnen. Want stil zijn kost misschien wel de minste moeite ooit, je moet je er alleen even toe zetten. Je profiteert al van de positieve effecten van stilte als je gewoonweg gedurende de dag of week wat vaker een momentje pakt, zoals deze:

  • Ga voor een wandeling in de natuur (zonder podcast op te zetten!). Of ga samen met een vriend(in) en loop samen in stilte.
  • Blijf 5 of 10 minuten langer in bed liggen (of ga eerder naar bed). Doe een korte ademmeditatie, laat je gedachtes vervolgens even de vrije loop en bedenk waar je allemaal dankbaar voor bent.
  • Doe gedurende de dag een (adem)meditatie. Tune tijdens je werkdag even helemaal uit door een (adem)meditatie te doen van 5 of 10 minuten om je gedachtes te kalmeren.

De stilte opzoeken:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️