5 laagdrempelige manieren om de stilte op te zoeken
Stilte is gratis, maar toch heel kostbaar. Het is namelijk erg moeilijk om tegenwoordig nog ergens een momentje rust te vinden. Onze telefoon pingt de hele dag door, ons werk vraagt veel aandacht en alhoewel het coronavirus ons heeft doen vertragen, is FOMO nog steeds een begrip. Niet zo gek dat het aantal mensen met burn-outklachten nog steeds groeit. Het hoofd schreeuwt om rust, maar wordt overschaduwd door een overload aan prikkels. Daarom moeten we actief op zoek naar stilte.
Nu had ik een stilteretreat bij Mandali gepland staan, maar door de steeds veranderende maatregelen werd die tot twee keer toe gecanceld. Vandaar dat ik andere mogelijkheden heb gezocht om stilte in mijn hoofd te creëren.
Overkill aan impulsen
Misschien dat het aan mij ligt, maar sinds de coronacrisis lijk ik wel gevoeliger geworden voor prikkels. De stilte op straat en de vrijwel blanco agenda van de eerste maanden in lockdown hadden me goed gedaan, maar er kwam in diezelfde periode nóg meer focus op mijn telefoon. Een groot deel van mijn leven speelde zich online af en mijn schermtijd liep de spuigaten uit.
Er volgde een zomer met wekenlang mooi weer, vol buitenspelen, barbecues, wandeldates, kampeerweekenden en parkhangsessies. In kleinere groepen, dat wel, maar ik kon nou niet bepaald zeggen dat mijn sociale leven leed onder de coronacrisis. Totdat ik een overkill kreeg aan impulsen. Aan het eind van de zomer was ik helemaal opgebrand en verlangde ik meer dan ooit naar stilte.
Stilte is het juiste medicijn
Vervolgens nam ik een abonnement op Hayu en spendeerde ik avonden achter elkaar al bingewatchend achter een scherm, om er na een maand achter te komen dat dat mij niet ging helpen. Sterker nog, dat zorgde voor alleen nog maar meer prikkels! Terwijl stilte juist het medicijn is.
Door af en toe de stilte op te zoeken, geef je je lichaam en geest de kans op te herstellen van dagelijkse inspanningen en indrukken. Je spieren ontspannen, je bloeddruk daalt en je ademhaling vertraagt. Daarnaast schijnt je afweersysteem en je spijsvertering beter te werken en word je creatiever, positiever en productiever. Lees je mee?
1. Mediteren
Deze ligt nogal voor de hand, maar moet genoemd worden: meditatie. Het is één van de beste (of is het de beste?) manieren om mentale rust te bereiken. Als je mediteert, kun je leren om de geluiden van de buitenwereld uit te schakelen, zodat je ze niet eens opmerkt.
Lees ook: Bedrock’s calming meditaties voor beginners en pro’s
Vind je het moeilijk? Probeer dan eens hypnotherapie, sound bathing of een rustige vorm van yoga. Zodra je vertrouwd raakt met het gevoel, kun je er naar terugkeren als je wilt mediteren.
2. Autorijden
Deze ligt al wat minder voor de hand, want je denkt misschien: ‘Autorijden?! Daar krijg ik juist stress van!’. Deze geldt dan ook niet voor iedereen. Maar als je redelijk relaxed bent achter het stuur en niet in een grote stad rijdt, kan autorijden zeer rustgevend zijn. Stuur in je handen, ogen op de weg en gáán. Probeer de radio uit te zetten en als je toch naar muziek wilt luisteren, zorg dan dat het iets is wat je echt heel mooi vindt.
3. Een boek lezen
Zoek een sappig verhaal dat echt een pageturner is, waardoor je er helemaal in opgaat en niet meer bewust bent van je omgeving. Je wordt naar een andere wereld getrokken waar geluid niet bestaat. Tenzij je op een donkere slaapkamer ligt, is een luisterboek minder geschikt, omdat je ogen dan de kans hebben om af te dwalen en je eerder afgeleid wordt.
Onze favoriete boeken: 3 boeken over geluk en duurzaamheid die je deze winter wilt lezen
4. Zet je telefoon uit
Als je telefoon constant rinkelt, trilt en pushnotifications stuurt, is het moeilijk om rust te vinden. Schakel daarom elke dag minimaal een half uur tot een uur je telefoon helemaal uit, of op flightmode. Bijvoorbeeld tijdens het eten. Stop hem desnoods in een doosje, zodat hij ook uit het zicht is. De rest van de dag zorg je dat onnodige alarmen zijn uitgeschakeld, want je gemoedstoestand is belangrijker dan de laatste social media updates van je vrienden.
5. Gebruik oordopjes
Laten we eerlijk zijn: een rustige plek vinden is niet altijd mogelijk als je in de ‘echte’ wereld moet werken, leven en slapen. Koop daarom een paar hoogwaardige oordopjes om bij de hand te houden, voor als je behoefte hebt aan stilte. Stop ze in je oren wanneer je een pauze nodig hebt van het lawaai: in het vliegtuig, in hotels of gewoon, in je eigen slaapkamer.
Stilte in je eigen omgeving
15 minuten doorbrengen op een stille plek betekent al een verlaging van je stressniveau. Hoe je zorgt voor die stilte, is aan jezelf. Voor de één betekent stilte letterlijk geluidloos: met een noise cancelling even in een afgesloten ruimte zitten. Voor de ander is het wandelen in het bos, een warm bad, of een rondje in de moestuin.
Je hoeft er dus niet per se voor op stilteretreat naar Italië; in je eigen omgeving en zelfs in je eigen huis zijn genoeg plekjes om stilte op te zoeken. Gelukkig maar.
Chill out:
- Zo krijg je een goede nachtrust volgens de Ayurvedische leer
- Weg met die onnodige stress en drukte: zo doe je het weer rustig aan
- Hoe kom je af van toxic productivity: dat constant zeurende gevoel dat je meer zou moeten doen?