Nog single? Zo bereid je je alvast voor op een lange relatie
Een goed begin is het halve werk. En dat geldt ook voor een (langdurige) relatie. Begin daarom nog vóór je de man of vrouw van je leven tegen het lijf loopt met het treffen van voorbereidingen. Hoe? Psycholoog Paulette Kouffman deelt op MindBodyGreen een aantal manieren om je voor te bereiden op een lange relatie.
Creëer een leven waar je van houdt
In sprookjes en in films is het vinden van een partner een voorbode voor living happily ever after. Maar het leven is geen sprookje. En ook geen film. Zorg dat je geluk dus niet afhankelijk is van een eventuele partner. Het beste is om als single een leven te creëren waar je van houdt en dat je gelukkig maakt. Als je dan de liefde van je leven tegen het lijf loopt is dat een aangename aanvulling.
Zorg voor een goed ondersteuningssysteem
Eén van de redenen dat relaties vaak mislukken is volgens Kouffman omdat partners onrealistische verwachtingen hebben van elkaar. Misschien verwacht je dingen van je toekomstige partner die hij of zij je niet kan bieden. Zoek daarom een verscheidenheid aan manieren om in je behoeften te voorzien en emotionele steun te creëren (bijvoorbeeld bij vriendinnen of in sport). Zo hoef je niet álles bij je toekomstige partner neer te leggen.
Werk aan je eigen problemen
Had je in een vorige relatie vaak ruzie en reageerde je vaak kinderachtig, omdat je je bijvoorbeeld snel bekritiseerd voelde, of beledigd? Werk daar dan aan. Ga bij jezelf na waar deze gevoelens vandaan komen en zoek een manier om met deze gevoelens om te gaan. Hopelijk kun je dan in een volgende relatie op een meer volwassen manier reageren.
Leer om goed te communiceren
Veel relatieproblemen zijn het resultaat van slechte communicatie. Volgens Kouffman zijn er vier communicatiestijlen die vaak worden geassocieerd met scheidingen, terwijl andere benaderingen zorgen voor een gezondere, functionele relatie. Negatieve communicatiestijlen zijn kritiek hebben (het aanvallen van je partner), minachting (het niet respecteren van je partner waardoor ze zich waardeloos voelen), defensief gedrag vertonen (jezelf verdedigen van een waargenomen aanval) en tegenwerking (het afsluiten van je partner). Probeer deze communicatiestijlen te vervangen met adaptief gedrag. Waardeer anderen, luister naar ze en zoek naar compromissen bij belangrijke kwesties.
Zoek naar een manier om stress te reduceren
Een relatie heeft niet alleen maar fantastische momenten. Er zijn veel interne en externe stressoren in een relatie, dus het is belangrijk om te zoeken naar manieren om hiermee om te gaan. Ga naar buiten, doe ademhalingsoefeningen of ga op yoga. Zorg verder goed voor jezelf door voldoende te slapen, gezond te eten en regelmatig te ontspannen.
Must read: Het geheim van een goede relatie
Leer om jezelf te waarderen
Op sommige dagen zal je partner je een gelukkig gevoel geven. Op andere dagen zal hij of zij je juist verdrietig maken. Uiteindelijk, stelt Kouffman, ben je verantwoordelijk voor je eigen geluksgevoel. Het is volgens haar belangrijk om van jezelf te houden, óók op de momenten dat je partner je niet een fijn gevoel geeft. Dit omdat het hebben van een hoge zelfwaardering zorgt voor meer positieve energie.
Besef wat werkt
Elke relatie is natuurlijk anders, maar volgens Kouffman zijn er bepaalde overeenkomsten te zien bij gelukkige koppels. Wat deze overeenkomsten zijn? Komt ‘ie dan: partners handhaven een hoog niveau van bewondering en respect voor elkaar, vieren elkaars succes, zeggen meer positieve dingen dan negatieve dingen tegen elkaar, reageren vaak op elkaars verzoek om aandacht, maken wekelijks tijd vrij voor elkaar, veronderstellen altijd de goede bedoelingen in de ander, zijn genereus, doen reparatiepogingen na een conflict en zijn volledig toegewijd aan de relatie. Moet lukken toch?
More love?
- Waarom ben je wel of niet gelukkig in een relatie? Deze wetenschapper komt dicht bij het antwoord.
- Dit zijn de 7 principes van een goede relatie
- Fout vriendje? Dit is waarom het zo moeilijk is om uit jullie relatie te stappen