Waarom veel mensen moeilijk met sterke vrouwen kunnen omgaan
Sterke vrouwen zijn vrouwen die weten wie ze zijn en duidelijk voor hun waarden en overtuigingen uitkomen. Ze nemen ruimte in, volgen hun eigen pad en zijn vaak niet bang om zichzelf te laten zien, zelfs als dat bij anderen nogal wat weerstand oproept. Toch lijkt het er vaak op dat mensen moeite hebben met het omgaan met sterke powervrouwen. Maar waarom eigenlijk?
Sterke vrouwen worden vaak gezien als dominant of bazig, terwijl een man die weet wat hij wil vaak wordt gezien als een leider. Waarom kunnen mensen daar zo slecht tegen? Volgens psychologen en sociologen gaat dat dieper dan je waarschijnlijk denkt.
Waarom mensen het lastig vinden om met sterke vrouwen om te gaan
We delen een paar belangrijke redenen waarom sterke vrouwen soms nog steeds verkeerd begrepen worden.
1. Stereotypen over vrouwelijkheid spelen een grote rol
In onze samenleving bestaan er eeuwenoude ideeën over hoe vrouwen zich zouden moeten gedragen. Vrouwen worden vaak geassocieerd met zacht zijn, de verzorging van anderen en onderdanigheid, eigenschappen die juist sterk afwijken van assertiviteit en kracht. Als een vrouw die ‘vrouwelijke trekken’ niet vertoond, schrikt dat sommigen af.
“Wanneer een vrouw die traditionele rollen doorbreekt en sterk en zelfverzekerd is, kan dat spanning oproepen omdat ze immers afwijkt van het verwachtingspatroon,” verklaart de klinisch psycholoog Perpetua Neo in een interview met MindBodyGreen.
2. Een sterke vrouw maakt vaak indruk en dat kan confronterend zijn
Sterke vrouwen hebben vaak een presence die niet genegeerd kan worden. Ze weten wat ze willen, zijn assertief en trekken vaak de aandacht. Voor sommige mensen kan dat best wel intimiderend zijn, vooral als ze zelf moeite hebben met assertief zijn. “Het zelfvertrouwen van een sterke vrouw kan een spiegel zijn voor onzekerheden van anderen,” zegt Neo. Daardoor kan iemand zich dus ongemakkelijk voelen in haar aanwezigheid, simpelweg door hun eigen gebrek aan zelfvertrouwen.
3. Vrouwen worden vaker beoordeeld op hun persoonlijkheid
Onderzoek wijst uit dat vrouwen vaak niet alleen beoordeeld worden op wat ze kunnen, maar ook op hoe ze zich gedragen en overkomen. Een assertieve, uitgesproken man wordt vaak gezien als een leider, terwijl een vrouw met dezelfde eigenschappen eerder als ‘dominant’ of ‘moeilijk’ kan worden weggezet. “Dit is een diep ingebakken bias in veel culturen,” aldus Neo. “Het komt voort uit eeuwenoude ideeën over wat vrouwen zouden moeten zijn en dat doet sterkere vrouwen soms onrecht aan.”
4. Sterke vrouwen laten zien dat kwetsbaarheid essentieel is
Sterke vrouwen laten bovendien vaak zien dat sterk én kwetsbaarheid zijn, hand in hand kunnen gaan. Ze zijn niet bang om zichzelf kwetsbaar op te stellen, maar blijven daarbij krachtig en trouw aan zichzelf. Dat kan anderen uitdagen om hun eigen balans tussen kwetsbaarheid en kracht onder de loep te nemen, een confrontatie die niet altijd makkelijk is.
5. De behoefte om ‘te beschermen’ is minder nodig
Veel mensen voelen zich in een relatie met een vrouw aangetrokken tot het idee om ze te ondersteunen of te beschermen. Bij sterke vrouwen is dat alleen vaak minder nodig, omdat zij simpelweg hun eigen grenzen goed aangeven en onafhankelijkheid zijn. Voor sommigen kan dat een uitdaging zijn, omdat ze vervolgens niet goed weten hoe ze anders waarde kunnen toevoegen aan de relatie. Dat kan de ander een gevoel van onmacht of verwarring geven.
Susan Smit vertelt over vrouwenhaat en is de soft girl trend wel realistisch voor vrouwen?