Waarom je af en toe even helemaal stil moet zijn (voor je mentale gezondheid)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fstilte-e1744024522339.jpg)
We leven in een wereld waarin geluid en prikkels constant om onze aandacht vechten. Van notificaties op je telefoon tot achtergrondmuziek in de supermarkt – stil zijn is een zeldzaam goed geworden. Toch is het juist die stilte die ons kan helpen om stress te verminderen en mentale rust te vinden. Misschien is het tijd om bewust de stilte op te zoeken.
Wat stilte met je brein doet
Onze hersenen krijgen dagelijks een overload aan informatie te verwerken. Dit zorgt ervoor dat ons stresssysteem constant ‘aan’ staat. Onderzoek toont aan dat stilte een positief effect heeft op de
hersenen. Zo helpt het bij het verlagen van cortisol (het stresshormoon) en stimuleert het de aanmaak van nieuwe hersencellen in de hippocampus – het gebied dat verantwoordelijk is voor leren en geheugen.
Daarnaast kan stilte de connectie tussen verschillende hersengebieden verbeteren. Dit betekent dat je helderder nadenkt, creatiever wordt en beter beslissingen kunt nemen. Geen overbodige luxe in een tijd waarin we continu afgeleid worden.
De kracht van stil zijn
In onze prestatiegerichte maatschappij wordt stilte vaak als ongemakkelijk of nutteloos gezien. Maar in werkelijkheid is het een van de krachtigste manieren om tot rust te komen. Denk aan een moment waarop je even niets deed – geen muziek, geen podcast, geen gesprek. Grote kans dat je je na zo’n moment frisser en scherper voelde.
Het is niet voor niets dat veel mensen baat hebben bij mediteren of mindfulness. Juist door even helemaal stil te zijn en bewust met je ademhaling bezig te zijn, geef je je zenuwstelsel de kans om tot rust
te komen.
Zo maak je van stil zijn prioriteit
Wil je meer stilte in je leven integreren? Probeer dan eens deze simpele gewoontes:
● Begin je dag zonder telefoon of muziek. Gun jezelf een paar minuten complete rust voordat je de dag begint.
● Maak een wandeling zonder oortjes in. Luister naar de geluiden om je heen en merk hoe dat je gemoedstoestand beïnvloedt.
● Zet bewust momenten van stilte in je agenda. Even een paar minuten niets doen kan een wereld van verschil maken.
● Sluit je dag af zonder schermen en kies in plaats daarvan voor een paar minuten stilte of meditatie.
Voor wie extra begeleiding zoekt bij het verminderen van stress en het vinden van mentale rust, biedt Nick de Waard coaching en programma’s aan gericht op stress- en angstklachten.
Dus de volgende keer dat je de neiging voelt om de stilte op te vullen met geluid of afleiding – probeer het eens niet. Laat het stil zijn. Je brein zal je dankbaar zijn.
Angst in de nacht: waarom piekeren erger wordt voor het slapengaan (en wat je eraan kunt doen)